Страница 91 от 166 ПърваПърва ... 41818990919293101141 ... ПоследноПоследно
Резултати от 1,351 до 1,365 от общо 2477
Like Tree389Одобрявам

Газов котел - Избор и Цени

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
 1. Senior Member
  Тук е от
  Jun 2002
  Мнения
  4,149
  #1351

  Отговор: Газов котел - Избор и Цени

  Аз не бих сложил котел в стая, в която се спи. Не знам за тези Бош, но моя Имергаз си се чува като работи. Все пак и помпа върти и една турбина за въздух също.
  podredko одобрява това.

 2.  
 3. Member Аватара на legaltk
  Тук е от
  Sep 2012
  Живее в
  София
  Мнения
  436
  #1352

  Отговор: Газов котел - Избор и Цени

  Затова съм предложил и втори вариант - в дневната.
  Някой има ли друго предложение?

 4. Junior Member
  Тук е от
  Aug 2006
  Мнения
  79
  #1353

  Отговор: Газов котел - Избор и Цени

  Благодаря на всички. Ясно котела е до балконската врата в хола. Радиаторите казвате, че са сметнати добре, което ме радва, значи и те си остават така. Остава само въпросът с бойлера. Идеята беше да е с бойлер, който да сложа в склада, но 120л не знам дали ще се събере, защото там ще има и пералня. Не мога да преценя дали не е по-добре с двуконтурен котел.

 5. Moderator Аватара на Lazar
  Тук е от
  Aug 2005
  Живее в
  Варна
  Мнения
  5,019
  #1354

  Отговор: Газов котел - Избор и Цени

  Има място над пералнята, бойлерът е 110см, пералнята 90. Сега виждам, че и 100л е със същата серпентина:
  ТЕСИ ООД / Продукти / Електрически бойлери / Бойлери BiLight вертикални модели със серпентина

 6. Junior Member
  Тук е от
  Aug 2006
  Мнения
  79
  #1355

  Отговор: Газов котел - Избор и Цени

  Лазар, благодаря. А този, който посочих на елдом не е ли с по-голяма серпентина и по-добра изолация (Теси - 18мм, Елдом 35мм)? И моля те да ми обясниш каква е ползата от едноконтурен с бойлер, спрямо двуконтурен. Сигурен съм, че едно логично обяснение ще е много полезно за всички.
  Искам да разбера дали ако човек се къпе 1 час, ще му стигне топлата вода от бойлер, защото като се изхаби загрятата вода, която е до 55 градуса, ще трябва да мине време за да може котела да загрее нова вода.
  Двуконтурен: предимства - компактен, недостатъци - често пускане и спиране за БГВ, по-висока минимална мощност......
  Едноконтурен: предимства - ниска минимална мощност; недостатъци - нужда от бойлер ....

  Сигурно изпускам нещо. Благодаря пак за Вашия труд и време да ограмотите всички.
  Този пост е редактиран от Kiki777; 06-03-16 в 20:00.

 7.  
 8. Moderator Аватара на Lazar
  Тук е от
  Aug 2005
  Живее в
  Варна
  Мнения
  5,019
  #1356

  Отговор: Газов котел - Избор и Цени

  Ако се разчетеш из темите ще видиш, че сме го обсъждали многократно - комфортът при къпане с наличие на бойлер е много по-голям. При проточното загряване има колебания в температурата на водата, особено ако в това време се пусне още един консуматор. Колкото до загряването на бойлера - с един 15кВт котел то става 5 пъти по-бързо отколкото на ток с нагревател 3кВт, така че практически водата не свършва

 9. Senior Member
  Тук е от
  Jun 2002
  Мнения
  4,149
  #1357

  Отговор: Газов котел - Избор и Цени

  Материята отдавна сме я изяснили. Сега само повтаряме написани вече неща. Няма особено голяма философия.
  1. Най-важното е да имаш колкото се може по-добра изолация на жилището, така че котелът да се включва колкото се може по-рядко. Работи ли котела, той гори газ. Газът струва пари. Това е основно при всички видове отопление и се изплаща в пъти.
  2. Другото жизнено важно нещо е цената на газа. В течение на 5г. тя вървеше само нагоре и се вдигна с над 100%. Сега за огромна радост имаме тренд надолу в цената, който тази зима се усети в сметките.
  3. Трябва да имаш достатъчно инсталирана радиаторна мощност, така че да може да се топлиш при всякакви външни температури с колкото се може по-ниска температура на водата
  4. Минималната мощност на котела да е ниска.
  5. Монтиране на стаен терморегулатор за управление на котела по стайна температура.
  6. Кадърна фирма, която да изгради инсталацията както трябва.
  7. БГВ е второстепенен показател и не е определящ. БГВ-то ми е по 20-25лв. през месеците без отопление. Иначе аз съм с двуконтурен, но веднага бих минал на едноконтурен при възможност. Основно заради тези постоянни включвания на котела, които ме притесняват да не намалят живота му. При масовите двуконтурни котли на практика не е възможно да се ползва топла вода от повече от един консуматор. В нас ако някой се къпе в банята, в кухнята не става да се пусне топла вода за миене на съдове. И то при 23КW максимална мощност. Докато при едноконтурния максималната мощност е достатъчна да подгрее толкова вода, че да не свършва бойлера. Като ти е толкова голям проблем мястото за бойлер няма нужда от толкова чудене. Това не е най-важното нещо. Слагай двуконтурен с най-ниската минимална мощност и това е. Сега поне има предложения на двуконтурни със сравнително ниска минимална мощност. Преди години всички бяха с по 11-12КW минимална мощност.
  Този пост е редактиран от VanDan; 07-03-16 в 09:51.

 10. Junior Member
  Тук е от
  Jan 2013
  Мнения
  30
  #1358

  Отговор: Газов котел - Избор и Цени

  Да попитам за Котел Радиант RBS24 пада му налягането за едно денонощие.Профилактика му е правена,течове никъде не са намерени,чистен топлообменник.Преди да започне това явление имах теч отсраних го оправи се.Някои да сподели от какво може да е че вече незнам кво да правя.Да изчакам да се напълни разширителя ако балона е пробит но с тва темпо на падане на налягането до сега да съм наводнил комший те.Гледах и в тях няма никъде нищо мокро или петна.Моля за съвети и мнения че незнам какво да го правя този котел.Преди ми събираше въздух в лирата,почти винаги последните 2 пръчки бяха студени.Докато наскоро въпросната профилактика,техника дръпна клапан които е на самата помпа и изчезна тва с въздуха но дали не оказва влияние за някво изпаряване и аз вече незнам.Извинете ако не е обеснено както трябва но това налягане ще ме побърка.Благодаря предварително на отзовалите се.Хубава вечер.

 11. Moderator Аватара на Lazar
  Тук е от
  Aug 2005
  Живее в
  Варна
  Мнения
  5,019
  #1359

  Отговор: Газов котел - Избор и Цени

  И що си мислиш, че е от котела? Ако имаш кранове на входа и изхода ги затвори, ако няма - тури и затвори, за да разбереш къде е проблема

 12. Junior Member
  Тук е от
  Jan 2013
  Мнения
  30
  #1360

  Отговор: Газов котел - Избор и Цени

  Имам кранове.Ще го направя това но и да попитам дали може да разбере ако има теч от изходящата или вращащата вода е.Ако затворя секретните кранове и изходящата на котела да знам долу горе поне къде да търся.Тва след като изолирам котела от системата и установя че не е от него.Благодаря хубава вечер.

 13. Moderator Аватара на Lazar
  Тук е от
  Aug 2005
  Живее в
  Варна
  Мнения
  5,019
  #1361

  Отговор: Газов котел - Избор и Цени

  Всичко може, но трябва да имаш манометри на всеки клон

 14. Junior Member
  Тук е от
  Oct 2011
  Мнения
  60
  #1362

  Отговор: Газов котел - Избор и Цени

  Здравейте отново след повече от 3 години!
  Благодарение на форума преди 3 години направих ъпгрейд на отоплителната система и съм супер доволен. В къщи е топло и сметките са много приемливи. Сега е момента за следващия ъпгрейд - страдам, че нямам отопление в коридора на жилището и това създава дискомфорт (пускам ел. радиатор, но не е това варианта). Най-лесния начин (доста лесно за техническо изпълнение) да се справя с казуса е една от следните 2 опции:
  Единия от радиаторите ми е с относително малък размер, спрямо другите, и идеята ми е възможно ли е да свържа след него (имам предвид да хвана връщащата се вода) последователно - да спомена и за системата ми - котел Bosch Condense 3000W, работи на температура на водата от котела около 52 градуса:

  Опция 1:
  последователен към споменатия в спалнята един радиатор H350 - 22 глидера, да донадя допълнително 2-ри радиатор H 2000 - 5 глидера, който да е в коридора. Проблема тук ми се вижда, че връщащата се вода ще е с много ниска температура и тези 5 глидера, макар и H 2000, няма да топлят нищо за 15 м3 коридор. Но дори и да е леко по хладно, пак ще е много по добре от сегашното състояние. Следващия въпрос е помпата ще се справи ли с такава подредба на радиатори?

  Опция 2:
  последователно към споменатия в спалнята един радиатор H350 - 22 глидера, да добавя подово отопление в коридора (зная че подовото е добре да работи при по-ниски температури и в този случай връщащата се вода може би е подходяща?) Тук трябва да сметна колко трябва да е дълга тръбата за подово, за да е ОК за помещението 6м2 или 15 м3. Пак стои въпроса, дали помпата на котела ще е ОК с такава конфигурация?
  Благодаря предварително за всякакви мнения и разсъждения по темата. Прикачвам и файл с отоплителната система, ако ще е интересно да се види
  Прикачени файлове Прикачени файлове

 15. Junior Member
  Тук е от
  Jan 2013
  Мнения
  30
  #1363

  Отговор: Газов котел - Избор и Цени

  Благодаря ти много ще тествам.

 16. Junior Member
  Тук е от
  Aug 2006
  Мнения
  79
  #1364

  Отговор: Газов котел - Избор и Цени

  Благодаря на всички за компетентните отговори. След Вашите съвети се спрях на Bosch 2500 и бойлер Теси 100л. Сега следва въпроса, как да бъдат вързани радиаторите? Трябва ли всеки да е на отделен кръг или може да ги комбинирам? Примерно в хола на един кръг 14 H1800, спалня 7 H1800 + коридор 9 H600, спалня 7 H1800 + лира в банята (800W) и последен кръг за бойлера, но не като радиатор. И последния въпрос е с какви тръби да се прави? Аз няма да го правя, но искам да следя фирмата, която ще слага тръбите?
  Този пост е редактиран от Kiki777; 13-03-16 в 10:11.

 17.  
 18. Novice
  Тук е от
  Mar 2016
  Мнения
  8
  #1365

  Отговор: Газов котел - Избор и Цени

  Моля за компетентно мнение относно 2те оферти, с които се сдобих. Ценово е ясно, като в по-ниската не виждам седмичния програматор, откъдето идва разликата. На екселския файл има някаква помпа за близо 500лв., която , по думите на техническото лице, била нужна,че нямало как да се качи водата до третия етаж.
  Да дам малко инфо - етажи за отопление - 3, по настоящем се отопляваме с котел на дърва и въглища/руски, 35КВ/, с помпа, изградена система с радиатори и в баните дори - на 2 от етажите са алумин., на средния етаж старите чугуни стоят/. Външна изолация навсякъде, вътрешна на 90% от стените. Над 3ет. не се живее. Търсим вариант само за отопление.
  Прикачени изображения Прикачени изображения
  Прикачени файлове Прикачени файлове

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

 1. Избор на газов котел.
  От gogo.s във форум Отопление
  Отговори: 174
  Последно: 30-06-19, 08:58
 2. UPS за газов котел
  От taralion във форум Отопление
  Отговори: 14
  Последно: 06-06-16, 21:09
 3. Избор на газов котел.
  От amalexiev във форум Отопление
  Отговори: 0
  Последно: 08-11-12, 20:51
 4. Отговори: 27
  Последно: 01-11-12, 21:39
 5. Избор на газов котел
  От dampio във форум Отопление
  Отговори: 1
  Последно: 21-10-12, 21:17
SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе