Страница 62 от 90 ПърваПърва ... 1252606162636472 ... ПоследноПоследно
Резултати от 916 до 930 от общо 1350

Избор газов котел

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Junior Member
    Тук е от
    Jun 2012
    Мнения
    81
    #916

    Отговор: Избор газов котел

    ikrassi Казвате първи етаж - какво има под вас? Ако е отопляемо помещение(т.е. ще има температура близка до тази която искате да подържате) изолацията може да е 5см, но ако са гаражи - 5см + панели за монтаж на подово 3см. Това се прави защото пода ще е топъл и ще отделя тази топлина както нагоре така и надолу, а отделянето зависи от разликата в температурите и топлопроводимостта на материала в дадената посока. Замазката поне 5см +2см финално покритие("плочки" най-добре) = минимума е 12см. Може ли да осигурите тези 12см, без пода да става по висок от пода в коридора на блока?

    Имаче имате много външни стени - контурите трябва така да се наредят че подаващата първо да върви покрай външните стени(френски прозорци също) на стъпка 10см и на разстояние 80-100см от външната стената може да се увеличи на стъпка 15см. Само че ако имате мноого френски прозорци, термозагубите може да са големи - тогава цялата стая се прави на 10см стъпка. Стъпката в банята задължително 10см(лирата е за сушене на кърпи, ако искате сложете).

    Не са термозадвижки а електро и се оправлявят от термостатите. Електрозадвижките се поставят на колектора и затватят дадени кръгове от подовото, когато термостата където са кръговете отчете че зададената температура е достигната(това ще накара котлето да си намали мощостта и съответно разхода на гориво). Може да сложите термостати в спалните и банята, а терморегулатора на котела в всекедневната.

    Колкото до подовото под мебелите, единствено може под мястото на кухнята и гардеробите стъпката да е 20см.

    Не се вижда добре, но като знам какви са тенденциите - май имате много френски прозорци. Тези "витрини" ако не са с качествен стъклопакет и добре монтирани(изолация на стената преди да сложат дограмата, и други ) създават проблеми с усешане за студ като застанете до тях. Лично аз бих сложил радиатори 300мм високи пред "витрините" - тъкмо няма да се вижда мръсното отвън като завали дъжд.
    Този пост е редактиран от sdhinkin; 14-04-21 в 12:25.

  2.  
     
  3. Junior Member
    Тук е от
    Apr 2011
    Живее в
    София
    Мнения
    31
    #917

    Отговор: Избор газов котел

    Благодаря много за отговора и насоките sdhinkin

    Под апартамента са гаражи. Доколкото знам от строителя, между гаражите и първи етаж вече има поставена 6см топлоизолация.
    Пакета на замазката е 8 см (без плочките) Така, че имаме ~3см подложка, тръби за подовото и ~4см замазка. Повече от това не може да се мърда, защото иначе има възможност да не им дадат акт16 ако има разлика. При подовото ще има задължително укрепителна мрежа върху тръбите, защото замазката ще е сравнително тънка и фирмата, която я поставя го залага като стандарт, за да не се напука замазката. Ще сложим и допълнителна добавка за по-добра термопроводимост на замазката.

    Да има доста френски прозорци навсякъде. Надявам се това да компенсира липсата на светлина на първи етаж - дограмата е PVC шесткамерна, 42мм троен енержи стъклопакет на VEKA или друг от подобен клас. Така е по договор.
    По-натам ще сложим и климатици за лятото, които може да се включват и зимата при големите студове като допълнение, но засега няма да слагаме радиатори, даже се чудим дали да оставим тръбите за тях в подовото. Май няма особен смисъл.

    Какво ще загубим ако останем само с терморегулатора на Бош (CT200) и не сложим термостати по стаите? Той е със седмична регулация и ни обясниха, че ако си го настроим правилно няма да усетим коренна разлика с или без термостати нито в топлината, нито в разхода при толкова малък апартамент.

    Означава ли също, че ако нямаме термостати, не ни трябват и електрозадвижките. Или с други думи, термостата върви задължително с тях. Правилно ли разбрах?
    И още нещо, което не разбирам - лятото се спира подовото и се остава само топлата вода? Това от котела ли се регулира?

  4. Member
    Тук е от
    May 2019
    Мнения
    160
    #918

    Отговор: Избор газов котел

    Цитат Първоначално публикувано от ikrassi Виж публикацията

    .......
    И още нещо, което не разбирам - лятото се спира подовото и се остава само топлата вода? Това от котела ли се регулира?


    Ако имате стаен термостат, който да командва котела, от него

  5. Junior Member
    Тук е от
    Jun 2012
    Мнения
    81
    #919

    Отговор: Избор газов котел

    Къде е поставена тазо топлоизолация 6см? отдолу на плочата или отгоре? 30мм изолация, тръби 16мм и 40мм над тръбите - това ли е което наричаш "пакет"? Плочки ли ще е навсякъде финалното покритие?

    Може и без термостати, особенно ако седят вратите на спалните отворени през деня(няма нинакъв смисъл от термостати).

    Това дали да има тръби за радиаторите, променя изцяло начина на свързване на котела, така че карайте само на подово, без задвижки и термостати. Стъпката навсякъде 100мм и близко покрай френските прозорци ако може и по-гъсто тръбите.

    Настройките са принципно подобни - 23 сутрин 1/2 час преди ставане до 1/2 час преди тръгване на работа, през деня 21, вечер - 23 1/2 преди да се приберете до 1/2 час преди лягане. Събота и неделя - 23 през деня. през нощта 20(21). Няма смисъл да се варира много с градусите защото подовото е инертно и няма да може да вдига бързо - идеята е през работните дни да не се включва котела през деня, а да разчита на инерцията на подовото.

    За летният режим - терморегилатора към котела - от него се сменя(ръчно, или през прилоцението). Има и един друг момент - мисля че този ЦТ200 може да изменя температурата на водата в подовото в зависимист от прогнозата за времето. Това е трябва в преходните сезони(какъвно е в момента) да не работи на високи градуси и като се появи слънце - в стаите да се прежиши зададената температура.

    За мен колектора е най-добре да бъде в коридора до вратата на банята или в малката тоалетна (така трасетата до кръговете в различните стаи ще са еднакво дълги, и ако самите кръгове са с приблизително еднаква дължина(макс 80м с трасето) системата ще се баласира лесно. Изисквай тръбите от котела до колектора да са с голям диаметър. Мисля че ако се направи на 8 кръга е по-добре - няма нужда от смесителна група с помпа на колектора - директно от котела.

    Погледнете това видео: https://www.youtube.com/watch?v=dKlZ...6qNo-&index=21
    Този пост е редактиран от sdhinkin; 14-04-21 в 14:36.

  6. Junior Member
    Тук е от
    Apr 2011
    Живее в
    София
    Мнения
    31
    #920

    Отговор: Избор газов котел

    Нямам идея къде е топлоизолацията наистина. Строителя каза, да не се притесняваме и че няма да има никакъв проблем със студ идващ от гаражите. Каквото и да значи това, смея да му вярвам - досега не ни е давал причина за некоректност или да неглижира нещо около строежа. Където и да се намира топлоизолацията, едва ли може да се направи нещо вече.

    Относно настилките, мислим в спалните и хола (без кухнята) да са с паркет за подово, коридора и кухнята ще бъде най-вероятно гранитогрес. След седмица ще имаме среща с дизайнера и тепърва ще изговаряме настилките, но засега на това сме се спрели.
    От строителния надзор са ми написали това - "Общия пакет на замазка и готов под е 8см като 1-2 см отгоре е допустимо.". Та да - изолация, тръби и замазка - това е пакета.

    Тръбите за радиаторите ще ги махнем в такъв случай.
    Котела и колектора ще бъдат в мокрото помещение до входната врата ако си спомням правилно.
    Ще говоря с фирмата за подовото за стъпките - това ми беше много полезно!

    Да оставам ли с фибран както е по оферта или такава подложка е по-добре? Предимства/недостатъци?
    Прикачени изображения Прикачени изображения
    Този пост е редактиран от ikrassi; 16-04-21 в 11:20.

  7. erm
    erm е офлайн
    Junior Member
    Тук е от
    Jan 2021
    Мнения
    13
    #921

    Отговор: Избор газов котел

    Цитат Първоначално публикувано от NikolaSpirov Виж публикацията
    Да направя едно запитване. Какво ви е мнението за новите Vitodens 100-W на Viessmann?
    Някой има ли по детайлна информация от това в брошурата в сайта им?
    https://www.viessmann.bg/bg/vitodens...PXqOzEtYZXUd3k

  8.  
     
  9. Junior Member
    Тук е от
    Jun 2012
    Мнения
    81
    #922

    Отговор: Избор газов котел

    ikrassi То студено няма да идва от гаражите, но вие ше топлите надолу, което означава разходи за гориво. Може 10-15% да е повече разхода само защото отдоли са неотопляеми помещения

    Колектора предложих да е по близко до геометричния център на жилището, защото при подовото се изисква повече дебит през тръбите, а когато трябва да преведеш през целият колидор тръбите за всекедневната само това трасе е 10+10 метра. така за кръга остава 60 метра. колкото са по къси и еднакви по дължина (самият кръг + трасето до колектора) кръговете- толкова по добре за помпата в котела.

    Дали ще е подложка за подово или "фибран" - важно е колко е дебела . подложката се гледа плътната изолация не балончетата.

  10. Junior Member
    Тук е от
    Apr 2011
    Живее в
    София
    Мнения
    31
    #923

    Отговор: Избор газов котел

    Благодаря на всички за помощта, особено на sdhinkin!

    Ще проверя дали не може да сложим 4см подложка, но 5 ще е твърде много и няма да ни разрешат.
    Относно мястото на котела, комина за газовото котле се намира в мокрото помещение, ако преместим котлето това ще е свързано с къртене на под и стени, прокарване на допълнителни тръби и т.н. Факт, че кръговете за хола и кухнята и малката спалня, ще минават първо през целия коридор, но ще го преживея.

    Дължината на всички кръгове ще е относително еднаква когато гледахме разпределението с фирмата изпълнител.

    Кръговете ще бъдат най-вероятно 4 или 5 и в коридора ще са на стъпка ~10 см, малко на гъсто, ама каквото такова
    Засега без стайни термостати, а само с терморегулатора на Bosch (CT200). Занапред ако решим ще слагаме безжични.

    Другата седмица се надявам да започнем с монтажа на подовото.
    Благодаря още веднъж за помощта!

  11. Junior Member
    Тук е от
    Jun 2012
    Мнения
    81
    #924

    Отговор: Избор газов котел

    Несъм казал да местите котела с само колектора. Между котела и колектора са само две тръби, които мениват по стената меджу банята и тоалетната(там ще има и без това кувър за тоалетната гарнитура) и самият колектор ще застане на стената между тоалетната и коридора. Няма как да стане само с 4 кръга. Направете стъпката навякъде 100м и изолацията 30мм и замазката колкото позволява максимално дебела. и кръговете поне 6. Много е важно даден кръг така да е направен че топлата вода първо да отива покрай "витрините" и външните стени.

  12. Junior Member
    Тук е от
    Jan 2021
    Мнения
    39
    #925

    Отговор: Избор газов котел

    Цитат Първоначално публикувано от Lazar Виж публикацията
    Ами браво, всичко е много добре, и разхода е супер, само критиката ми е дето изхвърляш конденза в двора, хем знаеш, че е киселинен! Този красив храст ще замине скоро и почвата ще е мъртва. Щом котелът е в кухнята не може да няма начин да го подвържеш към канализацията. Има и кондензни помпи за целта. Само това ми е забележката, иначе всичко ще е шест, сега е шест без десет. Този разход 1,50лв/м2 при -18 е супер, особено пък със стара съществуваща инсталация!
    Прочетох Вашия пост относно конденза. Получих оферта за този котел VIESSMANN Пакет Vitodens 100-W B1KF, двуконтурен, 19 kW Z022923, казаха ми, че ако замръзне конденза това щяло да унищожи котела. Това вярно ли е? Какво ви е мнението за посочения котел? Ще се радвам ако отговорите, трябва да потвърдя офертата. Благодаря!

  13. Senior Member
    Тук е от
    Sep 2005
    Мнения
    1,563
    #926

    Отговор: Избор газов котел

    Цитат Първоначално публикувано от IvanC Виж публикацията
    казаха ми, че ако замръзне конденза това щяло да унищожи котела.
    Да бе, сигурно ще е първия котел със запушена дренажна тръба. Ще се напълни с конденз до горелката и ще спре да пали. При опит за палене от комина ще се чуава бълбукане.

  14.  
     
  15. Junior Member
    Тук е от
    Jan 2021
    Мнения
    39
    #927

    Отговор: Избор газов котел

    Цитат Първоначално публикувано от espace Виж публикацията
    Да бе, сигурно ще е първия котел със запушена дренажна тръба. Ще се напълни с конденз до горелката и ще спре да пали. При опит за палене от комина ще се чуава бълбукане.
    Разбирам, че това което са ми казали е пълна глупост. Предлагат ми помпа за отвеждане на конденза в мръсния канал проблема е че трудно може да стигнат до там. Някаква идея как да се справя с този конденз?

  16. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,259
    #928

    Отговор: Избор газов котел

    Помпата е добър вариант

  17. Junior Member
    Тук е от
    Jan 2021
    Мнения
    39
    #929

    Отговор: Избор газов котел

    Цитат Първоначално публикувано от Lazar Виж публикацията
    Помпата е добър вариант
    Проблема е че няма как конденза да стигне до мръсния канал?

    Защо помпата е добър вариант?

    - - - - - - - - - -

    Цитат Първоначално публикувано от Lazar Виж публикацията
    Помпата е добър вариант
    Здравей Лазаре, извинявай, че повтарям питането си. Ще се повредили котлето ако конденза зимата замръзне?

    - - - - - - - - - -

    Цитат Първоначално публикувано от IvanC Виж публикацията
    Проблема е че няма как конденза да стигне до мръсния канал?

    Защо помпата е добър вариант?

    - - - - - - - - - -



    Здравей Лазаре, извинявай, че повтарям питането си. Ще се повредили котлето ако конденза зимата замръзне?

    Добро утро на всички!

  18. Member
    Тук е от
    May 2019
    Мнения
    160
    #930

    Отговор: Избор газов котел

    Значи, помпата е добър вариант, защото ти решава пробема с надежно изхвърляне на кондеза където трябва. Не зная до колко това може да се изпълни при теб. Не е вариант да ти замръзва конденза, защото в най-студеното време ще останеш без отопление - котела изписва грешка и дотам. Щом обаче продължаваш да искаш да си изхвърляш конденза в градината - слагаш нагряващ проводник в дренажната тръба с нужната електроника, да пуска подгряването при достигане на външна темпрература от 0 градуса и да го спира при покачване на външните температури ...и така

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 62 от 90 ПърваПърва ... 1252606162636472 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Избор на газов котел.
    От gogo.s във форум Отопление
    Отговори: 174
    Последно: 30-06-19, 09:58
  2. Газов котел - Избор и Цени
    От legaltk във форум Отопление
    Отговори: 2476
    Последно: 09-08-17, 00:52
  3. Избор на газов котел.
    От amalexiev във форум Отопление
    Отговори: 0
    Последно: 08-11-12, 21:51
  4. Отговори: 27
    Последно: 01-11-12, 22:39
  5. Избор на газов котел
    От dampio във форум Отопление
    Отговори: 1
    Последно: 21-10-12, 22:17

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе