Аз може ли да продължа с въпросчетата имам възможност да си монтирам котела в апартамента но за този случай трябва да се сложи комин с дължина 6 метра дали това е разумно не знам от гледна точка на ефективност на котела.
Аз може ли да продължа с въпросчетата имам възможност да си монтирам котела в апартамента но за този случай трябва да се сложи комин с дължина 6 метра дали това е разумно не знам от гледна точка на ефективност на котела.
При различните марки уреди дължината може да варира. При някои се използват два диаметъра на комините ф60/100 и ф80/125. Ако не може да се използва ф60/100 защото позволената максималната дължина не е достатъчна, тогава се минава на варианта ф80/125, където дължината позволява да се удължи комина почти двойно. Препоръчително е да се монтира уреда в стаята, като по този начин ще си спестиш разходите за шкаф и разходите за ремонт на уреда в случай че замръзне зимъска. Кой ще ти плаща топлозагубите, когата уреда е на терасата? Избери си място близо до консуматорите на БГВ.
И все пак 6м са много, не може да няма по-подходящо място. Комините 80/125 са скъпи
Понякога е по-добре да дадеш 1000 лв. за комин и да си спокоен, отколкото да дадеш 700 лв. за шкаф на терасата. Ами ако спре газта? Ами тока? Как ще защитиш тръбите за БГВ? Нали ти е ясно какво може да се случи с тях през една мразовита ноща, когато не ползваш БГВ. Кой ще плаща всичко това? Да. Разбира се че ТИ. .......... тогава ще се ядосваш, но ще е късно
Лазаре,
Цената на LPG-то била като на тока казваш, ама дневна или нощна тарифа :D и как го пресмяташ смисъл, бутилка е на кг. ; 10 кг което било 18 литра (така прочртох на по-предните страници) и струвало 20 лв.
И как да пресметна какво котле ми трябва за горепосочената квадратура 37.5кв.м плсу още 9кв.м след време ?
П.П.
извинявай че съм прекалено любопитен и прекалявам с въпросите, но ми се иска да схвана нещата...
от София съм.
В по-горните постове съм описал как се смята необходимата мощност.
Трябва ти котле с възможно най-малка минимална мощност - например Вайлант Турботек VUW 202/3-5:
http://new.gaskomfort.com/Bulgarian/...seriaPLUS.aspx
Проверих го и виж какво пише :
Двуконтурните уреди тип VUW имат вграден вторичен пластинчат топлообменник с 19 или 35 пластини, който произвежда топлата вода на проточен принцип. Предлагат се модели с мощност от 20 до 36 kW
и в табличката го дават да консумира 1.8 кг/ч това не е ли много при положение че бутилката е 10 кг. и струва 20лв. ?
Това е разхода на пълна мощност (20кВт), а при тебе ще работи на 6кВт и то с прекъсвания. Колко ще харчи зависи от топлозагубите на жилището. Преди няколко месеца дискутирахме за стойността на един киловат от различни източници на енергия и някой (мисля valen1) беше постнал една таблица. Не знам колко е вярна, защото цената на пропана варира, но все пак е някакъв ориентир - потърси я. eng.Neychev пък писа как ориентировъчно се пресмятат топлозагубите на едно жилище.
Да да прависте абсолютно , че е по добре котела да бъде вътре само ,че идва следващия проблем котел с бойлер монтажи и т.н 4600лв +1000лв комин и става спрял съм се в такъв случай на ЮНКЕРС ама ще видим в тази криза тия цифри са стряскащи компромисен вариянт , ако мога да попитам дали става котел с вграден обемен бойлер да се сложи на терасата и да му турна едно юпиесче ,че поне малко да спя по спокойно или някой да има излишин някой лев та да даде да си го направя както трябва.
Разстоянието от котела до БГВ ще бъде около 5-6м. нали инсталацията се слага в изолация толкова големи ле ще са загубите , ами ако удобрите компромисния вариянт за котел с вграден обемен бойлер какво бихте предложили като марки освен ИМЕРГАЗ.
Добре ,че измислиха тоя интернет иначе тешко на нас неросветените много благодаря за помоща май ще трябва да почерпя
Виж какво предлагат и Vaillant. Моделите им са от 2008 г. - последното им поколение.
Viessmann Vitodens 333-F може ли да ми кажете цена на това чедо
Това чудо го няма в българската ценова листа, но е от порядъка на 3000 Евро.
Не се хващай за цифрата 1000лв за комин - това е комини 8-10м при система 80/125. В 99% от случаите 3,5-4м комин са достатъчни, което означава 200лв горница.