Страница 37 от 55 ПърваПърва ... 27353637383947 ... ПоследноПоследно
Резултати от 541 до 555 от общо 822

Газов котел - мнения и препоръки 2009г

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. vad
    vad е офлайн

Тук е от
    Oct 2009

Re:Газов котел - мнения и препоръки 2009г

Имам още един въпрос . Как ще стане подключването на бойлера за топла вода когато съм с топлообменник. Боилера ми е със серпантина и работи като радиатор като съм на дърва. На газ идеята е да се сложи едноконтурен котел, които има изводи за боилер със серпантина. Да се подключат тръбите към колектора за тръбите за серпантината и с кранчета да се превключва за котела за дърва или за газовия котел. Благодаря.

2.  

3. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

Според мен е най добре да не се слагат никакви кранчета, а бойлерът да се върже само към газовия котел на изводите за бойлера. Дори и да ползваш само котелът на твърдо гориво, бойлерът да се подгрява винаги от газовия котел по сигнал от датчика. Така е сигурно, че винаги ще има топла вода, независимо дали е запален котелът на твърдо гориво и на каква температура работи. За целта се пуска допълнителна линия между котела и бойлера, която няма нищо общо с топлообменника.

4. vad
    vad е офлайн

Тук е от
    Oct 2009

Още един въпрос, ако може. Системата ми в момента е отворена, с отворен разширителен съд на покрива, а до колкото знам на газ трябва да е затворена, Когато се превключи от топлообменника да работи на газ, какво ще затвори системата, освен това не трябва ли и нещо да затвори автоматично и циркулацията на вода през котела за дърва, за да не го отоплявам.
    от газта. Имам и циркулационна помпа в момента. Явно и тя ще трябва автоматично да спре.

5. vad
    vad е офлайн

Тук е от
    Oct 2009

Цитат Първоначално публикувано от Lazar
    Според мен е най добре да не се слагат никакви кранчета, а бойлерът да се върже само към газовия котел на изводите за бойлера. Дори и да ползваш само котелът на твърдо гориво, бойлерът да се подгрява винаги от газовия котел по сигнал от датчика. Така е сигурно, че винаги ще има топла вода, независимо дали е запален котелът на твърдо гориво и на каква температура работи
    Напълно съм съгласен. Така и жената няма да се чуди кои кранчета да отваря и затваря когато мен ме няма.

6. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

Напротив бе човек - като има топлообменник нищо по старата система не се променя - и разширителя и помпата си остават да работят. При работа на газ котелът на твърдо гориво остава шунтиран - това зависи от местата на врязване на единия кръг на топлообменника в старата инсталация.

7. vad
    vad е офлайн

Тук е от
    Oct 2009

Напротив бе човек - като има топлообменник нищо по старата система не се променя - и разширителя и помпата си остават да работят. При работа на газ котелът на твърдо гориво остава шунтиран - това зависи от местата на врязване на единия кръг на топлообменника в старата инсталация.
    Благодаря. Определено с тооплобменник ще е най добрия вариант при мене за сега. Като изсекат горите и станат дървата по 100 лв , тогава ще разкарам котела за дърва.

8.  

9. Senior Member
    Тук е от
    Sep 2005

Не разбирам как точно шунтираш котела на твърдо гориво. Драсни една схема.

10. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

Аз не съм целял автоматично превключване, защото клиента не е имал такова желание, но може да стане така - врязваш се с помпата и топлообменника успоредно на котела (от двете му страни) така, че помпата за засмуква водата преди входа на котела на твърдо гориво и да нагнетява след изхода му.. Ще трябва или възвратна клапа или магнетвентил тип NO, който да се включва с паленето на газовия котел, за се да предотврати циркулация "на късо" през котела. Или просто схема с две помпи - една за топлообменника и една за котела на твърдо гориво. Разбра ли ме или да чертая?

11. Senior Member
    Тук е от
    Sep 2005

С възвратна клапа не разбрах, защото май няма как да стане при ситуация с една помпа. С магнетвентил е ясно. Питането ми беше породено от написаното
    "При работа на газ котелът на твърдо гориво остава шунтиран - това зависи от местата на врязване на единия кръг на топлообменника в старата инсталация."
    Няма такива места при които да се врежеш и да шунтираш котела - поне не без допълнителни елементи като магнетвентил. Това с двете помпи също е ясно но става прекалено.

12. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

С възвратна клапа е най-лесно - ако е термосифонна системата, но не съм сигурен, дали тя няма да е препятствие за термосифонното движение на водата. С две помпи какво му е прекаленото - сто лева ли са проблем за автоматизацията на една такава система? То и с магнетвентил не е много по-евтино.

13. Тук е от
    Oct 2009

Здравейте на всички още един който има нужда от помощ!!
    Предстои ми в близките няколко дни да взема решение на какъв котел да се спра Junkers,Immergas,Vaillant мисля ,че това са едни от най добрите които се предлагат на нашия пазар??!!Всъщност аз и това питам.Разбира се всеки търси най доброто съотношение качество/цена.
    Всъшност съм се спрял на едноконтурен котел с допълнение бойлер заради това което се случи тази година с доставките на газта.Изчетох доста мнения в този форум и мисля ,че тук ще получа добра консултация ,а и разбира се ще има още въпроси защото аз сега започвам.
    Предполагам ,че всичко е много комплексно и не зависи само от котела ,а и от фирмата изпълнител на самата инсталация ,затова съм си дал параметрите на 3 фирми които според мен ще си свършат добре работата,но човек се учи докато е жив така ,че няма да откажа и компетентно мнени от ваша страна.Ще съм ви много благодарен ,ако в свободното си време отделите и малко за моя проблем.

14.  

15. Тук е от
    Mar 2008

ако те притеснява спирането на газта, значи ти трябва бойлер с нагревател. От марките които цитираш доколкото знам нито една не предлага готова тази комбинация. Има бойлер на Юнкерс с фланец за нагревател модел ST 120 / 160 l http://jnkers.bg/storacell.htm, който ще трябва да се сложи допълнително. Бойлери от неизвестни производители, както и български не препоръчвам, защото най-често са сниска мощност на серпентината и карат газовия котел непрекъснато да се изключвапо температура на връщащата вода. С други думи го спъват.

16. Тук е от
    Mar 2008

Според мен е най добре да не се слагат никакви кранчета, а бойлерът да се върже само към газовия котел на изводите за бойлера. Дори и да ползваш само котелът на твърдо гориво, бойлерът да се подгрява винаги от газовия котел по сигнал от датчика. Така е сигурно, че винаги ще има топла вода, независимо дали е запален котелът на твърдо гориво и на каква температура работи. За целта се пуска допълнителна линия между котела и бойлера, която няма нищо общо с топлообменника.
    Преди да направиш такава система провери мощността на серпентината на твоя бойлер. Обикновенно за досегашната ти схема бойлерите са с 4-6кв серпентини, които няма да работят с газовия котел. Например 18Кв котел, който е един от най-малките ще се изключва непрекъснато по температура, без да ти е загрял бойлера. Повечето котли имат приоритет на БГВ и определен интервал време за превключване между топла вода и отопление. При бойлер с малка мощност се получават чести смени в режима на работа, води до преразход и липса на отопление за дълги времеви интервали.

17. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

Да, inging е прав, че бойлерът трябва да е подходящ за работа с газовия котел. Серпентината на бойлера трябва да има мощност поне 20 или 24 кВт и това производителите обикновено го дават в каталожните данни на бойлера, но понякога дават вместо мощност - площта на серпентината - това все пак е някакъв ориентир. Ако ми кажеш модела и марката на бойлера мога да тикажа дали е подходящ. Мога да ти кажа, че не познавам 80л български бойлер, който да е подходящ - трябва да се търси измежду по-големите. Производителите на газови котли предлагат подходящи бойлери, но цената е над 1000-1500лв.
    Цитат Първоначално публикувано от inging
    . Има бойлер на Юнкерс с фланец за нагревател модел ST 120 / 160 l http://jnkers.bg/storacell.htm, който ще трябва да се сложи допълнително.
    Колега откъде трябва да се вземе този ел.нагревател, защото Юнкерс доколкото знам не предлагат такъв?

18. vad
    vad е офлайн

Тук е от
    Oct 2009

Да, inging е прав, че бойлерът трябва да е подходящ за работа с газовия котел. Серпентината на бойлера трябва да има мощност поне 20 или 24 кВт и това производителите обикновено го дават в каталожните данни на бойлера, но понякога дават вместо мощност - площта на серпентината - това все пак е някакъв ориентир. Ако ми кажеш модела и марката на бойлера мога да тикажа дали е подходящ. Мога да ти кажа, че не познавам 80л български бойлер, който да е подходящ - трябва да се търси измежду по-големите. Производителите на газови котли предлагат подходящи бойлери, но цената е над 1000-1500лв.Колега откъде трябва да се вземе този ел.нагревател, защото Юнкерс доколкото знам не предлагат такъв?
    Ами моя бойлер е 120 л. 15 кв , напълно достатъчен за една къща, където живее едно семейство. Сега какво, трябва да го сменям с по голям ли ? Аз нямам намерение да захранвам хотел с топла вода .

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 37 от 55 ПърваПърва ... 27353637383947 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Газов котел - Избор и Цени
    От legaltk във форум Отопление
    Отговори: 2476
    Последно: 09-08-17, 00:52
  2. Газов котел - мнения и препоръки 2012
    От eng.Neychev във форум Отопление
    Отговори: 849
    Последно: 01-01-13, 08:39
  3. Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г
    От zhivko83 във форум Отопление
    Отговори: 805
    Последно: 02-01-12, 08:36
  4. Газов котел - мнения и препоръки 2010г
    От eng.Neychev във форум Отопление
    Отговори: 957
    Последно: 31-12-10, 12:56
  5. Газов котел - мнения и препоръки 2008г
    От karim във форум Отопление
    Отговори: 115
    Последно: 26-12-08, 01:34

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе