Здравейте, Следя от известно време темата. Прави ми впечатление, че в този случай външното тяло е монтирано директно върху плочките на балкона, а не върху крачета, които да го отделят от пода поне на 10 см. Така водата, стичайки се върху студените плочки, при ниски температури бързо замръзва и понеже разстоянието е много малко (1-2 см?) бързо запушва отворите, от които трябва да изтича и леда започва да се трупа в тавата. Добре е според мен, да извикате тези, които са го монтирали, за да подложат отдолу стойки / пети, които да отделят климатика на по-голямо разстояние от пода. По този начин ще се подобри оттичането на конденза и донякъде ще се предотврати натрупването на лед в тавата.Първоначално публикувано от curizo
Формулите, по които се изчисляват ватовете са две:Първоначално публикувано от Venci_kk
Q = k.F.(T2 - T1) , където k е коефициент на топлопреминаване, F е повърхността в м2, a T1 и Т2 са температурите преди и след топлообменника (т.е. на изхода и на входа на климатика). Сметката е трудна, защото имаме две неизвестни - k и F в случая.
Q = V . c . (T2 - T1) , където V е дебита на вентилатора м3/ч, c е специфичния топлинен капацитет на въздуха, който е константа и може да се намери в таблици, a T1 и Т2 са температурите преди и след топлообменника.
Това в момента се сещам от термодинамиката, но ще си припомня по-добре и ако има нужда, ще дам подробности.
И само да допълня - прави ми впечатление, че мерите моментен разход на ел. енергия, което не е много коректно. Мощността е равна на количеството енергия за единица време и всички производители посочват в каталозите час (kW/h), а за един час работа на климатика има период на тръгване, на размразяване, спиране и т.н., т.е. енергията, която се консумира не е постоянна.