Страница 38 от 55 ПърваПърва ... 28363738394048 ... ПоследноПоследно
Резултати от 556 до 570 от общо 822

Газов котел - мнения и препоръки 2009г

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member
    Тук е от
    Oct 2009

Re:Газов котел - мнения и препоръки 2009г

Някои уреди, като Vaillant например имат опция да се ограничи максималната мощност в режим на загряване на бойлера и температурата на водата с която ще се загрява. Това е измислено точно по тази причина.
    Освен всичко това, има опция да се направи схема за загряване на бойлер с двуконтурен уред. Така няма да се налага смяната на съществуващия бойлер. Може да се наложи да се преправи само фланеца му.
    При интерес мога да предложа решението.

2.  

3. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

Цитат Първоначално публикувано от vad
    Ами моя бойлер е 120 л. 15 кв , напълно достатъчен за една къща, където живее едно семейство. Сега какво, трябва да го сменям с по голям ли ? Аз нямам намерение да захранвам хотел с топла вода .
    Не, няма да го сменяш, серпентината е достъчно мощна за да работи котела, но може би знаеш, че при нагряване мощността на серпентината пада заради нямаляването на дТ. A пък иначе от фирмените бойлери има и 60-70 литрови със серпентина 24кВт

4. Member
    Тук е от
    Oct 2009

Цитат Първоначално публикувано от nivi
    Здравейте на всички още един който има нужда от помощ!!
    Предстои ми в близките няколко дни да взема решение на какъв котел да се спра Junkers,Immergas,Vaillant мисля ,че това са едни от най добрите които се предлагат на нашия пазар??!!Всъщност аз и това питам.Разбира се всеки търси най доброто съотношение качество/цена.
    Всъшност съм се спрял на едноконтурен котел с допълнение бойлер заради това което се случи тази година с доставките на газта.Изчетох доста мнения в този форум и мисля ,че тук ще получа добра консултация ,а и разбира се ще има още въпроси защото аз сега започвам.
    Предполагам ,че всичко е много комплексно и не зависи само от котела ,а и от фирмата изпълнител на самата инсталация ,затова съм си дал параметрите на 3 фирми които според мен ще си свършат добре работата,но човек се учи докато е жив така ,че няма да откажа и компетентно мнени от ваша страна.Ще съм ви много благодарен ,ако в свободното си време отделите и малко за моя проблем.
    Ако се загледаш в техническите показатели на уредите, сам можеш да откриеш поне 5 разлики и сам да определиш, кой е най-добрия вариант за теб!
    Виж диапазоните на модулация, диапазоните на регулиране на температурите за отопление и топла вода, температурата на изходящите газове, номиналните дебити на инсталациите, дебита необходим за загряване на серпантината, нейната мощност, енергията необходима за поддържане на температурата на водата в бойлера, и т.н. и т.н.

5. Тук е от
    Oct 2009

Благодаря за отделеното внимание!Разбира се ,че няма до сложа обикновен бойлер тъй като това ми го предложиха като вариант от представителството на Junkers .
    Спрял съм се на Junkers едноконтурен кондензен и бойлер пак на Junkers 120л.или 100л.с възможнос да се монтира нагревател в бойлера за всеки случай.
    Двата уреда няма да работят едновремнно затова се спирам на едноконтуреният котел с бойлер тъй като ще имам топла вода постоянно.???
    (в смисъл че когато се къпя примерно ще се ползва водата от бойлера и няма да се спира отоплението ако съм разбрал правилно )
    Ще се наложи да монтирам котела и бойлера на терасата тъй като в стаите няма възможност ,ще трябва да се изолира максимално добре.
    Интересуваме какво е вашето мнение както за монтажа така и за двата вида котли които предлагат фирмите до колко ще ми бъде намалена сметката ако ползвам кондензен котел??????.Струват ли си цената все пак???
    Увеличава ли се разхода на газ ,какви сметки плащат хората с такъв монтаж на котела на външни атмосферни условия(тераса) която е и северна и няма да мога да я затворя.
    Да ще гледам параметрите за които говорите ,но аз искам да попитам вас като хора които знаят повече от мен предвид форума в който участвате.
    Или зададен по друг начин въпроса ако трябва да се включите сега към газификация какви уреди бихте си сложили за вас лично?????
    Отново ви благодаря предварително и ще очаквам вашето мнение.

6. Member
    Тук е от
    Oct 2009

Vaillant са на пазара в България от 2002, Immergas от 2006, Junnkers от 2008.
    Immergas e основана преди 40 години, Junkers през 1895 а Vaillant през 1874.

7. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

На неостъклена тераса няма как да монтираш котела и бойлера - няма да ти пуснат газ, а и вероятността от замръзване е много голяма. Разходът разбира се че е по-голям, а комфорта по-малък заради дългото разстояние от бойлера до мивките и банята.

8.  

9. Тук е от
    Nov 2009

Здарвейте!
    Както много преди мен и аз имам нужда от помощ. Онзи ден аха да си поръчам газов котел и взех, че реших да вляза да почета малко за котлите в итнернет. По принцип само бях чувал, че има кондензни котли и такъв и бях поръчал за апартамента си, но сметнах че тези знания не са достатъчни за да се хвърля в такава голяма инвестиция на сляпо.
    Та, по същество:
    Имам апартамент едноетажен чисто около 80 кв. метра закрита застроена площ без стените и със скосения на тавана в спалнята 45градуса наклон, от височина 80см. С леки модификации стана мезонет като по този начин добавих към 59кв.м. но с 50% скосение на тавана, 45 градуса наклон, което означава че чисто може би съм добавил около 30кв.м. с нормална височина. С новодобавената площ апартамента има:
    малка стая - 9кв.м. южно изложение, 1 външна стена;
    хол - юг, югозапад около 29кв.м.;
    спалня около 25кв. север, северозапад, скосение около 30% махане от обема
    баня 4,7кв.м.;
    малка баня, вътрешна, която ще преправя на парна баня и няма да отоплявам;
    коридор и килер,
    и на горния етаж едно голямо помещение около 49кв.м. и баня към него около 7кв.м.
    Сегашната ми инсталация, това което е изградено от строителя е по една лира в двете бани, като гледам размера им най-малките които са имали според каталожни данни максимум по 500вт. (40/60см.)
    в малката южна стая един алуминиев радиатор Н350 15 ребра
    в хола един алуминиев радиатор Н350 30ребра на южната стена под големия прозорец, на западната страна под друг прозорец алуминиев радиатор Н350 20ребра. За спалнята радиатора не ми е поставен защото по проект беше предвиден на вътрешната стена с килера, което за мен беше недопустимо. И понеже накарах монтажниците да преместят тръбите на друго място, те казаха, че там няма място за радиатора който е предвиден за спалнята. От това съдя, че радиатора за спалнята ми трябва да е около 20ребра на Н600.
    Както споменах по-горе искам да сменя статуса на малката баня и искам да ползвам тръбите от лирата там за да захраня горния етаж - една баня и една стая.
    Сградата е нова тухлена външните стени, където ги има са двоен зид от тухла единична с 5см външна топлоизолация, скосенията и покрива са изцяло от бетон 12см., но отвън има 10см. изолация каменна вата с OSB и битумни керемиди, а от вътре искам да сложа гипскартон с още 5см. каменна вата. Така се надявам да изолирам максимално влиянието на бетония покрив. Прилагам чертеж на разпределението на стаите за долния етаж с маркировка къде са разположени радиаторите в хола и малката южна стая и къде мисля да разположа радиаторите в спалнята, и вертикален разрез от който може да се види какво усвоям отгоре.

На покрива имам инсталирана слънчева инсталация за топла вода селективен панел на SunSystem 2,7кв.м. с 100л. бойлер с една серпентина и ел.нагревател.
    Харесал съм газов котел RADIANT RKR18, кондензен с диапазон 3,9-18квт. за отопление и 24квт. БГВ, който има възможност да управлява соларна система (макар и да не знам как става това) 2869лв. с ддс и монтажа.
    Връзка към каталога на българскиhttp://www.bulgariatherm.com/images/...ant%202009.pdf
    Ако може котела да управлява слънчевата система и автоматично да превключва сънце/газ за топла вода ще бъде идеално.
    За съжаление няма много подробна информация за фирмените терморегулатори, както препоръчвате да използвам.

Лазаре, инж.Нейчев, моля помогнете!

Имаше запитване и за КалзитУлтра http://www.zita-ruse.com/index.php?/...-дома.html, но никой не даде мнение дали върши работа.
    Прикачени изображения Прикачени изображения

10. Тук е от
    Mar 2008

Цитат Първоначално публикувано от Lazar
    Колега откъде трябва да се вземе този ел.нагревател, защото Юнкерс доколкото знам не предлагат такъв?
    За това казвам че няма готово решение. Нагревателя трябва да се сложи от инсталатора. Познавам фирма в София, която го прави, но не искам да и правя реклама.

11. Тук е от
    Mar 2008

Цитат Първоначално публикувано от nivi
    Или зададен по друг начин въпроса ако трябва да се включите сега към газификация какви уреди бихте си сложили за вас лично?????
    Определено бих избрал твоята комбинация, но с условието мястото на монтаж да е с температура не по-ниска от 5 градуса. Гарантирай добра изолация, иначе птиците около теб ще са много щастливи да се топлят за твоя сметка, а и не подценявай риска от замръзване. (става въпрос за тръбите когато не ползваш вода). Ако не можеш да остъклиш балкона, поне затвори частта от него където е котела и инсталацията ти.

12. Member
    Тук е от
    Oct 2009

Здравей neznainiat_voin, как най-лесно да сметниш какво имаш и дали ти е достатъчно:
    Кубатурата на стаята я умножи по 50W/m3 и ще получиш необходимата ти отоплителна мощност за даденото помещение (50W защото по твоите думи жилището е добре изолирано, ако искаш да се презапасиш - 55, 60 W). Това е за мощноста. Всеки производител на радиатори дава в каталозите си мощност на един глидер във ватове при определена температура. Например Н 350 при 90 градуса, ще ти даде мощност около 100 - 120W/гл. (зависи от модела и производителя). Ти няма да ги нагряваш на тази температура (висок разход на газ) а ще поддържаш около 60 градуса и тогава ще трябва мощноста да се изчисли при тази температура. Какво ще се окаже: в хола си имаш 50 ребра, нагрети на 90 градуса ще ти дадат около 5 kW. Същите ребра нагрети на 60 градуса ще ти дадат около 3 kW. Пресметни си нещата отново и ако е необходимо си добави още глидери. По-добре първоначално да инвестираш в радиатори и да плащаш малко газ.
    Това с преустройството на банята в парна баня . Какъв ти е проблема: искаш с тръбите оставени за лира, да захраниш на горния етаж радиатор и лира - мисля че няма да е ефективно - диаметъра сигурно е ф16 и ...

13. Тук е от
    Nov 2009

Благодаря инж.Нейчев.
    Значи от това което разбрах мощността на радиаторите пада пропорционално на температурата на водата или горе-долу. За лирата - да, ф16 е. Понеже остава един сободен контур искам да го ползвам за горния етаж, но там трябва да имам 2 консуматора или да не отоплявам банята, защото тя ще се използва рядко, само за гости. Чудех се понеже тръбите наистина са тънки, а имам 2 консуматора дали няма да мога да ги вържа послеователно, като понеже лирата е с малка мощност, основната топлина ще се отдава в стаята. За горния етаж нямам все още избрано отоплително тяло. Какво ще ми препоръчаш панелен, алуминиев или конвекторен радиатор? От прочетеното от форумите стана ясно, че конвектора е на цената на алуминиевите, но с по-висок КПД. Удачно ли е там където нямам все още инсталирани радиатори или където няма място за повече ребра да сменя с конвектори? В каталозите на фирмите пише, че те стават и за охлаждане. На какъв принцип охлаждат? Защото ми предстои да закупя и 4 бр. хипер-инверторни климатици, които също не са малка инвестиция и може да се окаже, че няма да има нужда. А и идеята да имам по-малко уреди в стаите не е лоша.

п.п. За да работи котела в кондензен режим не трябва ли температурата на водата да е <50 градуса?

14.  

15. Member
    Тук е от
    Oct 2009

Лично аз съм привърженик на панелните радиатори. Ако решиш да монтираш вентил конвектори, то тогава ще трябва да се провери в техническите му характеристики, при какъв дебит каква мощност ще ти дава. Какво може да се окаже: дебита необходим за конвекторите да не може да се осигурява от котела. Топлил ли си се с климатик? Какво става когато климатика спре да духа? - става студено!?!? Същото ще се получава и с конвекторите. Когато котела не изпраща топла вода, те ще духат студено. Вярно е че има вентил конвектори с управление но не мисля че ефекта ще е по-различен. Аз те съветвам да си сложиш радиатори и то колкото може повече.

16. Тук е от
    Nov 2009

Благодаря, още веднъж. Мисля тогава да махна всички алуминиеви и да сложа панелни навсякъде, така за същото място което имам мога ще вдигна мощността с около 50%, което трябва да компенсира нискотемпературния режим на работа на котела. Така и цялата инвестиция ще ми излезе колкото да добавя допълнителни ребра към настоящите радиатори, а тях ще ..., ще измисля какво да ги правя.

17. Moderator
    Тук е от
    Aug 2006

И аз не типрепоръчвам конвекторните радиатори. Съседа ми миналата зима смени алумиевите си радиатори с такива. Като цена в сравнение с предходната година спести около 100 лева за цял сезон /въпреки увеличението на газта/, но работят адски шумно и това за охлаждането е пълен та*ак.

18. Member
    Тук е от
    Oct 2009

Охлаждането с тях е свързано с уред, който може да охлажда и да отоплява или т.н. чилър. Освен това при охлаждането ще се отделя конденз от всеки един от конвекторите и ти ще трябва да го отвеждаш навън.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 38 от 55 ПърваПърва ... 28363738394048 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Газов котел - Избор и Цени
    От legaltk във форум Отопление
    Отговори: 2476
    Последно: 09-08-17, 00:52
  2. Газов котел - мнения и препоръки 2012
    От eng.Neychev във форум Отопление
    Отговори: 849
    Последно: 01-01-13, 08:39
  3. Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г
    От zhivko83 във форум Отопление
    Отговори: 805
    Последно: 02-01-12, 08:36
  4. Газов котел - мнения и препоръки 2010г
    От eng.Neychev във форум Отопление
    Отговори: 957
    Последно: 31-12-10, 12:56
  5. Газов котел - мнения и препоръки 2008г
    От karim във форум Отопление
    Отговори: 115
    Последно: 26-12-08, 01:34

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе