Е може ли такива въпроси? Не сте ли си поглеждали техническите инструкции на котела? Сервизните техници не Ви ли обясниха, такива елементарни неща? Ще ви отговоря само с това - има байпасен кран на студената вода, с който се допълва отоплителната инсталация. Смятам, че до другото трябва да стигнете сам, или викайте сервиза!
Я да попитам и аз ,имам котел Bosh 2300i, управлението е със стаен термостат на Honeywell T3R, доволен съм от него,но забелязах че от време на време бойлера "заспива",т.е термостата дава че гори,приемника също дава че запалката работи,но бойлера не е запалил.След ката пусна горещата вода си тръгва нормално.Подържам температура от 24°C в апартамента, температура на водата за парното е 50°C.
Изпратено от моят Redmi Note 9 Pro с помощта на Tapatalk
Моя котел, ако му сложа температура под 35гр спира (off) и след малко сам се пуска на 35, т.е не мога да го накарам да работи под 35. Така че първо се увери като си го оставил на 23гр какво се случва. В това студено време го държа да работи денонощно, но при по-топло време вечер му спирам отоплението и го оставям само за топла вода и сутрин го пускам за отопление.
За много години, Иване!
Аз съм перфекционист и бих купил най добрият стаен термостат за котелът си. Всъщност, така и съм направил, но моят котел е друг.
Лазар те е посъветвал да монтираш, ако ще и от 30лв да е. Стайният ще намали малко разхода.
До колкото разбрах, настроил си отоплителната вода на 23 градуса.
Предполагам, че стайната температура е близка до 23 градуса.
А как мислиш, че ще се осъществи някакъв топлообмен?! Той, котелът, си работи само защото ти искаш да работи, кажи-речи.
За да има топлообмен, трябва да има разлика. Тоест, я да вземеш да си настроиш водата поне на 35-40!
Колкото по голяма разлика има, толкова топлообмена е по голям. При кондензните котли не трябва да се прекалява, за да не се излезе извън кондензният режим.
Най добре би било СТ да модулира мощността на котела. Не зная дали за Вайсман има такава възможност, но и обикновен е по добра опция, отколкото без и особено при толкова ниска настройка на температурата на водата.
Все едно си си оставил колата пред блока да работи на празен ход, а да засичаш по литри на километри. Така колата ти не извършва никаква работа- не вози никого за никъде, а по подобен начин работи и котелът ти.
Все пак, разходът не е висок.