Страница 35 от 55 ПърваПърва ... 25333435363745 ... ПоследноПоследно
Резултати от 511 до 525 от общо 822

Газов котел - мнения и препоръки 2009г

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member
    Тук е от
    Oct 2009

Re:Газов котел - мнения и препоръки 2009г

Разбира се, че модулира! Когато термоглавите затворят, защото в стаите е топло какво става - отваря се байпаса на уреда. И ...
    Уреда превърта вода през себе си. След като тя се охлади ... уреда запалва ... но байпаса е отворен ... превърта водата през себе си ... загрява я до зададената температура и ... угасва отново. Не изпратихме топлина до радиаторите, но загряхме водата - съответно това е разход на газ - съответно по-добре е да имаме терморегулатор, отчитащ стайната температура. Тогава уреда ще се включва само и единствено когато температурата в помещението падне с толкова, колкото е зададено на терморегулатора...

2.  

3. ror
    ror е офлайн
    Junior Member
    Тук е от
    Dec 2007

каде е модулацията в това обяснение. Нали целта на модулирането е точно това, да намали и отложи гасене и палене. А също и първоначалното регулиране на горната граница на мощност на котела, влияе ли на модулацията. Затова и котела се подбира вниматено по мощност, а не да се взима двуконтурен, който е двойно и тройно по-голяма мощ. от нужната. А какво става като съм с конвектори, които нямат термоглави или четирипътен вентил, байпаса на котела може и да не се отвори Между другото, термурегулатор се използва при радиатори без или с макс. отворени термовентили.

4. Тук е от
    Mar 2008

Цитат Първоначално публикувано от eng.Neychev
    inging, Модела ТурбоТЕК на Vaillant модулират в диапазона 35 % - 100 % (6.8 - 20 kW). Модулация можеш да постигне, само ако и регулатора ти позволява това. Vaillant имат такива регулатори и ефекта е около 15-17% икономия. Ако желаеш мога да ти обесня принципа на управление с регулатор ON/OFF и такъв с управление на модулацията.
    Ако не се лъжа, в момента единият им модел е в промоция с около 10% надолу
    Да моля да ми го обясниш. Струва ми се че си се захванал с реклама, а не с помощ. Между другото тези 10% да не би да са за кондензни котли? И за колко пари всъщност говорим?
    Нека посъветваме човека безпристрастно, за Х пари при едните получаваш У. за Х пари + 1000 лв при твоята любима марка пак У. Дали си струва?
    Лично за мен трябва да се търси най-доброто съотношение цена / качество.

От твояпост научих и нещо ново:

!!!Вайлант не може да модулира без регулатор!!!

Интересен извод, значи разходът на газ при тази марка, а мисля че си добре запознат, е 15-17% по-висок от другите на пазара. цитат все пак

5. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

inging, откъде го взе цитата, че нещо не го намирам? А пък и твърдението е наивно и не вярвам да е цитат

6. Тук е от
    Mar 2008

Ами прочети второто и третото изречение на инж. Нейчев. (цитата в поста) Май точно това се казва там.

7. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

Tам се казва, че регулатор управляващ модулацията дава 15-17% повече икономии в сравнение с такъв, който е само он/оф. Както всички фирми, Вайлант също имат такива регулатори, които са доста по-евтини.

8.  

9. Тук е от
    Mar 2006

Здравейте, темата силно ме интересува и си направих труда да я изчета цялата. В резултат на това обема на главата ми нарасна 2 - пъти , а съдаржанието и намаля с толкова.
    Купих си Viessmann - Vitopend 100 и четейки мненията във форума силно се надявах да прочета нещичко за този котел, но уви...
    Котелът е с доста по-голяма мощност от необходимата ми, понеже направих външна и вътрешна изолация , (още не е в експлоатация) и като прочетох публикуваното тук се попритесних.
    Понеже засега нямам природна газ ще се топля на LPG , това наложи смяна на дюзите на горелката с по-малки , това пък от своя страна ми предостави възможност да се запозная отблизо с тях.
    На практика това са 12 на брой калибровани отвора .Та като четях форума си зададох следните въпроси :
    - Мога ли да намаля мощността на котела чрез намаляване броя на дюзите и как ще се отрази това на работата на котела ?
    Ако някой може да ми отговори, ще съм му много благодарен .

10. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

Сам ли си бъзикаш котела? Кажи ми, че не е вярно! Рискуваш много! И това с премахването на някои дюзи...направо е бисер. Мощността на котела се намалява по съвсем различен начин, ама не е за тебе. А пък този котел наистина си е дърво с тези 10.5кВт минимална мощност и за къща става, ама за апартамент не е много подходящ

11. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

Цитат Първоначално публикувано от ror
    аз като съм без регулатор, значи ли че котела не ми модулира. Не разбира се. Така че, тая джаджа не е необходима, особенно за повече помещения
    Чуствам, че има много хора с неясноти по въпросите за модулацията и за термоуправлението на котела. eng.Neychev предложи да обясни за модулацията, но никой не смее да пита или на всеки му е ясно. Няма значение - обяснявам на ror, щото той пита:
    Когато котелът е без регулатор той си модулита, но спрямо зададената температура на водата - работи на пълна мощност докато достигне няколко градуса преди зададената температура на водата и след това плавно започва да си намалява мощността за да я поддържа, без да изключва.Да, но външните температури се променят постоянно, с което и се променя и стайната температура. От там пък в различните моменти е необходима различна температура на водата в ОИ и някой все трябва да ходи и да ръчка котела нагоре и надолу, което е много неудобно, а и съгласете се, че никога не може да се прецени колко да е температурата на водата и или ще сме в преразход, или ще е студено.
    Термоглавите са някакво решение в случая, но само ако са много на брой радиаторите. При малък брой радиатори котелът почва да се шашка - това съм го описал скоро на някоя от предните страници
    Най-добре е управлението на котела да става ссъс стаен термостат - тоест котелът да се усилва и намаля мощността си в зависимост от стайната температура. Стайните термостати са 2 вида - едните си комуникират с котела и го карат да модулира при доближаване на зададената стайна температура, а по-евтините само го изключват при достигане на температурата и после пак го палят при изстиване на помещението. Има една малка, но много важна подробност, която се изпуска - при поставяне на стаен термостат (независимо от кой вид), управлението вече става по стайна температура, а не по температура на флуида и котелът вече не може да модулира сам, както е правил преди да се постави термостатът. Ако термостатът е евтин (а може и скъп) он/офф, той не праща обратна връзка към котела за да го осведоми за стайната температура и котелът си работи на пълна мощност докрая, докато термостатът го изключи. Това нещо в болшинството от случаите води до преразход и не е за препоръчване. Затова е важно да има термостат и този термостат да е модулиращ. Такъв термостат може да получите само от фирмата производител на котела, защото няма как чужд термостат да си комуникира с Вашия котел. Например и най-скъпия термостат на Вайлант не може да модулира Юнкерс, Висман или който да е друг котел. При някои производители не всички котли са съвместими с даден терморегулатор и обратно - не всички терморегулатори са съвместими с даден модел котел от марката.
    Съветът ми е - давате хиляди за една исталация - не се скъпете за 100-200-300 за подходящ терморегулатор, който да ви носи комфорт и икономии

12. Senior Member
    Тук е от
    Sep 2005

Цитат Първоначално публикувано от Lazar
    Ако термостатът е евтин (а може и скъп) он/офф, той не праща обратна връзка към котела за да го осведоми за стайната температура и котелът си работи на пълна мощност докрая, докато термостатът го изключи.
    Това не е вярно и котела при работа с такъв термостат(он/офф) си работи като котел без никакъв термостат и си управлява модулацията според температурата на водата или по други начини характерни за различните марки. При достигане на зададената температура в стаята термостата просто изключва режим отопление на котела.
    Различните котли работят с различни алгоритми.
    Immergas независимо дали е със обикновен стаен термостат или без (изключвам варианта с фабричното Amico или CRD) си стартира със зададената му мощност, която може да бъде минималната за режим отопление и я увеличава плавно отново според зададеното, като може да се настрои да достигне максималната чак след 10 минути работа. Последващото запалване си зависи освен от температурата на водата и от зададеното време на изчакване след загасване (отново до 10 минути).
    Конвенционалните TESY и Viessman също по нищо не разбират дали работят с обикновен стаен термостат или с местното си управление така че и двата модела си модулират мощността при достигане на задаената температура на водата.
    Обикновените термостати просто прекъсват или възстановяват една верига, те не комуникират по никакъв друг начин с упралението за да промени то алгоритмите на работа.

За другото съм съгласен

13. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

Искаш да кажеш, че като сложиш он/офф термостат не се изключва модулирането по температура на водата - може и да си прав - нямам наблюдения - мисля, че само един такъв съм слагал. Слагам изключително само модулиращи термостати и знам, че тогава се изключва модулацията по температура на водата. Така или иначе модулиране по температура на водата не е за предпочитане от гледна точка на комфорт и икономии.

14.  

15. ror
    ror е офлайн
    Junior Member
    Тук е от
    Dec 2007

съгласен съм с Лазар, но ако съм с радиатори. С конвектори мисля ситуацията е друга, много по-динамични са и имат запас мошност. Но, ще видя на практика как е, може пък да взема и регулатор

16. Senior Member
    Тук е от
    Sep 2005

Цитат Първоначално публикувано от Lazar
    Така или иначе модулиране по температура на водата не е за предпочитане от гледна точка на комфорт и икономии.
    При големи апартаменти и къщи с много стаи това е предпочитания от мен метод за регулиране на индивидуална температура във всяка стая чрез термоглави на радиаторите. Иначе се е случвало в стаята с управлението да е достигната зададената температура, а клиента е включил отоплението в друга стая и се чуди защо не тръгва или топли бавно.Има и ситуации когато най добре си е оригиналното управление, та се подхожда според случая.

17. Senior Member
    Тук е от
    Sep 2005

Цитат Първоначално публикувано от ror
    съгласен съм с Лазар, но ако съм с радиатори. С конвектори мисля ситуацията е друга, много по-динамични са и имат запас мошност.
    Но, ще видя на практика как е, може пък да взема и регулатор
    Същата работа е и с конвекторите.

18. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

Цитат Първоначално публикувано от espace
    Иначе се е случвало в стаята с управлението да е достигната зададената температура, а клиента е включил отоплението в друга стая и се чуди защо не тръгва или топли бавно.
    Ти говориш за случаи, когато е спирано отоплението в дадена стая и после пускаме отоплението и изведнъж искаме да се стопли. Това са изключения. Принципно няма много смисъл да се изключват отделни стаи от отоплението, защото те така или иначе си дърпат от останалите помещения. Ако се остави без термостат (с модулация по температура на водата), и искаме да включим и стоплим ударно определена стая, която е била с изключен радиатор, то след включване на радиатора, той ще охлади водата, котелът ще включи, но само за този радиатор и бързо ще изключи и така "икономията" ще отиде в атмосферата. За това е по-добре да не се изключват радиатори, а евентуално да се намалят малко. Много клиенти са ме питали какво правим, ако искаме детската примерно да е с по-висока температура от хола, в който е монтиран терморегулатора. Ами много просто - притваряме леко секретния кран на радиатора в хола, така че детската да се стопли по-бързо, или пък монтираме там по-мощен радиатор, а термоглавата си знае работата.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 35 от 55 ПърваПърва ... 25333435363745 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Газов котел - Избор и Цени
    От legaltk във форум Отопление
    Отговори: 2476
    Последно: 09-08-17, 00:52
  2. Газов котел - мнения и препоръки 2012
    От eng.Neychev във форум Отопление
    Отговори: 849
    Последно: 01-01-13, 08:39
  3. Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г
    От zhivko83 във форум Отопление
    Отговори: 805
    Последно: 02-01-12, 08:36
  4. Газов котел - мнения и препоръки 2010г
    От eng.Neychev във форум Отопление
    Отговори: 957
    Последно: 31-12-10, 12:56
  5. Газов котел - мнения и препоръки 2008г
    От karim във форум Отопление
    Отговори: 115
    Последно: 26-12-08, 01:34

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе