casal - https://forum.setcombg.com/%D0%BA%D0...amond-122.html
прочетете мнение 1828 на потребител Арислан(за да придобиете представа, какво може модела), а колкото до това че повечето хардуер и фреон могли да бъдат недостатък ще го оставя без коментар за да не цапаме повече темата за AY.
Ок. Щом 9-ка може да се справи без проблем с 30 м2, тогава естествено, че тя е правилния избор, да не говорим, че е по-висок клас. Но колко хора ще се престрашат да вкарат едни 3к за 9-ка zsx в 30 м2 е друга тема .
Изглежда не се вниква много в това което се опитвам да кажа...
И без някой да е голям експерт, може лесно да се досети че много фреон и тегло на телата може да имат обратен ефект върху икономията, ако помещението е малко, изолацията добра и навън не е нон стоп -15 градуса. Иначе всички климатици щяха да са с огромни тела и по над кило фреон. Все едно за разкарване на пица в града да се ползва някоя С-класа с 8-цилиндров двигател. ZSX може и да е много способен там където има нужда, но аз лично не го приемам като универсален избор, това е.
Това не е вярно. Високия клас климатици, с големи тела, обикновено са с двойнороторни компресори, които са по-ефективни при ниско натоварване. Например Тошибата ми е с много по-масивно тяло от Дайкина и МЕ-то, които бяха в същото помещение, но дава по-добра икономия. Отделно, че като има мъгли и студ, тогава по-високата ефективност на големите тела си проличава много. Не е необходимо да е -15. Дори на -1 с мъгла разликат е огромна.
AY42 и AY50 са с двойнороторни компресори, но коментара ми не е с цел да се сравняват с zsx. Високия клас си е висок клас.
Съгласен съм че са по-ефективни, при условие че не спират твърде често. Но дори и да слезе ниско потреблението на компресора, то заради многото фреон и масивни тела отвън и вътре, пак ще имаме прилично топлоотдаване според законите на физиката и ако то надвиши топлозагубите на помещението, цялата идея на инверторния климатик и термина хиперинвертор започва да се губи. Повечето хора не са наясно с всичко това и избират климатик според измислените категории 7/9/12 и т.н., което е доста относително от клас до клас, но кой да им каже тези неща
Споделям един забавен рекламен клип на Мидеа, между фреоните, минимумите и компресорите
COP на компресора на 42/50 e 3.18
COP на двата модела 3.74
Естествено в такова време и близо 100 процента влажност от падналия сняг, по старо правило дефростите при МЕ са твърде чести и така се появиха размисли да се промени това с външна намеса и най вече в такива моменти, които се случват все по-рядко.
Та ми се прииска да експериментирам със стария GE35 за начало. Изглежда че размразяванията се ръководят основно от този дефрост термистор във външното тяло и с промяна на съпротивлението с подходящо, би трябвало да се получи разреждане. Ако някой е правил нещо такова, може би ще знае към каква стойност на съпротивлението да се ориентирам. Не претендирам да съм голям разбирач, но имам желание за експерименти, когато нещо може да се подобри
- - - - - - - - - -
Потърсих инфо и сам достигнах до някакви насоки, но не знам дали ще мога да пробвам през следващите няколко студени дни, че после пак ще се затопли. Пробвах да възпрепятствам дефростите по друг начин и при -4/-5 градуса и 97-98 процента влажност на въздуха, спокойно може да се остави да заскрежава външното за 3-4 часа и след това го изчиства за максималните 10 мин, които се отпускат за дефрост и то с по-малко от 500 вата консумация през това време. Иначе си побелява прилично със скреж
тоя дефрост термистор аз го излъгах с резистор и копче ( да мога да го включвам и изключвам ) - но това на МХИ
но в интерес на истината държи много до първия дефрост , после почва да си влиза в един ритъм дефрост на час дори и при суха пита при едни температури от -2 до -6 , та да не се окаже ,че въпреки намесата програмата ще игнорира термистора и ще си влезе в подобен режим на работа като и без резистор
за начало "стопли" термистора с 5 градуса при 0 градуса по сервизно ( дано да има сервизно с тия стойности ) с паралелен резистор с подбрана стойност ползвайки калкулатор за паралелни резистори ,а можеш да ползваш и тример изведен в стаята за по прецизно заиграване
Доколкото са описани условията за дефрост - при МХИ взема под внимание не само този дефрост термистор, но и този за околния въздух, а при МЕ само дефрост термистора се следи, но има и това условие за продължителност на предходния дефрост, което се взима под внимание, та кой знае как ще му се отрази и трябва да се експериментира повече
Точно за паралелен резистор си мислих и намерих графики да се ориентирам за стойности. Горе в платката при конектора на термистора ще е най-лесно мисля. То как няма да има чести дефрости като изглежда че при МЕ при някои модели може да стартира дефрст при -1 градуса на термистора, а при МХИ може да е при -5 градуса
според мен не всичко е описано в сервизните и има "скрити" условия за дефрост , които едва ли ще излъжеш . По-скоро може да намалиш дефростите , особено такива без нужда
И това го има, но все пак не е супер компютър и основната информация идва от темп. датчици и с малко логика би трябвало да се получи нещо. Точно разреждане е целта и като гледам дори при най-лошите условия, спокойно може да понесе 3-4 часа заскрежаване, вместо на 45 мин. Чудя се след колко време ще внедрят изкуствен интелект и при климатиците![]()
Този пост е редактиран от Deimosss; 20-02-25 в 16:03.