Страница 30 от 55 ПърваПърва ... 20282930313240 ... ПоследноПоследно
Резултати от 436 до 450 от общо 822

Газов котел - мнения и препоръки 2009г

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. lov
    lov е офлайн

Тук е от
    Jul 2009

Re:Газов котел - мнения и препоръки 2009г

Много точно определение за монополиста и съвсем нямат намерение да влезнат в час.

А относно смесители и тем подобни нали за това питам за да се ориентирам какво се предлага на пазара. Все пак до един момент цената и сложноста е определяща при изграждането на дадена инсталация. Да не говорим за енергийната ефективност.
    При мен в случая няма реална опасност от прегряване на соларната система или поне докато не кача още един панел защото в междинните периоди като сега малко не ми достигат. Но и карам с най обикновен панел и при температури над 70 С' загубите стават големи и нещата се уравновесяват. Практически не мога да изпълня някакво друго решение със соларите защото имам 3 етажа над мен а и не мисля че ще спечеля нещо повече. Този вариянт за сега напълно ме устройва. А и начина на с върване към котела от практическа гледна точка ми е най лесния за изпълнение.
    Така че благодаря за вниманието и отговорите.

2.  

3. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

Е, тъй като имаш бойлер с две серпентини, можеш да приложиш и схема със връзване на котела към втората серпентина - както сега. Ако сложиш котел Вайлант, тогава можеш да сложиш и подходящо управление, което да кара котелът да доподгрява обемния бойлер чрез втората серпентина, когато соларът не може да осигури достатъчна температура. При Юнкерс само кондензните имат тая възможност.

4. lov
    lov е офлайн

Тук е от
    Jul 2009

Тя и сега системата ми е направена че обемния бойлер се подгрява чрез едната серпентина от котлето на твърдо гориво. А доподгряването както е в сегашния период става на ел .енергия. А когато ми работи котлето зимата не се и интресувам даже дали солара вкарва нещо макар че от време на време виждам че се включва циркулационната помпа. И при монтажа на газовия то нали ще се върже към вече съществуващата инсталация и ситуацията ще се запази. Бях му сложил и ел. клапан след като подгрее да не се охлажда но в последствие го махнах за да мога да ползвам бойлера като термоакомулатор и системата да стане по инертна когато няма никой в къщи. То ако бях на този вариянт бих сложил едноконтурен котел и да си подгрявам водата директно в обемния. Но спред мен загубите на обемния са доста големи поне така дават по каталожни данни и малко се обезсмисля ситуацията да грея един огромен бойлер който при по високи температури съответно ще има по големи загуби. Така че предпочита на доподгрявам през газовия. Установил съм че зимата солара успява да загрее в добри дни не повече от 30-40 С' което все пак не е малко при условие че входящата вода във водопровода ми е около 11-12 С' Бе направо си е далавера от дядо господ каквото откраднеш ако ще да е загрял и няколко градуса отгоре.
    И понеже ти предлагаш Вайлант някой ще ми направили сравнение примерно с Юнкерса какви са разликите на двата котела поставени в равни условия. Какъв ще е примерно разхода на газ. Колко ще е експлоатационние живот на горивната камера и съответно разходите по поддръжката. Защото разликите в цената съвсем не са малки и допълнително ако сложим и за съпоставка пък и един кондезен с неговата цена. Аз вече съм си изградил едно мнение че инвестиция която ще се изплати за повече от 10 години напълно се обезсмисля. Слагането на един кондезен и допълнително добавяне на топлообменник и още други неща не оскъпяват ли допълнително нещата . Поне на такова схемно решение попаднах.
    Защото вече в пълна сила важи приказката "след 10 години я камилата я камиларя" /Ако някой не я знае ще ви я кажа цялата/. Като гледам как паднаха цените на термопомпите да не се окаже че за по малък период няма да ни се наложи да преминаване на други алтернативни източници. Финансово нямам ограничение и ако ме убеди някой с факти най вече с цифри щото имам професионален дефект от занаята че бъркам примерно веднага копувам най скъпия и го слагам. Аз и от там почнах темата всеки ми предлага марката котли с която работи но никой не пожела да ми направи някакво сравнение. И се насочих на Юнкерса заради цената и отзивите за качеството но както разбираш нищо не е решено окончателно. Все пак трябваше от някъде да се хвана за начало.

5. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

Познавам и двата котела и мога да ти кажа някои разлики, без да се мъча да те убеждавам. Най напред ще почна от там, че са различни поколения. Юнкерса повече ми прилича на стари модел Вайлант - тъй като в доста държави в Европа вече е забранена продажба на некондензни котли, то Юнкерс не са инвестирали в следващо поколение конвенционални и са вложили усилията в кондензните, докато Вайлант развиват и двата вида и всички програматори и управления са съвместими. При Юнкерс управленията за кондензните не са съвместими с конвекционалните. Това не е някакъв проблем, но - ето, твоят случай - за конвенционалните нямат такова управление, което да управлява едновременно котел и солар, дори да са от собствената марка, а Вайлант имат програматор, който управлява дори и чужд солар. И въобще в ценовата им листа има 2 страници с програматори за различни цели. Долната и горната граница на мощността на котела при Вайлант се задават софтуерно чрез бутоните и клиентът може да си ги променя и сам, докато при Юнкерс това може да направи само сервиза с микроманометър. И още, и още такива дребнички нещица, които не са определящи, но са белег на развитие. Най-голямото предимство на Вайлант обаче е собствения сервиз и ти като техническо лице би трябвало да го разбираш. Едно е да има отделен сервизен специалист, който да се занимава с пуск и обслужване, като има по 3-4 пуска на ден и да е на разположение по всяко време, друго е сервиз от монтажната фирма. Аз също сервизирам 2 марки котли, но предпочитам да предлагам Вайлант.

6. lov
    lov е офлайн

Тук е от
    Jul 2009

До тука добре съгласен съм за сервизното обслужване.

Но в края на краищата мен ме интересуват разхода най вече защото за котела се бъркаш един път но сметката за газ ти идва всеки месец и то в продължение на години.

7. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

Разходът...да, той е най-важен! Всички конвенционални котли, от всички марки имат еднакво КПД - около 92-93% и това е при постоянна работа на максимална мощност. Както много пъти съм казал, проблемът идва, когато избрания котел е по-голям от нуждите на помещението и се налага работа с често включване и изключване, при което се изхвърля много неизгорял газ в атмосферата. За отоплението на едно жилище е достатъчен котел с мощност12-15кВт, но за производство на БГВ на проточен принцип трябва мощност поне 18-24кВт (колкото повече, толкова по-голям комфорт). За това масово продаваните котли са с мощност 24кВт - за да няма оплакване от страна на клиента за недостатъчно количество топла вода, а пък за отопление рези котли ряботят на минималната си мощност или около нея, която обикновено е 9-10кВт, в някои случаи 11кВт. Да речем, че имаме 4 еднакви отоплителни инсталации, но с различни котли, с различна минимална мощност - да речем 6, 8, 10 и 12кВт.Ако нуждите за отопление са постоянно 12кВт, всички котли, независимо от марката ще работят на тази мощност, защото всички съвременни котли са модулиращи и сами си намаляват мощността в границите, които са дадени по каталог и никой котел няма да прегрее и изгасне. Ако започнем да намаляваме мощността на радиаторите - да речем изключим един радиатор от 2кВт и нуждите станат 10кВт, тогава този, чиято минимална мощност е 12кВт просто ще прегрее, защото насреща си има товар от 10кВт и няма кой да го охлажда. Така той ще изключи, защото има защита от прекомерно прегряване, ще изчака малко да се охладят радиаторите и когато това стане, температурният датчик пак ще го включи и така работата ще е на прекъсвания. Останалите котли ще работят без да прекъсват, защото успяват да отдадат цялата произведена топлина. При горенето всички котли са използвали еднакво количество газ, но най-мощният има и разходи на газ при палене и гасене и колкото по често е това палене и гасене, толкова повече газ отива в атмосферата без да се използва.
    Ако изключим още еди радиатор от системата и мощността и стане 8 кВт, до двата най-маломощни котела ще продължат да си работят без проблем, а другите 2 ще работят цък-цък, като 12 киловатовия ще изгасва по-често от 10 киловатовия, нали? Ако сега изключим още 2 радиатора и системата остане 4кВт, то всички котли ще започнат да работят по схемата цък-цък, , като най-мощният ще пали и работи съвсем кратко, а най-маломощния ще изключва за кратко и ще работи по-продължително, като за едно денонощие ще натрупа най-малък брой стартирания. Следователно най-много газ през разходомера ще отчете този котел, чиято минимална мощност е най-голяма и така по веригата. Трябва да отбележа, че от значение за разхода е и управляващата електроника, програматори, стайни термостати, външни датчици и др. След това дълго мое излияние, мисля, че всеки, който е поне малко технически грамотен може да си направи сметка, кой котел е подходящ за него.

