Термоглавата функционира на база температурата в помещението, вече колко е акуратна и с какъв хистерезис е, зависи от конкретния продукт и също така, къде е монтирана(по-ниско/по-високо).
В общи линии клапана затваря с покачване на температурата в помещението, като по този начин редуцира потока към радиатора, докато не го спре напълно.
С врътката определяш толеранса на клапана, колкото по-ниска е настройката, толкова по-ниска е температурата, която е необходима, за да се спре потока.
Като ти затваря на 3-та, врътни го на 4-та, като другия.
Чак безсмислица не са, просто ти позволяват да регулираш температурата на помещенията, независимо едно от друго. Много хора не понасят високи темп. в спалните и там термоглавите са единствен вариант.
Винаги можеш да ги шунтираш като ги отвориш докрай.
Имам въпрос към специалисти и потребители. Съседът отдолу си прекарва газ. Апартамент 100кв. 2 етаж.Аз съм на 3 етаж над него. Котелът му ще е на остъклена тераса. Като ще изведе комин през стъклопакета си горе. Което означава, че този комин ще е малко под пода на моята тераса. Която също е остъклена. Но се отваря за проветрение. Защото зад нея е детската стая. Която има излаз към терасата ми. Въпросът ми е. Този комин, който ще е на 30 сантиметра под моя под. И в зависимост как го ситуират най-много на 2 метра от самите ми отваряеми прозорци на терасата. Няма ли да пуши и да се усеща вкъщи.
Доста категоричен си. Силно се надявам да си прав. Защото това са изгорели газове. Топли, отиват нагоре. Точно под прозореца ми, който ще отварям. И вятъра ако го раздухва. Явно въпросът е какво е количеството на изгорелите газове. Не съм виждал комин ма такава инсталация какво бълва.Като отрови и миризми. Все си мисля, че не е ок да е на 1-2 метеа от прозорец, през който се проветрява детска стая.
Спокойно, няма нито миризми нито отрови. А пък вятър ако има съвсем. Ама така като те чета, ти отсега си се наострил и ще намериш проблем дори и да го няма.
Вземи една бутилка газирана вода и един балон, нанижи го на гърлото и разклати здраво шишето, балонът ще се напълни с това, което се отделя от горенето на природна газ.
Ще видиш колко по-тежък е сравнен с друг балон надут с помпа. Та не се притеснявай, не се издига толкова лесно, а и котелът е кондезен и темп. на изгорелите газове не са толкова високи.
Не е така. Аз ако бях такъв тип мърморко. Нямаше да питам тук. А директно щях да се изпокарам с човека. И да го карам да отвежда газовете през комините на апартамента.Във всяка стая има. Коридор, кухня. В апартамента има 6 отвора за комини. Плюс 2 в банята и тоалетната. Попитах именно да си спестя едни недоброжелателни съседски отношения. Надявам се да сте прави.
Ако е под терасата ти, то евентуален проблем ще много по-голям за него, отколкото за теб.
Та ако се притесняваш толкова, можеш да му го подхвърлиш
Защо да е проблем за него. Описвам : 2 метра дълга на един метър широка, малка тераса. Двете са еднакви. Точно една над друга. Предполагам, че при него ще изведат горе вдясно в ъгъла. При мен това е долу дясно на пода. Прозорците са в средата на терасата. Което означава, че коминът ше се пада 1-1,5 метра настрани. И 0,80 метра надолу. Колкото е висок един балкон.
Абе, човек, пии си спокойно виното..... При горенето на метан се отделя въглероден диоксид и вода. "пушек" ще видиш от димоотвода само когато е студено на вън. Не можеш да го принудиш да си забие димоотвода в комин, защото това НЕ е допустимо, ако не е изграден за целта. Ако искаш по подробно да се запознаеш с тези работи, се разрови в нета и прочети нещо за съоръжения работещи с природен газ. А, сега ако си се успокоил - наздраве