Здравейте! Имам модела от около 4 месеца ,досега съм го почиствал 2 пъти .Ползва се в спалня. Въпроса ми е колко често трябва да се почистват филтрите и имате ли наблюдение влияе ли това на работата климатика?
Здравейте! Имам модела от около 4 месеца ,досега съм го почиствал 2 пъти .Ползва се в спалня. Въпроса ми е колко често трябва да се почистват филтрите и имате ли наблюдение влияе ли това на работата климатика?
То си показва колко често щом като са чисти, няма кво да ги чистиш,аз моите ги чистя на две семдици на чешмата.Непочистването влияе на работата, задънват се и оттам намаля въздушният поток и все едно винаги работи на най бавните обороти на турбината, а така не се стопля добре и климатика е спънат.
Вчера и днес температурите останаха отрицателни и пред деня поради което външното тяло на Мицубишито се обледи доста (за това спомогна и падналият сняг) и стана шумно особенно когато компресорът работи на средна или по висока степен освен това е започнало да се събира доста лед около отвора за оттичане. Въпросът ми е дали това със шума е нормално и може ли да се направи нещо по въпроса и дали събралият се лед може да навреди по някакъв начин ако достигне топлообменникът? Според прогнозите следващите дни ще става още по студено и предвид факта,че климатикът е на усойно място където не достига слънце през зимата очаквам количеството лед да се увеличи затова ми трябва съвет!
Ако ти е на удобно място, няколко шишета с топла вода докато се махне леда от тавата и отвора е най-лесното решение. Следва як студ и няма да има влага, и климатика ти ще остане чист.
С цел да не се занимавам с глупости и да не го мисля климатика още като го монтирах направих подгряване на тавата и отвеждащата тръба за конденз от външното тяло. Частите се продават в магазините за хладилна техника и електроника. Захранване се взема от компресора.
Необходими материали:
1. 2 бр. стъклени стопяеми предпазители 1 ампер с държач за предпазител в който се монтират. Защита от късо съединение. Ако климатика е свързан директно към инсталацията, а не е на щепсел е необходим само 1 брой за фазата. За двата предпазителя с държачите ~ 0,8 лева;
2. 3 метра единичен многожилен кабел със силиконова изолация 1mm² ~ 2 лева;
3. 2 броя (2 метра) стъклолакотръба ø 2,5 mm за да не се претърка кабела в метална част ~ 0,8 лева;
4. Керамична или бакелитова лустер клема двойна 2,5mm² ~ 0,2 лева;
5. Кабелни накрайници с изолация 6 броя. Ако има само без изолация може да им се сложи термосвиваем шлаух. Два за клемореда захранване и четири за часовника. ~ 1 лев;
6. Силиконов кабелен нагревател 6 метра 180W - 18 лева. Тъй като компресора ми няма подгряване съм му завъртял две навивки в дъното от този нагревател и така топли: компресора, тавата и тръбата за конденз;
7. Термостат да включва нагревателя под определена външна температура, а не да работи когато няма необходимост Prodigy F2000 (от -30° до +30°) - 10 лева;
[img width=428 height=600]http://img37.imageshack.us/img37/452/f2000s.jpg[/img]
8. С цел допълнителна икономия може да се сложи и електро-механичен програмируем таймер на ~220V за да може след като термостата включи например при 0°С часовника допълнително да регулира работата на нагревателя. Моят часовник съм го настроил половин час да работи нагревателя и един час да не работи. Нямам никакви проблеми с ледове, тавата е суха ~ 14 лева.
Нулата от клемореда на климатика отива едновременно на захранване часовник и на единият край на лустер клемата към която е свързан нагревателя. Фазата се движи последователно от: клеморед захранване, термостат, при часовника едновременно подава на контакт и захранване часовник и отива към лустер клема другият край на нагревателя.
Обща сума без труда ~ 50 лева за да бъдат нещата добре направени.
абе ако имаш 3-4 климатика са си пари тия неща дето си ги вложил ..
С това замръзване се спекулира, аз имам модела от година и половина и сега му е втора зима и няма замръзване, колкото по-малко му се бъркате в работата толкова по-добре.Климатика ми е размразявал веднъж с продължителност дори 15 минути, като нормално го прави за 6,7.Това означава, че когато е необходимо повече го прави.
Горе долу е на удобно място. Ако пробвам със сешоар да разтопя леда по тавата дали ще се получи? И това със високото ниво на шум предполагам е нормално и не може нищо да се направи, просто трябва да си отмине студът.Първоначално публикувано от Mega
Пробвай, но е ще се отвисиш там. Аз съм пробвал с пистолет за горещ въздух и пак е много бавно. Само топлата вода върши работа бързо и ефективно. Виж дали ти е нивелирано добре тялото. Трябва да е с една идея (много малко) наклонено назад и една идея срещуположно на компресора.
Когато климатика струва от порядъка на 600-700лв., мисля че 50лв. не са много за подобен еднократен ъпгрейдПървоначално публикувано от Alexi
Да не забравяме, че не всяка клима има нужда от това. Зависи от модела и най-вече от това къде е монтирана, и в какви условия работи. Едно е климатик в Петрич, друго е в северна България. Ако се падне да е монтиран и на ветрилник ...
Само да ми кажеш как се процедира с топлата вода - количество, от къде е най-удачно да използва, защото досега не съм правил такава процедура и не съм наясно. Благодаря предварително!Първоначално публикувано от Mega
? Нали тавата ти е в лед. Наливаш в едно голямо шише от кола топла, НЕ вряла вода! Излизаш и поливаш там, където има лед. Топлата вода топи леда и излиза от където намери. Докато не се отпуши и дупката. И си виж нивелацията.
Другата седмица го дават Сибирски студ! Дали ще имаме климатици при -20??? Аз изцяло се отоплявам с тях и ако ме изоставят....Направо незнам?
Стридата,не се плаши,в студа влага толкоз няма.
Мега,кой те учи да монтираш кат войнишки ***?