Преди няколко години може би 2014 имах много сериозен проблем със CS-E9QKEW при същите температури във Варна. Понеже е инсталиран в детската стая, и даваше една грешка която според сървиз мануала означава проблем с някакво PCB или ниско ниво на фреон. Т.е проблема е че в 03:00 сутринта климатика спира да работи и детето остава на студено. Един приятел го замери че е пълен с фреон но наду малко повече 50-100гр. От тогава не е правил проблем, но пък и температурите във Варна рядко падат толкова. Като цяло съм доволен, и най-вече от автоматичните хоризонтални жалузи и наное-г само-почистването на филтрите.
Сега избирам климатик за помещение южно изложение троен съкло-пакет, тухла с изолация, Хол преходен към кухня и трапезария - 35кв м (90м3) . До момента се охлажда/отоплява от Осака (еко-клима) ch-12-adr. Без никакви грижи освен начупени и пожълтели пластмаси на вътрешното тяло.
Бях набелязал 3 климатика. След като навлязох в детайли двата бяха заменени от друг.
Mitsubishi SRK35ZS-SB / SRC35ZS-S - дизайна бяло и черно пасва на кухнята. (не ми допадат сменяемите филтри)
Panasonic CS-Z35TKEW/CU-Z35TKE - изглежда най-добре като характеристики и екстри (доволен съм от анти-бактериалната система на 9QKE)
За тези на които им предстои избор на климатик по напред в темата един колега е дал много добра насока за размера на изпарителя и мощността на компресора. Също така на колко градуса под нулата изключва защитата на компресора. Тези данни може да намерите с сервизните упътвания. Та така другите 2 модела Panasonic отпаднаха и се спрях на този.
![]()