Благодаря VanDan, това ме навежда на съвсем друго решение - разклонение на входящата вода и насочване към два радиатора - то се получава успоредно свързване, и тогава да мисля в посока не подово, а радиатор, тъй като водата ще е с относително висока Т. Това ще е и най-лесното техническо изпълнение в моя случай. Така се раждат по-добрите решение - благодаря за коментара от твоя страна. Трябва да проуча нещо специфично трябва ли да спазя при такова свързване? Какво разклонение да ползвам?
- - - - - - - - - -
tony34al - Благодаря за отношението по въпроса ми. Догодина ще го направя за банята, когато я ремонтирам. Но пък там водата минава през една малка лира, та предполагам се връща с доста висока Т и слагайки последователно подовото, е възможно да ми пари под краката (еле на децата...). Но пък би трябвало да може да се регулира с крана на връщащата вода на лирата - или мога да монтирам такъв кран и след подовото...
Този пост е редактиран от etalon21; 22-03-16 в 22:11.
Разбирам, да не очаквам Нобелова награда. Но пък ми напомня за онази притча, която ако перифразирам - без никакво значение за човечеството, но с огромен комфорт за семейството ми. Благодаря на форума, за пореден път ме насочи в каква посока да вървя. Което между другото е целта на форум като този. Благодаря Lazar, ще потърся схема как да вържа двата радиатора успоредно. Ако някой има идея какви разклонения мога да ползвам за входящия поток и после как да върна отново в една тръба обратната вода - ще съм много благодарен.
Лека вечер.
С тройници, не разбирам какви са ти притесненията
Няма никаква философия в слагането на тройници и връзка на още един радиатор. Това го правих заедно с майстора, когато ги добавях. И за подово вместо радиатор е същата работа. Просто температурата на водата с тройник е еднаква за цялата система и ще е висока за подово. И последователно след лира и радиатор (освен ако не е огромен) пак ще е висока за подово.
Да са ни честити новите цени на газа !!! БРАВО доживяхме . . .
Здравейте, може ли да ми препоръчате мощност котел при тази конфигурация квадратура и препоръчана от инстатора мощност радиатори на апартамент 80кв. :
Всекидневна с кухня - 22кв - 5kW
Спалня - 13кв. - 2000kW
Детска 1 - 14кв. - 2,5kW
Детска 2 - 14кв. - 2,5kW
Баня 1 - 4кв. - 655W
Баня 2 - 3кв. - 466W
Коридор - 10кв. - 1,6kW
Височината е 2,40м. с 10см. изолация на таван, всекидневна и спалня изток, двете детски запад, като запдните стои са с изолация и вътре и вън, хол и спалня само външна изолация, петкамерна дограма, троен стъклопакет.
Колебая между едноконтурен 14кВ или 24кВ с бойлер 120л.
Инсталатора настояна по голям!
Благодаря предварително!
Тези мощности с какво се осигуряват и при каква температура на водата са отчетени?
Ако са панелни радиатори, както предполагам, то при 50С на водата мощностите ще са други и с тази изолация и обеми, мисля че 14кВт кондензен, ще са предостатъчни.
Този пост е редактиран от tony34al; 06-04-16 в 08:26.
Може да се наложи да вдигнеш ребрата с 2-3 бр, на радиатор и пак 14кВт кондензен котел. С 24кВт котел ще стоплиш поне 2 апартамента като твоя.
И двата бойлера се правят в един завод на Теси