8.  

9. Тук е от
    Sep 2009

Прекрасно обясненние от страна на Лазар! Благодарим за което!!!
    Сега си мисля обаче, че възниква въпроса за топлата вода.....какво се случва ако имам 18кв. котел и 1 баня с душ + 1 кухненска мивка ?! Ще имам ли достатъчно топла вода или ще има някакъв елемент на дискомфорт в определени ситуации?! Уфф, аз още не съм избрал котел и колебанията са ми точно такива 18kw или 24kw. Или ако реша да инвестирам около 3000лв. дали да избера кондензен Imerrgas или некондензен Vaillant.....

10. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

С 20-ка Вайлант няма да съжаляваш, водата е достатъчна, нямам оплаквания от клиенти, пък и в крайна сметка икономията е по-важна според мен от едновременно ползване на душ и кухненска мивка. Кондензния, за да работи като такъв ти трябват двойно повече радиатори, връзка с канализацията за оттичане на конденза, но изборът е твой.

11. Тук е от
    Sep 2009

Благодаря ти Лазар,
    това ще е крайния ми избор май. Вайлънт 20kw., сега остава да измъча още няколко ребра на радиаторите, че малеят нещо. Едвам ги докарвам до около 6kw и то с допълнителни ребра, а даже и на този минималната му мощност е 7,5kw.
    Поздрави!

12. Member
    Тук е от
    Oct 2009

Уредите ТурбоТЕК модулират в диапазона 35 % - 100 % (6.8 - 20 kW), но това не трябва да те притеснява.
    Уредите имат възможност за доста настройки в електрониката, така че ... не се притеснявай!
    Важното е да "измъчиш" радиаторите и много добре да сметните диаметъра на тръбите. Няма да е лошо да помислиш и за регулатор с отчитане на външна температура - като calormatic 400 например

13. Тук е от
    Sep 2009

Олеелее , диаметър на тръбите.....за това пък хич не бях мислил... За съжаление вече всичко е изградено, строителя ми го предава в този вид, трябва да видя колко е диаметъра.....уж всичко било сметнато от проектант, но според мен всичко е правено с минимум усилия , че и средства.

14.  

15. Member Аватара на Ivan19
    Тук е от
    Jan 2009
    Живее в
    Стара Загора

eng.Neychev добре дошъл във форума! Винаги е добре да получим мнението на компетентен човек! Вече няма само Lazar да натоварваме с молбите си за помощ и разяснения!

16. Тук е от
    Sep 2003

До Lazar: А ако не работят радиаторите и се ползва само топла вода, пак ли го има това "включване-изключване" и съответно висока консумация?

17. Тук е от
    Sep 2009

eng.Neychev,

Принципно предвиждам да поръчам и регулатор /седмичен/, но бях се спрял на другия модел, който е без външен термометър, мисля 330 или 340 беше.
    Оказва ли голямо положително влияние този външен термометър за оптимизацията на работния режим на котлето?

18. Member
    Тук е от
    Oct 2009

Естествено, че оказва влияние и то голямо. Когато отчиташ и външната температура, тогава регулатора изчислява сам какво температура на водата да изпраща към радиаторите, така че ти да получиш желаната от теб стайна температура. Как става това? На регулатора се задава така наречената "температурна крива", като тя се избира отчитайки се най-ниската външна температура за даденото населено място (например - 13). Тогава при тази температура регулатора ще иска от уреда температура 75 градуса (бел. от 2007 год. ЕС въвежда ограничение на максималната температура на топлоносителя). Колкото повече се увеличава външната температура, толкова по-ниска температура на водата ще е необходима за паддържане на желаната стайна температура.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 30 от 55 ПърваПърва ... 20282930313240 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Газов котел - Избор и Цени
    От legaltk във форум Отопление
    Отговори: 2476
    Последно: 09-08-17, 00:52
  2. Газов котел - мнения и препоръки 2012
    От eng.Neychev във форум Отопление
    Отговори: 849
    Последно: 01-01-13, 08:39
  3. Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г
    От zhivko83 във форум Отопление
    Отговори: 805
    Последно: 02-01-12, 08:36
  4. Газов котел - мнения и препоръки 2010г
    От eng.Neychev във форум Отопление
    Отговори: 957
    Последно: 31-12-10, 12:56
  5. Газов котел - мнения и препоръки 2008г
    От karim във форум Отопление
    Отговори: 115
    Последно: 26-12-08, 01:34

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе