Страница 42 от 55 ПърваПърва ... 32404142434452 ... ПоследноПоследно
Резултати от 616 до 630 от общо 822

Газов котел - мнения и препоръки 2009г

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

1. Тук е от
    Nov 2009

Re:Газов котел - мнения и препоръки 2009г

Цитат Първоначално публикувано от eng.Neychev
    Държа да отбележа, че уредите НЕ работят постояно на максимална мощност, което означава че разхода ти би трябвало да е около 50 - 60 % от посочената стойност. Предполагам си на ясно, че разхода не зависи само от уреда?
    Да, естествено! има много компоненти и обстоятелства които играят роля, при разхода на енергия.

Благодаря много и на Еспейс и на инжинера! :P

2.  

3. Тук е от
    Nov 2009

Здравейте! От 20 дни съм газифициран! От тогава започнаха и главоблъсканиците ми. Вече имам изразходени 100 м3 газ!?! Изчетох по- голяма част от постовете в този форум, но някои неща не ми станаха ясни. Извинявам се, ако досаждам с тъпи въпроси, но колкото повече чета, толкова повече се обърквам. Моля помогнете ми да се ориентирам.
    Сега по същество: отоплявам 55 м2 жилищна площ, ново строителство, уж с изолация, но има толкова термо-мостове, че все едно няма такава. (при външна t° 18°С, температурата в помещението пада с 1° за 90 мин.)Изложение северо-север. Три външни стени. Котлето ми е BAXI Luna Comfort 3, 240 Fi. Препоръчаха ми го от фирмата за изпълнение на инсталацията.
    Радиаторите ми са Elegance H500, 49 глидера (21+14+14, всеки радиатор захранван от колекторното табло по системата горе-ляво, долу-дясно) + една лира в банята 900х400 мм. По мои сметки при t° на водата 60°С, мощноста им е малко над 8 kW. Минималната мощност на котлето е 9.3 kW, мах 24 kW. Самото котле има вграден терморегулатор, който според рекламите, се явява и стаен програмируем термостат. Има възможност за изнасянето му извън котела, което съм и направил. Работил съм само на ръчен режим, като съм задал работа само на мин мощност. Какво се получи на практика: котелът работи няколко минути , изключва, мисли 3 мин, работи до достигане на зададената температра, изключва, помпата работи 3 мин(заводска настройка), след което веднага се включва горелката, работи 5-10 сек, изключва, пак помпата и т.н. нон стоп. Като променя времето за изчакване преди повторно запалване на 10 мин, се повтаря описания вече режим, но през 10 мин. Промяна на настройката на t°на водата в отоплителната система не променя нищо. Разхода на газ е 7.5- 8 м3 за 24 ч. при отопление и ползване на баня от 3 човека, при въшна t°18°С ,вътре 22°С
    Наложи се сам да се оправям: по системата проба-грешка-проба, бъзиках всички настройки, които програматора ми дава. Накрая забраних опция MODUL- модулиране на сет подаване, и почти всичко си дойде на място. Котелът работи до зададената температура на въздуха, но с 1 почивка при достигане на зададената температура на водата(60°).После се включва само като падне температурата на въздуха. Като вдигна t°на водата (75°)нещата са наред. Сега разходът ми е под 5 м3 за 24ч.
    Въпросите :
    1 . Този термостат(програматор), от вида on/off ли е или е модулиращ? Като съм изключил тази функция изобщо модулирам ли по температура на въздуха? Ако ДА, то каква модулация съм изключил?
    2. Защо не мога да постигна модулиращ режим- много е топло навън; защото съм ограничил мощността ръчно; защото котела е мн мощен за това помещение; радиаторите са малки за този котел?
    3. Този разход на газ нормален ли е ?
    4. Кой режим на работа е по-икономичен - да оставя котела на пълна мощност и водата на мах градуси(85°С), като се надявам котела да се модулира сам или ръчно да го огранича по мощност и да си играя с t° на водата?
    5. Кой режим е по –икономичен - да се поддържа една температура на въздуха през цялото денонощие, или да се използва системата за почасово включване и изключване?
    6. Включването на външна сонда за температура, ще даде ли някаква икономия на газ при моята конфигурация?
    7. Да се гръмна ли или да гръмна някой друг?

