Страница 49 от 90 ПърваПърва ... 39474849505159 ... ПоследноПоследно
Резултати от 721 до 735 от общо 1350
Like Tree298Одобрявам

Избор газов котел

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member
    Тук е от
    May 2011
    Мнения
    150
    #721

    Избор газов котел

    Аз съм малко смутен... вчера ми пуснаха подовото. И го оставих да работи почти цял ден на 35-38 градуса. След 15-тина часа започна да се усеща подовото, като смятам, че не е много добре настроено, тъй като два от 8-те кръга, връщата вода е малко по-студена. Имам няколко питания:
    - помпата на котеле на максимална скорост ли трябва да бъде?
    - нормално ли е за няма и 24 часа да изхразходвам 83 kw/h(данните са от приложението)?
    - котела по термостата ли трябва да се управлява?
    Котела е Ariston Alteas Net 24 kw

    Sent from my iPhone using Tapatalk
    Този пост е редактиран от a.iliev; 20-10-20 в 12:03.

  2.  
     
  3. Senior Member
    Тук е от
    Jun 2002
    Мнения
    4,604
    #722

    Отговор: Избор газов котел

    Разходът на газ се гледа от газомера, а не от "приложения". Винаги е най-добре котела да се управлява от стайно управление по желана температура на въздуха в помещението. За пореден път ще повторя за хората, които не четат - във всекидневието ви не ви касае температурата на водата, а температурата на въздуха в стаите, които ползвате.

  4. Member
    Тук е от
    May 2011
    Мнения
    150
    #723

    Отговор: Избор газов котел

    И все пак възможен ли е такъв разход?


    Sent from my iPhone using Tapatalk

  5. Senior Member Аватара на ccankov73
    Тук е от
    Apr 2013
    Живее в
    Разград
    Мнения
    4,864
    #724

    Отговор: Избор газов котел

    3.45kW на час.Ми то като един бойлер.Нормално, нали темперира още.
    Като се загрее добре пода тогава мери за 24 часа, въпреки че с тая инертност пак няма да е много точно.Най-точно е накрая на месеца

  6. Member
    Тук е от
    May 2011
    Мнения
    150
    #725

    Отговор: Избор газов котел

    Средния е около 5 kw/h. Както и да е ще изчакам и ще видя. Благодаря.


    Sent from my iPhone using Tapatalk

  7. Senior Member
    Тук е от
    Jun 2002
    Мнения
    4,604
    #726

    Отговор: Избор газов котел

    Ние тук досега сме си обсъждали разходите в м3 на ден и на месец. Тези 83 kw/h (от някакво приложение) на първо четене не мога да ги сравня с опит. Да, в месечните сметки вече се дава количеството природен газ в MWh - количеството в м3 умножено по коефициент от доставчика - Представителна калоричност по месеци в MWh/1000 m3. Но ако нямаш управление по стайна температура - това "го оставих да работи почти цял ден на 35-38 градуса" може да доведе и до съответния разход на газ.

  8.  
     
  9. Member
    Тук е от
    May 2011
    Мнения
    150
    #727

    Отговор: Избор газов котел

    Имам термостат, но поради някаква причина котела е настроен на 2-ра зона на отопление и се управлява само по температурата на водата. Сега като се прибера ше ръчкам отново да сменя зоната, за която е свързан термостата.
    Относно помпата на максимална скорост ли трябва да бъде, тъй като така я настроих?


    Sent from my iPhone using Tapatalk

  10. Junior Member
    Тук е от
    Oct 2020
    Мнения
    21
    #728

    Отговор: Избор газов котел

    Здравейте и поздравления за полезния форум,
    Живея в София и закупихме жилище ново строителство. Около април ще е готово, но аз ще трябва отделно да си закупя радиаторите и котела за отопление. Тръбната инфраструктура ще е изградена от инвеститора. Дали това което е проектирано става за нещо или ще трябва да си го оразмерявам аз, ако искам да ми е топло и да имам топла вода. Бойлер няма. Котелът ще е двуконтурен. Изложението на апартамента е изток, юг, запад. Дограмата е Рехау троен стъклопакет. Настилките са ламинати в спалните, естествен паркет в хола и теракота в антрето.
    Какъв котел бихте ми предложили? Каква мощност? Като цяло залитам към БОШ.
    Какви радиатори да гледам алуминии или панел? На мен по-скоро ми харесват повече алуминиевите.
    Коя фирма или кой специалист да търся в София за конслултация и реализиране на инсталацията?

    Прикачени изображения Прикачени изображения

  11. Member
    Тук е от
    May 2019
    Мнения
    160
    #729

    Отговор: Избор газов котел

    Какво бих направил аз: изчисли си кубатурата на всяка стая по отделно и умножи по мощост 80-90W. На това трябва да ти отговаря мощността на радиаторите, които купуваш. Дали стоителя е изчислил вярно ще си отговориш сам. След като имаш мощноста за инсталиране ще видиш какви по дължина радиатори ще ти отговарят. Първо алуминиеви, а ако ще трябва да обзавеждаш само с радиатори стайте минаваш на панелни - там съобразяваш дали да се Тип22 или 33. За котела, добре си залитнал, защото в момента всичко друго е компромис. Всичко това е с уговорката, че радиаторите, които купуваш са с мощност при 90/70градуса на водата и искаш да ползваш системата си в нискотемпературен режим. За това се сещам - успех в начинанието. А, и още нещо - не се набутвай да купуваш термо глави за радиаторите,а заложи на стаен термостат с безжична комуникация

  12. Junior Member
    Тук е от
    Oct 2020
    Мнения
    21
    #730

    Отговор: Избор газов котел

    Благодаря за мнението, а грешно ли е ако ги смятам по 180W на квадратен метър?

  13. Member
    Тук е от
    May 2019
    Мнения
    160
    #731

    Отговор: Избор газов котел

    И 150W на квадрат би трябвало да ти стига

  14.  
     
  15. Junior Member
    Тук е от
    Oct 2020
    Мнения
    21
    #732

    Отговор: Избор газов котел

    А този котел дали ще е достатъчен за горепосочения апартамент като мисля да закупя и терморегулатора на Бош CT200?


    Bosch Condens 2300i W 24/30

  16. Member
    Тук е от
    May 2019
    Мнения
    160
    #733

    Отговор: Избор газов котел

    Всеки ще е достатъчен, в случая се гледа кой котел е с най-ниска минимална мощност - този е супер

  17. Junior Member
    Тук е от
    Jun 2012
    Мнения
    81
    #734

    Отговор: Избор газов котел

    markosI Направи следните неща:
    1.Тъй като когато се използва кондензационно газово котле се стремим да работи на максимално ниска температура от порядъка на 45-55 градуса на влизащата в радиаторите и с 10 градуса по-ниска на изхода на радиаторите. погледни този сайт https://www.korado.bg/produkti/radik/radik-klasik.html. Т1 задай 55, Т2 = 45, Тi= 22(24) колко искаш да е топло. Гледай Тип 22 и височина дадената за твоите радиатори. Гледаш колко е мощността на радиатора от схемата на апартамента и разбираш каква е необходимата дължина на радиатора. Алуминиевите един глидер е 80мм и отдава колкото тип22 на същата височина.

    Пример: радиатора в всекедневната до кухнята е написано:14 * h500 = 1104W. От калкулатора при 55-45-22(22 градуса е написано за сметките в хола) и височина 500, за 1100W трябва 2000мм. Даденият на схемата е 14глидера*80мм=1120мм. За 2000мм трябват 25 глидера. Всичко над 1600мм дължина се свързва на кръст(пример : вход - горе ляво, изход -долу дясно). Това е важно за да се направят тръбите да излизат където трябва(в повечето случаи ги извеждат една до друга)

    2. В спалнята пише височина 300мм - там май е нисък прозореца. Просто сложи максимално голям радиатор под целия прозорец. Същото направи и в детската стая - под целия прозорец радиатор.

    3. В входното антре е избран 6 глидера 1200мм височина. Може да се сложи по-нисък примерно 800мм но са стига до там дето се отваря входната врата.

    4, Има един радиатор до балкона, само че закачен на една колона. Ако това ще ти е разположението на мебелите и ако балкона е прозорец от долу до горе- винаги ще усещаш студено като седиш на дивана залепен на стъклото. Помисли дали не е по-удачен варианта да се сложи радиатор на стойки между дивана и стъклото на балкона и да се махне другият които е на ъгъла. Така ще топлиш по-равномерно цялата площ на хола. Разбира се този радиатор да е по цялата дължина на стъклото до балконската врата, захранен на кръст.

    5. В банята лирата при тези ниски температури на водата за отопление изобщо не топли. Ако искаш топла баня - този кръг за лирата да се направи подово на банята с изолация 3-5см отдолу. Като регулирането на температурата е чрез регулиране на стайната температура и ограничаване на температурата във връщащата линия Линк Това се поставя в банята - примерно до входната врата.

    6. Според мен мястото на котлето е добро-кухненският ъгъл по принцип е труден за пълноценно ползване, но колектора за радиаторите не му е мястото там. Може да се изнесе в малката тоалетна зад вратата. Така при котлето ще имаш по-малко тръби и отделно в тоалетната ще е по-удобно за обслужване. Ако тепърва ще се прави - накарай да сложат всички тръби в изолация, дори и тези за топла и студена вода за мивките. Това помага за температурното разщирение на трубите, отделно топлата вода ще идва по-бързо.

    7. Двуконтурният котел е като "проточен бойлер" за топлата вода. В София водата е студена - 9-10градуса, а на котела дават подгряване с делта Т 30. Тоест максималният дебит, който дават на котела ще е при 39-40 изходяща топла вода. Ако имате термостатични смесители в банята, то топлата вода трявба да е с 3 градуса повече от максимума на смесителя - около 45-47 градуса. Това прави дебит от 8-10 литра в минута за котела. Ако някой се къпе, няма да може друг да пуска друга мивка.
    Този пост е редактиран от sdhinkin; 04-11-20 в 08:26.

  18. Junior Member
    Тук е от
    Oct 2020
    Мнения
    21
    #735

    Отговор: Избор газов котел

    Много подробен отговор, за който много благодаря и найстина се замислих за някои неща. Вчера бях да си направя консултация с фирма БГ Терм и да им покажа чертежа, за да видя какво мислят те. Значи това, което ми казаха е, че апартамента е добре оразмерен, както е на чертежа с тези мощности на радиаторите. Котела Бош 2300i W ще ми върши чудесна работа. И единственото, което ме посъветваха да направя е малкия радиатор в хола да го преместя на стената зад дивана, за да се отопля по-добре. Казаха ми още, че новото строителсто е с хубави изолации и дограми и за сметката на мощността се прави по 30-40 W кв.метър максимум. Дори така е било на моя чертеж. Аз го смятам, че излиза горе долу около 72W на квадрат.
    Този пост е редактиран от markosi; 05-11-20 в 14:22.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 49 от 90 ПърваПърва ... 39474849505159 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Избор на газов котел.
    От gogo.s във форум Отопление
    Отговори: 174
    Последно: 30-06-19, 08:58
  2. Газов котел - Избор и Цени
    От legaltk във форум Отопление
    Отговори: 2476
    Последно: 08-08-17, 23:52
  3. Избор на газов котел.
    От amalexiev във форум Отопление
    Отговори: 0
    Последно: 08-11-12, 20:51
  4. Отговори: 27
    Последно: 01-11-12, 21:39
  5. Избор на газов котел
    От dampio във форум Отопление
    Отговори: 1
    Последно: 21-10-12, 21:17

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе