Естествено,че като нямаш солар, ще сложиш с една серпентина,аз имам за това бойлера е с две. За другото няма да споря, аз не съм специалист,щом си го решил слагай смело.
Дано съм бил полезен.
Естествено,че като нямаш солар, ще сложиш с една серпентина,аз имам за това бойлера е с две. За другото няма да споря, аз не съм специалист,щом си го решил слагай смело.
Дано съм бил полезен.
Измежду елдом, теси и бош кой е най-добрият бойлер 150л с една серпентина?
Мислиш ли, че някой от нас е пробвал и трите и може да сравнява?
Лично аз не бих купил бойлер на Елдом - много лош опит имам с електрическите им бойлери и вече нямам доверие на тази фирма.
Този пост е редактиран от legaltk; 05-05-16 в 21:09.
Добре примерно на Теси, кой модел препоръчвате?
Здравейте,
обмислям възможността да премина на отопление с газ като преди това изградя съответната отоплителна инсталация. Става дума за апартамент, последен етаж в тухлена кооперация с 4 стаи по около 20 кв. Апартамента е с 3 изложения /без север/, никаква подкрепа в отоплението от съседи. Изолация - вътрешна на тавана с вата и на външните стени с пресована вата, ПВС. Климат - Благоевград. В по-голямата част от времето ще се отопляват 2 от стаите, 2-3 пъти в месеца третата, а в спалнята предпочитаме да спим на хладно. От наученото във форума и от фирми мисля котлето да е малко, кондензно, едноконтурно, а бойлера със серпентина.
Имам /за момента/ следните въпроси:
1. Бойлера е на 4-5 м от мястото за котлето. Достатъчна ли е изолацията на тръбите за пренебрежими загуби?
2. Радиаторите, ако са панелни /казват че за същите размери са с по-добро топлоотдаване и по-ниска цена от алуминиевите /с размери 2бр 140х60 и 1бр 180х60, когато работят два от тях + лира, ще са достатъчни ли за температура 50-55 гр и поддържане на котлето в кондензен режим или ще трябва да мина на конвектори /които са и по-скъпи и духат/?
Какви проблеми ще имам ако радиаторите са на вътрешни стени, а не под прозорците. Така тръбите ще минават под плочките в коридора и след това през стената - директно в радиатора.
3. Избор на котле /фирмите яко плюят конкурентните марки/ - може и на лични.
Благодаря на тези които пишат във форума в полза на нас - четящите и на онези които ми отговорят.
Поздрави!
Този пост е редактиран от ydraganov; 07-05-16 в 17:19.
Според мен, най важният въпрос, на който трябва да се отговори първо, преди всичко останало, е:
Защо правя локално отопление?
В смисъл - 1. Искам истински да се отоплявам. т.е. да отоплявам както трябва цялото жилище или ....2. Искам да топля 1-2 помещения и евентуално да затоплям още 1-2 помещения понякога. Това е основно и отговаряйки си на тези въпроси, мисля, че понататъшните действия ще бъдат доста различни, в зависимост от това кой вариант сме избрали.
P.S. Лично за мен - ако не се отоплява цяло жилище, постоянно за целия отоплителен сезон - то изграждането на цялостна инсталация е безмислена.
С радиатори 140Х60 едвам ще обърнеш въздуха в стая 20 квадрата.Коридор няма ли този апартамент.Заложи и там радиатор, много помага.За бойлер 5 метра от котела са нищо,моя е на 15метра и няма проблем.Не е проблем радиаторите да са на вътрешни стени,ако си със френски прозорци няма къде другаде да ги сложиш.В момента има много изгодна оферта ба Бош Конденс 2500 14 КВ + 150 литра бойлер със серпентина + управление+комин 2500 лева.
Мен също ме интересува между горния бойлер, който е посочил abrakadabra и този 150 литра - Tronic 1500T - Bosch Термотехника по технически характеристики кой е за предпочитане?
Този пост е редактиран от vo_yulmi; 09-05-16 в 13:16.
Единия е с мощност на серпентината 30кВт, пък другия 6кВт, а сега де, кой е по-подходящ?
Този бойлер е за подов монтаж,ако е за мазе е екстра.За апартамент е по удачно това.
ТЕСИ ООД / Продукти / Електрически бойлери / Бойлери BiLight вертикални модели със серпентина / GCV9S (L) 15044 30 B11 TSRP
Здравейте,
първо да изкажа благодарностти към всички, които пишат в темата.
От коментарите научих, че изградената при мен инсталация не е оптимална за кондензен котел.
Но първо малко инфо за жилището.
Новопостроен тристаен апартамент, на 3ти етаж, вътрешен с изложение изток / югоизток.
Има 8 см външна изолация и PVC дограма.
Трите стаи имат по една външна стена.
Дадените в схемата квадрати са чиста застроена площ, а височината е 2.60 см.
Изградента инсталация достига до местата маркирани в червено.
Като БГВ е предвидена от двуконтурен котел.(така е заложено от строителя)
Моята идея обаче е да използвам еднокунтутен кондензен котел с обемен бойлер.
Затова искам да пусна допълнителни тръби до маркираните в зелено места.
А за хола втора точка, за да мога да разделя радиатоната площ.
Дали е правилна логиката ми?
Благодяра ви предварително.
Здравейте,
все още я нямам.
Това което знам и съм видял, е че от разпредилителя тръгват самостоятелни "кръгове" към радиаторите в стаите и банята.
И за БГВ също.
Тези дни ще ми бъде предоставен подробен план за ОВИ.
Поздрави.