Такова нещо поне при моя няма. Освен в случайте на дефрост, когато се завърта надолу, клапата седи там, където е настроена от дистанционното.Първоначално публикувано от Julian
Такова нещо поне при моя няма. Освен в случайте на дефрост, когато се завърта надолу, клапата седи там, където е настроена от дистанционното.Първоначално публикувано от Julian
Има, има. Не си го забелязъл. Това му е заложено в софтуера. Примерно ако климатика работи на охлаждане и настроиш клапата максимално надолу след определено време тя се вдига.
На охлаждане все още не е работил. Имам го от тази есен и на топло няма грижи.
Тази защита е само на охлаждане, да не кондензира влага по клапата и да не капе, както и да не преохлажда помещението.Първоначално публикувано от Julian
Здравейте!
Забелязвам, че климатика ми /FTX25JV1B/, много лесно достига зададената от мен температура. Въпреки, че е инверторен, той доста често спира да обдухва помещението за кратко време- приблизително 5мин. Получава се един кръг - 10мин. работи и 5 мин. почива. Другият ми климатик- Кериър, почти никога не спира да работи. Възможно е да работи на минимални обороти, но все пак работи. Има и случаи в които спира, но са доста по- редки.
Питането ми е- Не е ли излишно хабене на енергия? Проблема е, че въпреки спряното обдухване вътре, външното тяло продължава да работи. Предполагам, че това е само перката, но все пак. В инструкциите пише, че при изключване на климатика, външната перка работи около 1мин.
Вие какво мислите? По този начин икономисва ли се повече енергия или не?
Машината е с висок минимум, а сега имаш ниски загуби и затова изключва.Машината си има алгоритъм на работа, не е напразно хабене на енергия.
Toва , което обясняваш при каква външна температура става . Към +5 градуса ли ? Ако е така е нормално . Нямаш проблем , не губиш никаква енергия , дори тогава COP-а е максимален .Първоначално публикувано от tafkata
Самият модел има висок минимум , за сметка на което пък има нисък максимум .Моделът не е добър ! Също така е презастрахован на 300% от замръзване.
...имам подобен , само че е 35 .
Благодаря ти за отговора. Да речем, че максималната отдавана мощност ме устройва. За цена 1300лв, каква е минималната консумация, която можех да получа с избора си на друг климатик?Първоначално публикувано от dimon
Поздрави
Maлко развитие по темата за дефроста ...
Не писах дълго понеже чаках да паднат температурите под нулата.
Направих малък "чип тунинг" на моя FTX35JV1 , който под нулата започваше дефрост на двадесет и няколко минути.
Измених показанията на термистора на топлообменника на външното тяло с 4 градуса в положителна посока , т.е. да показва примерно вместо (-4) .... -0 градуса. Резултатът е окуражаващ- периодичния дефрост на време сега започва чак от -4 градуса . Става дума за сухо студено време. Имах възможност да наблюдавам и много дефрости при температури над нулата , но във влажно време : външното тяло се опакова добре в сняг и се размразява когато вече няма пролуки. Страничният ефект е , че малко се удължи времето за дефрост - около 10-12 мин , но пък се размразява само когато е нужно.
При температури под -4 градуса започва пак дефроста на време , макар и да няма грам скреж . Тази нощ другият ми климатик -Панасоник не направи нито един дефрост .Температурата стигна до -9. Дайкина правеше през 25 мин , но след като Т падна под -4 . За мен това имаше доста поучителен ефект.
Въпросът е дали си струва да се"поизлъже" още малко термистора ( примерно с 6 градуса, а не с 4 ) , за да държи още малко на студ или не си струва ?
Наблюденията продължават !
п.п. като сме се родили тука и не можем да си връщаме стоките , които не ни харесват - какво друго остава !!!! Поздрави!
Да не стане фал при температури между 0 и -4 и висока влажност.Тогава събира най-много скреж и лед.
Според мен с "лъженката" не трябва да се прекалява за да не се "забави" прекалено много дефроста когато обледи. Що не пробваш с термистор вместо с резистор за да получиш нелинейно "лъжене" - идеята ми е като е "топло" (малко под нулата) да го лъжеш с повече (да повдигаш температурата повече за да не включва дефрост) от колкото когато е -10 (тогава да го лъжеш че е -9). Може и резултата да е негативен но знае ли човек...
П.С. сега като се замисля май Еди е прав - по добре е да го накараш да дефроства често когато -5 +0, и да го прави рядко когато е -10...
Бдял съм с часове за да следя .Точно когато се загладят процепите на топлообменника , скрежът излиза с 2,3 мм от ламелките и се дефроства . Преди това се размразяваше без дори се натрупа"сняг" .
_________________________________________________[color=red]слети поредни публикации на: [time]1296041589[/time]_________________________________________________
Идеята е добра , но трябва да направя цяло алтернативно управление примерно с PIC , пък нещо не ми се занимава...Първоначално публикувано от sunmanbg
Ами незнам защо така ти работи ftx-са.Снощи в София си беше студено,но въпреки това при мен нещата са коренно различни.Дефрост почти никакъв.Сутринта беше в скреж целия,но работеше доста тихо.Даже вечерта,като го намалих спря-почна on-of работа извесно време.Ако и доктора сподели как е бил неговият ftx,ще имаш пак добро инфо за серията KOMFORT.
На колко градуса е бил настроен вътре, колко градуса е било навън и в какво помещение-квдратура/кубатура???Първоначално публикувано от ferdi
апартамент или къща???
Според документацията за дефроста не може да се излъже лесно машината. Аз мисля, че трябва да се пробва с твърда стойност -да се имитират +5градуса температура -колкото килоома са по таблицата. Възможно е тогава добитъкът да започне да обескрежава по подусловие 1- температура на въшен топлооменник -12градуса. Но не е много сигурно, защото всичко е комплекс от условия и ако се разбута един параматър влияе на друг и т.н.