А почему не пользуетесь переводчиком, чтобы писать по болгарски? Я спрашиваю потому что большой процент участников не понимают руского.
А почему не пользуетесь переводчиком, чтобы писать по болгарски? Я спрашиваю потому что большой процент участников не понимают руского.
Много благодаря на всички за съветите. Успях да понауча доста полезни неща. Сега остава да му го драсна на един чертеж на инвестотора и да се разберем за това изпълнение. Ако има някакви спънки ще пиша пак и още веднъж, мн благодаря!![]()
Здравейте,
Предстои ми избор на газово котле за апартамента на схемата. Благодарение на тази тема съм се насочил към едноконтурен газов котел и 100 л бойлер със серпентина. Котлето е предвидено в дневната, до терасата, което е доста далеч от кухнята и банята, това проблем ли е и къде би трябвало да се постави бойлера?
Също така на схемата са предвидени алуминиеви радиатори. Без да съм специалист, мисля че един радиатор за дневната не е достатъчен. Вариант ли е да се направи подово отопление за този апартамент?
Коя фирма или кой специалист да търся в София за консултация и реализиране на инсталацията?
![]()
Доста мързелива и/или некадърна работа от страна на проектантите да не поставят комин за котела в складовото помещение.
От гледна точка на топлозагуби е по-добре да разходжаш топлата вода до баните (50-60 градуса), вместо тази която подгрява (80-90 градуса), но пък не знам този бойлер в кухнята къде ще му намериш място.
Подово за мен си е най-добрият начин за отопление. Особено ако подовата замазка все още не е положена и не трябва да се кърти, не бих се колебал.
За коетел - Bosch 2500 14kW би била моята препоръка.
Важно е да отбележа, че не съм специалист, а потребител с малко опит.
Ако имаш възможност все още за полагане на подово, аз съм с две ръце ЗА. Бойлер от 100л ще ти е малък, бих заложил на по голям с възможно най-голямата серпентина за подгрев
minergie Писал съм страница по-назад за радиаторите и ползването им с кондензационни газови котли. Има едни цифри на схемата до всеки радиатор, които ти казват каква е мощността. Само че тази мощност трявба да се сметне за 55/45/23 и примерно за хола ти се получава 25 глидера 500мм високи, а за спалните 18 глидера на 500мм. Приеми че двойно трябва да са по-големи радиаторите. Аз за хола бих сложил радиатор до панорамното стъкло (ако дивана ще е по същият начин може и 500мм висок, ако не - максимално нисък, като другата част от необходимата мощност - с един радиатор както е поставен сега , само че по билизо до врата(там където е сега е място за телевизора, не за радиатор). Това складово помещение може да се ползва да се постави бойлера там. Другото място е в горният десен ъгъл на голямата баня, това при условие. че се запази подредбата на тази баня, както е на чертежа. Ако е в склада, помисли за канализация до бойлера, за да може да се източва. Подово може само ако се знаят точно къде ще е кухнята, леглата и гардеробите в спалните(под тях подово не се слага), а и най-добре подово работи с керамичен под, ако искаш паркет - няма да топли така добре. Друг проблем е дали има достатърно височина от плочата, т.е. може да няма място за изолация 3-5см и замазка поне 5см. + лепило и гранитогрес.
и аз това се зачудих... моето си е навсякъде, освен това и под ламинат. Нямам проблеми нито с комфорт, нито със сметки.
Това го решава архитекта и най-вече инвеститора, защото му бърка в джоба. Ама некадърните потребители няма как да го знаят това.
п.п При подово най-важно е да се знае къде точно ще са фотьойлите!!! Тръбата трябва да не минава под тях, а точно пред тях, така се затоплят ней-ефективно петичките, докато се гледа телевизия.
minergie (под тях подово не се слага) да се чете - може да се сложи, но няма да топли въздуха в помещението, а дъната на мебелите. Тъй като в повечето случаи те са от някакъв дървен материал и(или) има затворен обем въздух, тогава топлоотдаването в тази посока е много малко. Ако примерно мебелите(кухнята) са на крака и има свободно движение на въздуха под тях - тогава подовото ще работи и с тази площ.
Тъй като положението на мебелите и самите мебелите могат да се изменят с време, тук Лазар е прав - подовото е по-добре да се направи на цялата площ, а пък вече каква част от него ще топли ще зависи от мебелите в помещението.
lazar поправи ме ако греша. Много съм научил от написаното от теб в този форум, и съм готов още да уча.
Благодаря за съветите. Значи, въпреки че складът е далеч има вариант да се слож 100-120 л бойлер там (ще мислим за канализация към банята). В такъв случай топлата вода ще има ли забавяне след пускане на крана?
В сегашния апартамент сме на подово отопление с ламинат и теракот, работи си супер. Ще проверим дали има достатъчно височина за изолация и замазка.
Идеята за котле до дивана и телевизора не е оптимална, но това е положението. Това което е важно за мен е да няма шум. Кои са най-безшумните едноконтурни котлета на пазара?
Котела може да се изкара в кутия на балкона. Как точно го правят и дали е достатъчно надеждно за експлоатация по този на начин не мога да кажа.
Може шкафовете и спалнята да топлят по-малко, но пак си топлят като се нагреят. Съвсем различно е отколкото да са студени и да дърпат топлина от въздуха, и да се образува мухъл под тях. То ако остане да разчитаме само на пътеките в спалнята, трябва да сме нестинари.
Иначе котелът там си е на мястото
Забавянето на топлата вода няма да е повече от 5-6 секунди, зависи какъв дебит минава през тръбите. Сложете изолация на всички тръби за водопровод( на топлите помага да идва бързо топлата водата, на студените да не дърпат влагата в стената). Тръбите който подгряват бойлера(там температурата е доста висока 80-85 градуса) да не са PPR. По спецификацията тези тръби трябва да държат тези температури със запас. И задължително да са положени с добра изолация, която също да държи тези високи температури.
Колкото до котлето, то най-много ще шуми когато грее бойлера. На отопление, което и да е котле, ще работи тихо. Може да се направи шкаф за котлето заедно с "комина", да се облепи шкафа отвътре с някакви шумопоглъщащи материали, така още по-малко ще се чува. Погледни и това котле. Незнам колко е добро, но за шум пише 48dB.
За София ми препоръчаха фирма Термико Termico Ltd.. Някой има ли впечатления за тях?