Страница 50 от 90 ПърваПърва ... 40484950515260 ... ПоследноПоследно
Резултати от 736 до 750 от общо 1350
Like Tree298Одобрявам

Избор газов котел

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member
    Тук е от
    Jul 2016
    Живее в
    София
    Мнения
    2,536
    #736

    Отговор: Избор газов котел

    Смяташ по 100в. на квадрат при 50гр. входяща температура на водата. Заложи на алуминиевите.
    Това е ако не искаш да бичиш на 60гр. котела. С 50в ти гарантирам, че под 60гр. ще си умрял от студ зимата.

  2.  
     
  3. Junior Member
    Тук е от
    Jun 2012
    Мнения
    81
    #737

    Отговор: Избор газов котел

    Цитат Първоначално публикувано от markosi Виж публикацията
    Много подробен отговор, за който много благодаря и найстина се замислих за някои неща. Вчера бях да си направя консултация с фирма БГ Терм и да им покажа чертежа, за да видя какво мислят те. Значи това, което ми казаха е, че апартамента е добре оразмерен, както е на чертежа с тези мощности на радиаторите. Котела Бош 2300i W ще ми върши чудесна работа. И единственото, което ме посъветваха да направя е малкия радиатор в хола да го преместя на стената зад дивана, за да се отопля по-добре. Казаха ми още, че новото строителсто е с хубави изолации и дограми и за сметката на мощността се прави по 30-40 W кв.метър максимум. Дори така е било на моя чертеж. Аз го смятам, че излиза горе долу около 72W на квадрат.
    те сметките за мощностите ги правят добре, само се радиаторите ги смятат по това което дават в спецификацията на радиаторите, не по тази на котлето. Това е трик да минат "тънко" с броя глидери. Както ти дадох пример 14 глидера на чертежа, ако се смятат за температура, правилна за котлето излизат 25. От тук само - инвеститора си е спестил 11 глидера= 160лева. Само че ти не си инвеститор, а човека който ше живее там. Не се страхувай да сложиш големи радиатори, а радиатор между дивана както е нарисуван и стъклото на балкона е най-смисленото нещо, което трябва да се направи ( няма да го виждаш и ще прави топлинна завеса пред стъклото). Те хората от БГ Терм са ти дали същият съвет, само че за тях е по-лесно да го заковат на стената, отколкото да пратят стойки и да да го хванат за пода( там тръбите трябва да са пуснати по-навътре, или стойките да се сложат когато се полагат тръбите.

    Пространството под прозорците в стайте и без това е трудно използваемо, дали радиатора ще заема 1/2 от това пространство или цялото- все тая, само печелиш от радиатора - топлина и икономичен(кондензационнен) режим на котлето.

    Едно нещо се сетих( по чертежа). Котлето е по-добре да е закачено на стената между кухнята и детската. Размерите на Боша са 710 x 400 x 300мм. Според мен горни шкафове над мивката няма да има(има прозорец), така едно дорно шкафче 500мм(вътре е 464мм) ще побере котела и ще удобно за обслужване. Ако се сметне при стандартна височина 2.60м тавана, 10см до "комина" на котела, +15см коляното на "комина" до горният ръб на котлето става 2.35м. Долният ръб тогава отива на 1.64м. Нормално горните шкафове се монтират на 85+60см = 1.45м, като се махне 2см дъно остават от 1.47 до 1.64 да се подведат тръбите за котлето. Ако това ще е котлето, е хубаво тръбите да се поведат по изводите на котлето - така няма да се налага да се пренареждат тръбите в това малко пространство. Филтъра на отоплението може да се сложи на изхода на колектора, а другият филтър който е на входа за топлата вода, някъде по мивката. Така в това малко пространство остава само за крановете и холендрите. Трябва да има и електричество подведено само за котела(на отделен бушон) - може да се изведе в съседният горен шкаф , малко по-високо, за да не е на най-долният ред - който е най-удобен за ползване. Другият вариант е този краен шкаф да почва от плота - така вече ше има място за всичко.

    И последно - термоглави се слагат там където няма стаен термостат. Най добре е той да е в хола, тогава слагаш термоглави само в детската и спалнята. Това са правилно-спестени пари. Всичко, което не нарушава конфорта и може да се спести е ок, както и всичко което ще подобри конфорта, си заслужава да се инвестира в него . Стайният термостат е такова нещо - без него няма да можеш да подържаш нужната температура по-правилният начин. Ако се разчита на термоглави само, в даден момент котлето ще изключва и включва, защото термоглавите са затворили радиаторите и няма къде да се отдаде минималната мощност на котела.
    Този пост е редактиран от sdhinkin; 05-11-20 в 19:00.

  4. Member
    Тук е от
    May 2019
    Мнения
    160
    #738

    Отговор: Избор газов котел

    Не изказвам съмнение в компетентноста на никой, но.... можеш да се топлиш и с наполовина от заложената мощност по чертеж, но при температура на водата от 75градуса. Това като разход за газ, повярвай ми, изобщо няма да ти хареса, а едва ли някой от БГ Терм ще се ангажира с твойте сметки. Трява да си напълно убеден в това което правиш, за да не четем после въпроси от теб "защо разхода за газ ми е висок?". Успех в решаването на това начинание

    P.S. Колкото до термостатичните глави, ако ще вземаш безжичен стаен термостат, който да можеш да местиш, където искаш обезмисля един разход от 30лв на точка
    Този пост е редактиран от Icata69; 05-11-20 в 20:17.

  5. Junior Member
    Тук е от
    Jun 2012
    Мнения
    81
    #739

    Отговор: Избор газов котел

    Icata69 Ще объркаш човека с тия половин мощности. Искаш да кажеш два пъти по-малки радиатори. Тези които са дадени като размер на чертежа със сигурност са смятани с делта Т=50. Това означава стайната +50 = 22+50 =72 градуса на водата(т.е. 77 входяща и 67 изходяща от радиатора). Така че е ясно - ще трябват по-големи радиатори. Аз затова обяснявам как непълноценно се използва дадено пространство под прозореца и че запълването му с радиатора е най-правилното(според мен) решение.

    Колкото до стайният термостат - моето мнение е че той дори и безжичен трябва да седи на стената в хола( 1.0-1.3 метра от пода, без директна слънчева светлина). В неговият случай това е стената в хола, между кухнята и коридора. Безжичността просто помага за лесният монтаж. Защо в хола - защото там се живее и там температурата трябва да е комфортна. В спалните е по-добре да е по-ниска(комфортно за спане)- това лесно се постига с термоглави на радиаторите. Банята съм дал решение - скъпо, но без компромис, както от техническа така и комфортна гледна точка. Така оставят три радиатора - 2 в хола и един в коридора(за мен вратата на хола е излишна) без термоглави. Дори не е нужно да се слага кран за термоглава, може тези радиатори да са с два сектретни крана(такива които се слагат на изхода на радиатора попринцип). Така тези три радиатора максимално заемащи пространството на прозореца и разтоянието до входната врата, ще осигурят минимума на котлето при достатъчно ниска температура на водата, дори радиаторите в спалната и детската да са спрени(дали защото е достигната зададената температура от термоглавите, или присто сте врътнали главите на снежинка). Разнасянето на безжичният термостат в различни стаи води до промяна на комфорта в другите, а поставянето му ниско(примерно на плота отдолу ма холната маса)води само до високи сметки, просто винаги има около 0.5-1 градус на метър по височина разлика в температурата.Излишни "филми", които могат да се превърнат в "сериал". Просто мислиш провече предварително за всичко,а после - настройваш часовите интервали комфорт/икономия през седмицата(с разлика е температурите не повече от 3 градуса( примерно комфорт 23, икономия 20), настроиваш банята на 25-26 на въздуха, 35-40 на водата в подовото, и вече от термоглавите кой колкото му е комфортно в стаите. След това спираш да пипаш и просто си живееш живота.

    Апартамента е с три външни стени, съседи може да помагат в хола и спалнята, но може и да не живее никой до него.Дали има отдолу и отгоре живущи, също оказва влияние на сметките.
    Този пост е редактиран от sdhinkin; 05-11-20 в 21:54.

  6. Junior Member
    Тук е от
    Oct 2020
    Мнения
    21
    #740

    Отговор: Избор газов котел



    Ето така мисля, че ще е ОК и котела ще работи икономично в кондензационен режим. Едновременно с това ще е топло при 60гр вход и 50гр изход. Тука правилно ли разсъждавам? По този начин мощност в хола по брошура на радиатори GLOBAL VOX излиза 6350W при делта T50 градуса.

    - - - - - - - - - -

    А и този проектант не знам как точно ги е смятал тези мощности на радиаторите, защото например по брошурата на Глобал излиза следното.


    Този малкият радиатор в хола го е писал 9х800- 1104W . Аз го смятам по тази таблица, дори и при делта Т50гр. излиза 1630W. Единственото, което се сещам, е да го смятат например при 40гр температура на водата или нещо такова. Ще може ли някой да ми обясни както точно се разбира под делта Т50гр. и делта Т60гр. Това температурана на входа на изхода или в котела е? Или е нещо средно?
    Прикачени изображения Прикачени изображения
    Този пост е редактиран от markosi; 06-11-20 в 12:18.

  7. zh
    zh е офлайн
    Member
    Тук е от
    Nov 2009
    Живее в
    Добрич
    Мнения
    221
    #741

    Отговор: Избор газов котел

    Да, това е средната температура на радиатора минус температурата на помещението. Пример: Вход 75*, изход 65*, Т стая 20*. дТ= (75+65)/2 - 20=140/2 - 20=70-20=50

  8.  
     
  9. Junior Member
    Тук е от
    Oct 2020
    Мнения
    21
    #742

    Отговор: Избор газов котел

    А ще имам ли проблем с радиатори по 18-20 ребра Н600 ако са вързани на кръст. Вход горе ляво изход долу дясно?

  10. Junior Member
    Тук е от
    Jun 2012
    Мнения
    81
    #743

    Отговор: Избор газов котел

    markosi в мойте постове по твоят въпрос има отговорите.

    Казах да гледаш мощностите на радиаторите от първата схема дето е от стройтеля. Ако в една стая има два радиатора просто им събери мощностите. Тези мощности са смятани точно, защото са от документа за енергийна ефективност на сградата. Дадох ти линк за панелни радиатори и ти казах че алуминиевите отдават същата мощност както тип22( т.е. 80см алуминиев 50см висок е съпоставим с панелен тип22 80см 500мм висок).

    За делта Т. Имаш три температури Т1 - влизаща в радиатора, Т2 - излизаща от радиатора и Ти - температурата в стаята. Смята се средната от Т1 и Т2 да я наречем Т12, и се изважда стайната Ти.( пример Т1=75, Т2=65, Ти=20, тогава Т12=(Т1+Т2)/2 = (75+65)/2 = 70, делтаТ = Т12-Ти = 70 - 20 = 50). При такива стойности са дадени мощностите на глидер за делта Т50.(изпревариха ме с обяснението)

    От линка за панелните радиатори има калкулатор.

    За кондензационен котел е най-добре да се смята Т1=55 Т2=45 и стайна колко ти мислиш че ти е комфортно(аз избирам 23 за хол).С калкулатора разбираш колко трябва да е дълък радиатора при същата височина.

    Гледам си сложил два радиатора 80см високи на мястото на един 50см в хола. Каква е идеята за мястото под прозореца да е празно - ще се удължава кухнята или ще има голям комод там? На мен така както си го нарисувал с тези два радиатора на ъгъл ми изглежда по-претрупано с радиатори отколкото с два дълги 50см под прозорците(това е лично мое мнение).

    В детската стая си сменил височата на 80см, а е под прозореца. това няма как да стане, защото под радиатора трябва да има 10-15см и от горният ръб на радиатора до прозореца още 10см. на дали прозореца е на 100см от пода.В спалнята придължава да е 30см радиатор 14 глидера.

    Каква е логиката ти да не слагаш по-дълги радиатори? Вместо това да слагаш по-високи. От това което съм видял, ако сложиш мебел подпряна на външна стена и няма място за конвекция на въздуха между мебелта и стената - очаквай мухъл долу в ъгъла с пода. Бъншните стени трябва да са максимално топли, за да изнесе точката на конденза максимално навън.

    За радиатори който са три пъти по-дълги от колкото високи се препоръчва да са вързани на кръст. 20 глидера по 8см е 160см. Ако е 60см висок може да се върже и само от едната страна. Но възан на кръст ще се нагрява по-равномерно, т.е. ще отдава повече.
    Този пост е редактиран от sdhinkin; 06-11-20 в 14:55.

  11. Junior Member
    Тук е от
    Oct 2020
    Мнения
    21
    #744

    Отговор: Избор газов котел

    Ето това ще е крайната схема. Съобразих всичко с прозорците. В хола има изнасяне на кухненски плот почти до края и затова е завъртян радиатора. И понеже другата стена е само 1.5м, като сметна по калкулатора трябва да е H800 за да се събере на стената и да докарам мощността от чертежа на инвеститора. Другите ги сметнах по калкулатора, но всички стават 23-25 глидера. Въпросът е дали е проблем ако се връзват на кръст? За банята ще остане алуминиевата лира. Аз като се замисля до сега никога банята ми не е имала отопление. Но тук ще оставя лирата. А за коридора мисля да сложа 5-6 Оскара на 1200мм. Тези на 1200мм няма как да ги сметна по калкулатора. Иначе апартаментите отгоре и долу са закупени. Вероятно ще има хора.
    Прикачени изображения Прикачени изображения

  12. Junior Member
    Тук е от
    Jun 2012
    Мнения
    81
    #745

    Отговор: Избор газов котел

    Виждам че си схванал идеята за оразмеряването. Тези 23-25 глидера са 1.84-2.00м дължина - задължително трябва да са захранени на кръст. Този който е на 800мм до кухнята само от страната както си го нарисувал. И тук идва проблема със стройтеля. Трябва да му дадеш размерите на радиаторите (дължина+ кранчетата, височина от пода и височина на самият радиатор) и от коя страна ше бъде входящата(т.е. крана с термоглавата). Дори е добре да видиш тръбите как са подведени преди да са залели замаската( че се оправдават че не са разбрали. Нека ти оставят достатъчно дълги тръбите да стърчат от стената или от пода, за да може да се правят корекции ако се наложи. Ето ти от линка за панелните, как се захранват:

    Така че при 2м радиатор -захранване на кръст.


    Сложи аксиални кранове за термоглавите, подобно на това(много е по-удобно когато има пердета и не само):



    Тези размери на радиатора на балкона трябва да се съобразят с големината на прозореца (да не се окаже че радиатора и крановете са по -дълги от самият прозорец и да пречи да се отваря вратата). И за другите стаи важи същото - някъде врата на гардероб, комод(скрин). Не е проблем да се варира плюс минус 1-2 глидера. Иначе крановете си ги сложил добре на чертежа. Ускех!
    Прикачени изображения Прикачени изображения
    Този пост е редактиран от sdhinkin; 06-11-20 в 19:18.

  13. Senior Member
    Тук е от
    Jul 2016
    Живее в
    София
    Мнения
    2,536
    #746

    Отговор: Избор газов котел

    Връзката може да бъде долу-долу с диафрагма на входящата. Аз съм вързал 25гл. Н50 по този начин и нямам никакъв проблем с радиатора.

  14.  
     
  15. Member
    Тук е от
    May 2019
    Мнения
    160
    #747

    Отговор: Избор газов котел

    Захрани радиаторите или отдолу или на диагонал. Тръбите ти може да излизат от замазката на пода една до друга в средата на радиатора, с уговорката, че ще има достатъчна дължина за подвързване. Като гледам няма ти да си подвързваш радиаторите, така, че ще оставиш това на някой друг. Почти съм сигурен, че и да дадеш точни размери на строителя, тръбите ти няма да излизат от стената на определените места и ще се вкараш в страшен филм

  16. Junior Member
    Тук е от
    Aug 2017
    Мнения
    74
    #748

    Отговор: Избор газов котел

    Спасибо, столько полезной информации! Не зря я сюда зашел))))

  17. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,260
    #749

    Отговор: Избор газов котел

    Цитат Първоначално публикувано от Alik80 Виж публикацията
    Спасибо, столько полезной информации! Не зря я сюда зашел))))
    А как тьi понимаеш болгарского язьiка?

  18. Junior Member
    Тук е от
    Aug 2017
    Мнения
    74
    #750

    Отговор: Избор газов котел

    [QUOTE = Lazar; 982343] А как вы понимаете болгарский язык? [/ QUOTE]
    Немного знаком с этим языком, родственники и друзья живут в Болгарии)) ну и конечно же пользуюсь переводчиком)))) А что?

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 50 от 90 ПърваПърва ... 40484950515260 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Избор на газов котел.
    От gogo.s във форум Отопление
    Отговори: 174
    Последно: 30-06-19, 08:58
  2. Газов котел - Избор и Цени
    От legaltk във форум Отопление
    Отговори: 2476
    Последно: 08-08-17, 23:52
  3. Избор на газов котел.
    От amalexiev във форум Отопление
    Отговори: 0
    Последно: 08-11-12, 20:51
  4. Отговори: 27
    Последно: 01-11-12, 21:39
  5. Избор на газов котел
    От dampio във форум Отопление
    Отговори: 1
    Последно: 21-10-12, 21:17

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе