Страница 12 от 44 ПърваПърва ... 2101112131422 ... ПоследноПоследно
Резултати от 166 до 180 от общо 658
Like Tree4Одобрявам

MHI серия SRK_ZGX - начин на работа

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

1. Тук е от
    Feb 2009

Re:MHI серия SRK_ZGX - начин на работа

Цитат Първоначално публикувано от curizo
    Здравейте, Следя от известно време темата. Прави ми впечатление, че в този случай външното тяло е монтирано директно върху плочките на балкона, а не върху крачета, които да го отделят от пода поне на 10 см. Така водата, стичайки се върху студените плочки, при ниски температури бързо замръзва и понеже разстоянието е много малко (1-2 см?) бързо запушва отворите, от които трябва да изтича и леда започва да се трупа в тавата. Добре е според мен, да извикате тези, които са го монтирали, за да подложат отдолу стойки / пети, които да отделят климатика на по-голямо разстояние от пода. По този начин ще се подобри оттичането на конденза и донякъде ще се предотврати натрупването на лед в тавата.

Цитат Първоначално публикувано от Venci_kk
    ................................................................ Сега ако някой каже как може да се установят изходящите ватове.............................
    Формулите, по които се изчисляват ватовете са две:

Q = k.F.(T2 - T1) , където k е коефициент на топлопреминаване, F е повърхността в м2, a T1 и Т2 са температурите преди и след топлообменника (т.е. на изхода и на входа на климатика). Сметката е трудна, защото имаме две неизвестни - k и F в случая.

Q = V . c . (T2 - T1) , където V е дебита на вентилатора м3/ч, c е специфичния топлинен капацитет на въздуха, който е константа и може да се намери в таблици, a T1 и Т2 са температурите преди и след топлообменника.

Това в момента се сещам от термодинамиката, но ще си припомня по-добре и ако има нужда, ще дам подробности.

И само да допълня - прави ми впечатление, че мерите моментен разход на ел. енергия, което не е много коректно. Мощността е равна на количеството енергия за единица време и всички производители посочват в каталозите час (kW/h), а за един час работа на климатика има период на тръгване, на размразяване, спиране и т.н., т.е. енергията, която се консумира не е постоянна.

2.  

3. Member
    Тук е от
    Jul 2008
    Живее в
    Варна

HeatPump, почти съм сигурен, че никой от нас(тези дето пишем из форума) не помни тези формули или не по начина който ги пишеш. Ако ти!, можеш да кажеш на база формулите или каквото и да било, как да получим топлоотдаването, вътре в стаята,не цена няма да имаш, ами ще си за Нобелова награда.. Откога чакаме човек, дето ще каже как се определя СОР-а, в къщи.. Аз съм, новобранец във форума и съм връщал хора в първи клас .. Първо прочети повече...

4. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2008
    Живее в
    Пловдив

Моите са на стойки без колена и пак стават бетон

5. Member
    Тук е от
    May 2003

HeatPump, тъй де - не ни интересува консумацията за месеца общо, а на момента кое не му е коректно?

Цитирам от сервизно: INPUT WATTS Heating 0.970 kW

Ти къде видя че пишело за час? На час пише други работи ама ще оставя на теб да ни светнеш "по памет" от термодинамиката.

6. Moderator
    Тук е от
    Nov 2006

Очо, HeatPump видимо знанията си ги има. А какъв е проблема да използваш втората формула?
    Q = V . c . (T2 - T1)
    Знаеш си дебита (виж си сервизното), можеш да измериш входяща и изходяща температура, а специфичния топлинен капацитет на въздуха го има тук:
    http://www.engineeringtoolbox.com/ai...ies-d_156.html
    Дори спокойно можеш да го приемеш за 1-ца.

7. Member
    Тук е от
    May 2003

deian, колко ти се получи на тебе че нещо ... примерна постановка: 750м3*1*(54°-24°)=22500 какви са тия изходящи ватове?!?

А "видими" формули може всеки да дръпне от нета. Да вземе да ги обясни на практика - му обърна внимание Очо за което го подкрепям. Преди и след кой топлообменник се мери? С две думи ни метна на черешата и офейка

8.  

9. Тук е от
    Sep 2008
    Живее в
    Ловеч

Супер, почнах вече вадя заключения за КОП при минималната консумация от порядъка на 350-400 Вт.
    За моите климатици е даден дебит 400 м3/ч. Но това е сигурно максималното. При минимален вентилатор приемам 100.
    И какво се получава горе долу :
    37°-25°= 12 x 100= 1200 Вт. Грубо. КОП при минимален вентилатор и монсумация = 1200/370 = 3.24. Тук не се знае точно колко е минималния дебит.

10. Тук е от
    Sep 2008
    Живее в
    Ловеч

dgenov, ами според дадените стойности горе долу е това което си получил. има сигурно уловка някъде. Или дебита ти не е толкова, това сигурно ти е максималния дебит или температурата при този дебит няма как да е толкова висока.

11. Moderator
    Тук е от
    Nov 2006

Не, това което се получава е в kJ/kg. И аз мисля по формулата още, ама хайде да си направим тема как се смята отдадената мощност, че тази тема е важна и не искам да се спами в нея.

12. Member
    Тук е от
    May 2003

Такъв дебит 100м3 има ли? На Фужитсу 12LGC в режим Quiet е по спецификация 310m3/h, а това е супер леко - на една педя от машината и не се усеща вече че духа. 250Вата му е мималната Input power и се получава примерно 12°х310m3/h=3720 това обаче би трябвало да е BTU/h, защото по същата спецификация минималната Capacity е 3100BTU/h=900Вата. Значи тъй като градусите бяха примерни, по обратната формула ще ги намерим че минимум може да са 10°

Цитат Първоначално публикувано от Venci_kk
    dgenov, ами според дадените стойности горе долу е това което си получил. има сигурно уловка някъде. Или дебита ти не е толкова, това сигурно ти е максималния дебит или температурата при този дебит няма как да е толкова висока.
    Това беше постановка по максимални стойности, възможна е защото дебита съм го взел от таблицата а градусите ако е на 30°ХАЙ при 24° в стаята духа с над 50° на жалузите - но сметката доста се завиши - нямам идея защо. 19100 ми е максимално по таблица BTU/h. Горе доло излиза че тая формула си е баш така ама бъркаме с меренето на градусите май.
    Да допълня, по спецификация макс му е 19100BTU/h делено на макс дебит 750m3/h = 25.4° разлика която по формулата е дадена че е между входящия и изходящия въздух на топлообменика - е тука не се връзва нещо? ... защото със сигурност е повече ако от жалузите излиза 50°+ а в стаята е под 20° и сложен на 30°ХАЙ

13. Тук е от
    Sep 2006

Цитат Първоначално публикувано от dgenov
    Такъв дебит 100м3 има ли? На Фужитсу 12LGC в режим Quiet е по спецификация 310m3/h
    сравняваш 7-ца със 12-ка.... дебита няма как да не е различен

14.  

15. Member
    Тук е от
    May 2003

Господин M_Dimov, има как да не е различен! Отвори едно сервизно и ще видиш, моля не се изказвай наизуст. На моделите които ми са в интереса, примерно Фужитсу LCC 7/9/12 най-ниската степен Quiet е все 320m3/h Fan Airflow rate. Посочи ми модел на който е 100m3/h? - всъщност ако забелязваш това питах но както и да е, не е толкова важно - забрави.

16. Moderator
    Тук е от
    Nov 2006

HeatPump, радвам се, че се включваш. Внасям една много важна корекция, породена явно от невъзможността на термометъра ми бързо да отчете промяна в градусите за кратко време. Мерейки температурата горе при датчика, климатикът НЕ изключва преди да е достигнал заданието си - ПОДМИНАВА го и тогава изключва. В стаята обаче се наблюдава ефектът от изключване преди да е достигнал температурата, защото долу тя продължава да не е достигната още няколко он/офф цикъла. Но климатикът мери горе и това него не го интересува.Това съм имал предвид още в първото си мнение, когато настоявах, че изключва преди да е достигнал заданието си.
    Ще обобщя накратко, понеже малко изместихме темата:
    1) И в студа, и в топлото, при режим на поддържане на температурата климатикът често и периодично изключва компресора си и вдига жалузите си.
    2) Интервалите on/off варират в зависимост от температурата - при по-топло време почива повече, при по-студено се включва веднага след като минат 2 мин 55 сек - моментът от изключването, след който се чува цъкане на реле във външното тяло.
    3) Изключването не е породено от достигането на минималното топлоотдаване/консумация.
    4) Моментната консумация при включването на компресора е леко над номинал, след което пада до около 360 W (далеч от минимума му) и отново започва да увеличава консумацията (съответно отдаването си) до 400-500 W и като сензорът отчете превишаване на зададената температура - изключва компресорът.
    5) При автоматичен вентилатор, всеки цикъл започва с висока степен на вентилатора, след което я понижава на два пъти и така я задържа до момента на изключването. Това води до дискомфорт от постоянно тръгване на силен вентилатор през 15-тина минути.
    6) Климатикът изключва компресора си поради превишаване на зададената температура, не по-рано.
    7) Климатикът рязко изключва компресора си при консумация от около 450-500 W, далеч от минималната за модела, вместо да пробва да я понижава постепенно надолу и да я задържи на такова ниво, че да не превишава заданието при датчика.
    8) Климатикът не извежда грешки. Самодиагностика през сервизното меню - успешна и без отклонения.
    Изхождайки от събраните данни, аз смятам, че това превишаване се дължи на работата при поддържане с доста висока мощност. Ако климатикът успяваше да намали мощността си до необходимата, нямаше да се стигне до превишаване на заданието, и щеше да работи постоянно на необходимата мощност.
    Изводът е, че нещо го кара да повиши потребяваната/отдадена мощност (както се вижда и от отчитанията), като я прави повече от необходимата за поддържането на зададената температура.
    За мен проблемът ще се реши когато разберем кое кара климатикът да не може да понижи мощността си до тази в документацията, а дори и до стойност поне близка до нея. Той изключва при консумирана мощност ~4 пъти по-голяма от минималната консумирана мощност по документация. Дотук възможни причини:
    1) Управлението на компресора (софтуера на климатика)
    2) Презареден с фреон -> високо налягане -> не може да държи ниски обороти/температури -> превишаване -> изключване - възможно ли е?
    Въпрос към специалистите:
    Има ли необходимост при високо налягане на фреона компресорът да се развърти с по-високи обороти с цел охлаждане/смазване или нещо друго? Това би обяснило ненужното повишаване на мощността в един момент, вместо да продължи да я сваля надолу.

17. Тук е от
    Dec 2008

Относно изчисляването на мощността: по таблиците спец топл. капацитет на въздуха от -50 до + 40 гр. е 1,005. Така че спокойно може да се приеме за 1.
    Резултаттът, който се получава по формулата е в BTU /дано не бъркам нещо, щото не съм физик/. За да получим изх. мощност във ватове, трябва да разделим на 3,41.

18. Тук е от
    Feb 2009

Здравейте, първо да се извиня на тези, които „съм метнал на черешата” и са смятали по формулите, които вчера бях дал по памет. Не съм изчезнал, просто не мога да пиша по форуми през работно време.
    Проверих справочниците и се оказа, че не съм изравнил дименсиите - секунди и часове, както и съм пропуснал да добавя специфичното тегло на въздуха. Вярната формула за пресмятане на мощността на един топлообменник е:

Q = VL . ∆t . cp . ρ
    3600

Където Q е отоплителен или охладителен капацитет [kW]
    V e дебита на въздуха [m3/h]
    ∆t e (T2 - T1), като T1 и Т2 са температурите преди и след топлообменника (т.е. на изхода и на входа на климатика)
    cp e специфичен топлинен капацитет на въздуха, който може да се приеме за 1,0 [kJ/kgK]
    ρ e плътността на въздуха, която може да се приеме 1,2 [kg/m3]

Това е от мен по отношение на формулите за изчисляване на ватовете.

Откога чакаме човек, дето ще каже как се определя СОР-а, в къщи..
    Тая работа с измерването на COPсе оказа, че не е като оная работа, проверих на няколко места, но никъде не се продават COP-метри, даже и в института по мерки и теглилки нямат образец за сравняване. Това в кръга на майтапа.

Съжалявам, но днес повече няма да мога да пиша. Обещали са ми обаче една методика за изчисляване на коефициентите на трансформация на термопомпите (COPa), която се надявам утре да я кача тук.

Сега виждам, че dejan е обобщил добре по-горе информацията за поведението на тези климатици. Според мен най-ценен ще бъде отговор от MHI на въпросите, които вече сте поставили и по-точно от проектантите и тези, които са разработвали софтуеара им. По всяка вероятност и те ще имат своите аргументи и обяснения за това поведение. Ще бъде интересно да ги научим.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 12 от 44 ПърваПърва ... 2101112131422 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Начин на работа на MHI SRK25ZM-S/SRC25ZM-S
    От mschumacher във форум Климатици Mitsubishi Electric, Mitsubishi Heavy
    Отговори: 411
    Последно: 29-12-16, 16:50
  2. Отговори: 41
    Последно: 17-08-12, 19:13
  3. MHI -25ZJ-S Начин на работа!
    От sashomasho във форум Климатици Mitsubishi Electric, Mitsubishi Heavy
    Отговори: 14
    Последно: 22-02-12, 18:19
  4. Идва нова серия на Panasonic МКЕ серия.
    От Mega във форум Климатици Panasonic, National
    Отговори: 28
    Последно: 27-03-11, 14:52
  5. Има ли начин
    От Bvlgari във форум Windows
    Отговори: 10
    Последно: 06-05-08, 18:43

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе