ATXS така наречената сиеста определено не е профешънъл ако това искаш да кажеш.Първоначално публикувано от rist
ATXS така наречената сиеста определено не е профешънъл ако това искаш да кажеш.Първоначално публикувано от rist
Здравей, dimon.
Имам същия климатик, същия модел, от края на лятото миналата година.
Сега зимата, при Т под нулата, се държи по същия начин като твоя. Размразява на всеки 28 минути. Целият процес на дефроста трае около 7-8 минути /от спиране+размразяване, до тръгване отново, включително/.
Днес го бях настроил на 21-22 градуса. Навън е -3, -4. Вътре не можеше да вдигне повече от 19,5.
Помещението е около 17 м2. Няма изолация, но съм среден апартамент. Навсякъде около мен живеят хора. Единствения проблем да не стопля достатъчно, е именно твърде честия дефрост. В дни, когато не го прави, вътре спокойно си вдига градусите, които съм задал.
Пробвал съм различни комбинации.
Днес също пробвах, но нищо. Беше почнало да ми писва. Добре, че днес най-после седнах и потърсих из нета дали е нормално да се държи така климатика цяла зима вече - при това Daikin. Така попаднах на темата тук и я изчетох на един дъх.
Пробвах така както е на 21 градуса, да променям режима на Ауто, после на тих режим /с борчето и луната/ - резултата е все същия. На 28 минути дефрост и вътре не може да вдигне повече от 19 и малко градуса. Вдигнах градусите на 23-24 - пак същото.
Тогава ми хрумна да включа функцията ECONO... и... о чудо... вече трети цикъл дефроства на 42 минути - от само себе си, нищо друго не съм пипал /датчици и т.н./. Градусите, които съм задал са 21 и вътре вече почти са достигнати - 20,8 , поради по-продължителната работа на климатика да отоплява, вместо постоянно да размразява. Определено тук става дума за софтуерен бъг... /възможно е действително да е свързан със степените на перката/, при това САМО за този модел.
Пробвай да видим как ще е при теб и пиши после. Изглежда софтуера има зададени параметри при EKONO цикъла на дефрост от 28 да става на около 42 минути, независимо от оборотите на външното тяло. Ако не друго, поне е временно решение.
Сега мисля да пробвам със задаване на по-висок градус.
Иначе климатика работи много тихо и в това отношение съм много доволен, най-доброто което съм виждал до сега. Като охлаждане също беше перфектен.
Само това често /и ненужно/ размразяване ме притеснява и дали това ми вдига твърде много разхода на ток... /не съм правил измервания досега/.
Не ми става ясно как така климатика не може да вдигне повече от 19 градуса. Все пак 7 минути не са толкова много. Това говори, че загубите са прекалено големи или климатик не се държи непрекъснато включен. Има същия с много добра изолация.
Здравей, колега.Първоначално публикувано от Julian
Климатика не го спирам 24 ч. Стаята по принцип изстива трудно.
Проблема е, че не може да вдигне зададените градуси понеже размразява твърде на често /на 28 минути/. Тъкмо наближи 20 и започва дефрост. Така температурата се върти около 19,5.
Сега при въпросния режим Econo започна да размразява на около 40 минути, като времето за дефрост се увеличи с две минути. Но поне сега успява да поддържа 21 градуса.
Загуби няма откъде да има. Стаята е постоянно затворена. Може да няма изолация, но от всички краища живеят хора. Имам предвид, че не е "зимник" - И без климатик тука си е близо 17 градуса при сегашните климатични условия /-2,-3 външна t/.
На колко минути ти размразява твоят климатик в момента?
Аз климатика в момента го държа на 18 градуса и като реша увеличавам градусите. Новата температура се достига много бързо. При даикин имаш и копче powerfull. Добре е да се ползва при промяна на температурата. Не съм забелязал да размразява много често, но определено е по-добър климатика от 9LGC.
Аз направих замервания. При затоплена стая за подържане харчи 500-550w на час.При размразяване харчи 600-650w на час. Климатика с външно тяло RXS25G3V1B харчи 400-430w на час. Това е при еднакви условия.Навън окло -5, вътре 23 градуса.
Това е интересно наблюдение. При моите клими, дефроста не се отразява на консумацията.Първоначално публикувано от nkn_76
Колко хора още трябва да влязат, да напишат едни и същи впечатления от FTX-J (25 и 35) серията, за да стане ясно, че освен ако не са здраво преоразмерени, тези модели НЕ стават за основно отопление?!?
И не, не са по-добри от 9LGC.
Аз ги замерих за да видя като работи 28 мин и 14 размразява постоянно така какъв разход има климатика. И явно така няма никакъв смисъл че е икономичен.
към jon :
При мен с FTX-J-то започваше дефрост под +0.5 и надолу на всеки 28 мин . Пробвал съм и в еконо режим - все тая . Единствено не дефростваше при малка скорост на вътр. вентилатор (1) и градуси над 26- 27 . Аз проблема го реших по друг начин . Договорих се с фирмата доставчик да си доплатя за по-скъпия модел FTXS25G2V1B / RXS25G2V1B и им върнах FTX-a. Набутах се още малко и така . Ми не ставаше ! Беше добър за положителни температури. При минусите направо ме побъркваше този дефрост .
Колеги , които се занимават с климатици обаче твърдят , че може да се увеличи много времето за дефрост , ако се увеличи съпротивлението на датчика на външната температура ( околната) . Т.е. да му се казва , че е по-студено навън . Мисля , че в софтуера е зададено около нулата примерно от +2 до -3 да прави честите дефрости . Абе трябва да се пробва .
Ако искаш практически съвет кое да измениш пиши ми на лични .
п.п. По принцип в сервиз мануалите и на двата FTXS и FTX условията за изпълнение на дефрост са абсолютно същите .
моят климатик е FTXS25G2V1B. Но проблема идва явно от външното тяло ,което е ARXS25G3V1B.
Е, ти пък се засягаш.Мнението на доктора се базира единствено на на блюдението на неговите климатици FTX и LGC и то при много добра изолация.Ами тези които нямат неговата изолация какво да правят?Първоначално публикувано от deian
Имам познат преди 2 месеца купи за изцяло северна стая -17 кв. м. 12 ЛГЦ и досега единствено е казал, че външното тяло е по-шумно от дайкина в хола му FTXS35G, но дотпли добре и цитирам:"духа горещ вятър".Преди да купи ме попита, че се колебае между 12 ЛГЦ и дайкин FTX25JV, казах му, че може да има проблем с дайкина-често размразява.Той ми каза, че иска мощен климатик, тъй каато с духалка НЕО 2кв трудно се стопля стаята.Е сега е доволен и дори сподели, че oтваря вратата към остъклена тераса.Това едва ли щеше да е възможно дори с 35-цата на дайкин от тази серия(JV).
Силните климатици на дайкин в FTX серията завършват на GV след числото указващо мощността му.
Който иска нека да си рискува с JV моделите, аз не бих рискувал особено като имам предвид, че съм топлолюбив дзвер
Навън вали снежец,0гр. е,FTX25JV отоплява 12кв.м. ,зададени 21 ,вентилатор на АВТО размразява на 40 мин. за 8мин. засечено по часовник.Стаята е на последния етаж,2външни стени,без изолация.На метър и половина от тялото t=25гр. ,в най-отдалечената точка точно 21гр.Мисля,че няма от какво да съм недоволен...Нощем на 19гр. при същите условия дефроста е на повече,и то доста повече от час! ЧЕСТИТ 3 МАРТ!
Правилно ти е оразмерен (малка ти е стаята). И пак е много този дефрост, ако беше с голямо външно (разбирай FTXS-G/RXS-G) щеше да дефроства много по-рядко и да работи много по-икономично и щеше да минеш с 20-ца.
Днес за целия ден климатика ми е размразявал само 2 пъти!
Температурата е около 0. При тази t /и нагоре/ климатика бачка перфектно. Задал съм 20, вътре е 21 градуса и само ги поддържа, без изобщо да се мъчи. Изключва често.
Вечер свалям на 19, също няма проблем.
Проблемите идват когато температурата падне под -1 и надолу. Тогава почва този досаден дефрост през 28 минути.
Намерих му цаката, като в такъв момент му давам тих режим и избирам ECONO. Дефроста преминава в режим през 42 минути и всичко е OK. Успява да поддържа градусите около 21, което мен чудесно ме устройва.
Вечер намалям градусите на 19 и дефроста става много нарядко /не го усещам изобщо/.
При не много точно оразмеряване или твърде лоша изолация, незнам какво ще е положението. Там предполагам и на 40 минути дефрост ще е твърде често, за да се поддържат нормални градуси. Но пък в такова помещение, каквато и да е марката на климатика, все тая.
Dimon, като си видя новата сметка за тока, ще реша дали да ти пиша на лични... Миналата не беше толкова фрапираща, ама и не се беше задържал много студ.