Ами не, не виждам смисъл аз да преподавам на тебе, а ти да да му преподаваш на него. Има учебници, има писано доста и по форумите - нека се образова. Ако желаеш - можеш да го чакаш и да го изпиташ или просто да го смениш. Вземи оферти и от друга фирма.
Съжалявам, не знам какво да те посъветвам. Според мен или го освободи от задължението да навива тръбите, а само да направи замазките и да ти приспадне този труд, или пък да ти издаде Акт 12 за изградена отоплителна инсталация, за да можеш след това да го съдиш, като не работи![]()
Интересно (по-скоро необяснимо) е използването на множествено число в техн. характеристики на бойлера. Имаме една серпентина, а се описва, че площта на топлообменниЦИТЕ 1,08 кв. метра. Да не би да е включена и площта на ел. нагревателя ? Според мен таблицата е подвеждаща, меко казано.
Няма да навлизам в изчисления, колко трябва да бъде дължината на тръбата на серпентината при площ от един квадрат. Всеки може да го сметне.
Не че не е възможно, но не знам колко е вярно. За сравнение давам характеристиките на 150л бойлер Теси, чийто данни за мен са много по-достоверни:
Снимките на продуктите са с илюстративна цел. Възможно е реалният продукт да е с подобрени характеристики.
BiLight с две серпентини
GCV7/4S (L) 150 44 30 B11 TSRP
489 лв. Препоръчителна цена
Дори и при бойлера 160л за подов монтаж от профисерията на Теси, серпентината е с площ 0.96м2, при диаметър 1", а на Елдом серпентината, доколкото знам е 3/4".
Нетен обем 137 L Диаметър 440 mm Енергиен клас D Номинална мощност 3000 W Време за загряване Δt 45K (15 - 60°C) 0:42/0:54 h:min Гилза за термосензор x1 pieces Височина 1.315 m Широчина 0.440 m Дълбочина 0.467 m Площ на серпентината 0.5/0.3 m² Обем на серпентината 2.4/1.4 L Максимален дебит на БГВ при ΔT 35°C *60-80°C 330/201 L/h Максимална мощност на серпентината *60-80°C 13.4/8.1 kW
Каква е логиката на тези бойлери с две серпентини, да се захранват от два отделни топлоизточника или която си искаш или едната е за слънчев панел.
За слънчев панел не са подходящи. Ако съм на мястото на производителя, бойлер с 2 интегрирани серпентини бих използвал за отсяване на безхаберни търговски патньори. Ма може и да го правят![]()
Здравейте,
Попрочетох темата и благодарение на нея (и на писалите в нея) се ориентирах относно какво ми е необходимо за отоплителната инсталация на нов апартамент. Проблемът е, че газаджиите се оказаха доста сръчни и набързо успяха да ми направят инсталацията за двуконтурен котел (уж строителя трябваше да ми каже преди да почнат да действат, но по една или друга причина пропусна). Използвах наученото от форума и някои спомени от далечни времена и си направих изчисленията за загубите на жилището (Благодарение на това успях овреме да добавя радиатори и да си спестя още по-големи главоболия).
Каквото станало, станало - така или иначе при режим 55/45/20 ще е налична радиаторна мощност около 6700 Вт (плюс по мои сметки около 400-500 Вт топлоотдаване по дължина на тръбите), което по мои сметки е достатъчно при -20 външна температура/20 вътрешна. Ако правилно съм разбрал прочетеното, двуконтурен котел с минимум 3 квт ми е тъкмо по мярка. Проблемът е, че на половинката няма как да обясня, че не е хубаво да пуска по десет пъти в минута топлата вода и съм убеден, че това ще доведе до по-бързото амортизиране, а и преразход на газ.
Та ето ги и въпросите: 1.
Според вас има ли някаква разумна причина да не мога да инсталирам бойлер до котела и съответно той да е едноконтурен - разстоянието от котела до батериите е около 5 метра?
Някой имам ли представа как работят котлите на имергаз с вградени бойлери - интересува ме дали се избягва паленето на котела при всяко отваряне на крана?
Има начин да монтираш бойлер, на двуконтурен котел, това е слоево подгряване на бойлера (погледни съответната тема малко по долу).
Двуконтурният котел ако няма друга възможност, не е чак толкова лош. Вярно, че на моменти се включва и изключва доста, но това не е особен проблем от гледна точка на разход на газ. Колкото до повреда и аз се притеснявах, но да чукна на дърво вече 8-ма година не съм имал проблем от това. Преди нямаше двуконтурни с ниска минимална мощност, но сега има.