4. Moderator
    Тук е от
    Aug 2006

3. Разхода ти е висок. Аз съм с котел 24KW, но с по-висока минимална мощност. Отоплявам около 80кв площ чисто, пак ново строителство, пак лоша изолация и дограма, няма много съседи да топлят, но съм с изложение югоизток. Нямам програматор, котела стои както са го монтирали, нищо не е пипано.
    За целия октомври сметката е 50 лв /не знам колко кубика/ с топлата вода. Парно сме пускали поне 12-13 дни.
    Тука има хора, които ще ти дадат съвет, но по това, което наблюдавам при съседите понякога тези програматори доста увеличават сметките /в пъти/. Явно е въпрос и на настройки.

5. Member
    Тук е от
    Oct 2009

Да не се окаже, че този уред запалва и започва да работи на максимална мощност и после си намалява мощноста? Какво от това, че му е висока долната граница? Как би трябвало да работи: да запали на минимална мощност и да работи на нея, докато електрониката отчете че е необходимо повишаване на мощноста. Ако котела запалва на максимална мощност, много ясно - разхода ти ще е висок и ще включва и изключва често, което означава че не е от съществено влияние минималната му мощност.

6. Тук е от
    Nov 2009

Здравейте! Радвам се че се включихте. Котела съм го намалил ръчно на 0% от мощността. На дисплея се показва само едно пламъче. Когато котелът работи на по-голяма мощност над пламъчето има чертички-до 3бр. При мен винаги е само на пламъче.

7. Member
    Тук е от
    Oct 2009

Газовият вентил, монтиран в котли има минимална и максимална степен на отваряне. При повечето производители, те се настройват ръчно (имам предвид от сервиза) а ти можеш да задаваш степента на отваряне в режим отопление или т.н. номинална мощност на уреда. Това, че ти си го намалил ръчно на 0, може и да не означава че си намалил мощноста на котела в режим отопление на минимум.

8.  

9. Тук е от
    Nov 2009

Тогава излиза ,че трябва да се удуши не с електрониката , а с ключето и отверката?

10. Тук е от
    Nov 2009

Цитат Първоначално публикувано от playmen
    Това ли е котелът с най-малка минимална мощност 3.4kw или има и други такива ?
    Radiant RKR-18 3,9-18кВт/24(БГВ), но явно никой във форума (в т.ч. и аз) не е чувал за тях.

11. Member
    Тук е от
    Apr 2008

Цитат Първоначално публикувано от nur13
    Тогава излиза ,че трябва да се удуши не с електрониката , а с ключето и отверката?
    От предния ти пост става ясно, че мин. мощност от 9 квт. е много за 55 кв2.Като зададеш 60 гр.котела бързо я достига и угасва,а помпата работи-това е режим-изчакване за искане на мощност.Като си вдигнал на 75 гр. си го вкарал в режим( напаснал си го на малкото си радиатори).При 75 гр. той работи устойчиво на мин.мощност като успява да я отдаде през радиаторите .Котела е добре да има възможност да работи на мин. мощност продължително и да изключва само при достигане на зададена температура в помещението ( в което си монтирал терморегулатора).Това е най-икономичния режим-да стопли апартамента с едно включване за мин. време.
    Ако терморег. ти е модулиращ, то при приближаване на температурата на помещението до зададената, котела трябва да започне да модулира, но в твоя случай това може да се случи ако зададеш по-висока температура на водата защото сега той по-бързо вдига темп. на водата от колкото темп. в помещението и работи на мин. мощност, та дори и изключва преди да е стоплил жилището.Мисля че ти трябват още глидери.
    Може би като хванат студовете и сутрин котела запали при 16 гр. в жилището, тогава ще разбереш дали терморегулатора ти е модулиращ.

12. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

Цитат Първоначално публикувано от nur13
    Котлето ми е BAXI Luna Comfort 3, 240 Fi. Препоръчаха ми го от фирмата за изпълнение на инсталацията.
    Радиаторите ми са Elegance H500, 49 глидера (21+14+14, всеки радиатор захранван от колекторното табло по системата горе-ляво, долу-дясно) + една лира в банята 900х400 мм. По мои сметки при t° на водата 60°С, мощноста им е малко над 8 kW. Минималната мощност на котлето е 9.3 kW, мах 24 kW.
    Здравей,
    едната грешка, която е допусната е броя на ребрата. Тази мощност, която дават в каталозите е при 90° на водата, а газовия котел заводски е ограничен на 75 или 80°С (в зависимост дали се спазват или не европейските директиви). При тези условия мощността на радиаторите ти е не-повече от 6-6,5кВт, т.е. трябва да добавиш още около 50% или около 25бр глидери, или пък направо един вентилаторен конвектор за да влезе в режим системата ти и котелът да изгасва чак след като е достигната зададената стайна температура.
    Другата грешка, която допускаш е, че при наличието на стаен термостат е необходимо да дадеш потенциометъра на отоплението на МАКС, така котелът сам си избира с каква температура да загрява радиаторите за да достигне и поддържа зададената стайна температура.

13. Тук е от
    Nov 2009

Благодаря на инж. Нейчев, gog67 и на Lazar за отговорите. Промених темп. на водата на мах- 85 радуса. Котелът работи до достигане на зададената стайна температура без да прекъсва. Температурата на водата достигна 72 градуса. Котелът изключи 0.1 градуса след зададената стайна температура. После по инерция се вдигнаха още 0.6. Посредством електронния програматор съм настроил котела на следните нива- минимум 0% от мощността, максимум 30%. Котелът запали на минимум, вдигна на максимум и така до края, без да се намали. Което може би е нормално, защото както Ви писах в първия пост, съм забранил опция MODUL- модулиране на сет пойнт-както пише в превода на инструкцията. А съм я забранил, защото котелът откача при включването и.
    Сега като се замисля (доколкото мога), при положение ,че котелът работи на мин. мощност, за да настъпи режим на постоянна работа, без да се изключва (както Lazar беше писал, това е желателен режим, режим на модулаця),то топлинните загуби на помещението трябва да се изравнят с подаваната топлинна енергия при тази минимална мощност. Това няма как да стане при тези температури навън. Може би като стане по-студено ,ще се получи, но аз се притеснявам, че и при наличните ми радиатори,пак помещението ще се топли по-бързо отколкото изстива. Ако увелича мощността на радиаторите с 50% както предлага Lazar, няма ли още повече да се отдалеча от непрекъснатия режим на работа?
    Нищо не казахте за външния датчик?

Относно мощността на радиаторите ми- в нета четох ,че мощността на един от моите глидери е 163 W, при 60 градуса на водата. За това си мислех, че общата им мощност е около 8kW. Значи ли, че повечето оферти са лъжливи? Понеже нямам място за да увелича глидерите , явно ще се наложи да купувам конвектор, или да пускам тръби до съседите....

14.  

15. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

Дай линк да видим какво си чел. Това може да се отнася за радиатори Н600, които при 90° имат мощност около 200Вт. Досега не съм виждал радиатори за каквито говориш. Ако увеличиш броя на глидерите, котелът пак ще си работи на минимална мощност, но по-рано (при по-ниска температура на водата ще достига зададената стайна температура и ще изгасва тоест ще работи на по-ниска температура и ще има запас за по-студените дни, защото както сам си се убедил, в момента са били необходими 72° на водата, а по-нататък?

16. Тук е от
    Nov 2009

Глидерите са Elegance H500: a3bg.com/promo/IPS-promo.doc, http://www.bgtherm.com/products/prices/IPS.pdf

17. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

Да, точно, там е дадена мощност при Δ T 60 K, което означава мощност при разлика 60°С между средна температура на радиатора и стайната температура. С други думи това е режим 90/70/20 - вход в радиатора 90°С, изход 70°С и стайна температура 20°С
    (90+70):2 - 20 = 60

18. Тук е от
    Nov 2009

Благодаря за разяснението. Аз наблегнах на инфото от първия линк, където пише черно на бяло "при т60 градуса" и аз повярвах, без да обърна внимание на инфото в другите източници.
    Ако може коментар и по т3., т4, и т5 и т6 от първия ми пост...ще бъда много благодарен.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 42 от 55 ПърваПърва ... 32404142434452 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Газов котел - Избор и Цени
    От legaltk във форум Отопление
    Отговори: 2476
    Последно: 09-08-17, 00:52
  2. Газов котел - мнения и препоръки 2012
    От eng.Neychev във форум Отопление
    Отговори: 849
    Последно: 01-01-13, 08:39
  3. Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г
    От zhivko83 във форум Отопление
    Отговори: 805
    Последно: 02-01-12, 08:36
  4. Газов котел - мнения и препоръки 2010г
    От eng.Neychev във форум Отопление
    Отговори: 957
    Последно: 31-12-10, 12:56
  5. Газов котел - мнения и препоръки 2008г
    От karim във форум Отопление
    Отговори: 115
    Последно: 26-12-08, 01:34

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе