Страница 80 от 94 ПърваПърва ... 3070787980818290 ... ПоследноПоследно
Резултати от 1,186 до 1,200 от общо 1407
Like Tree327Одобрявам

Избор газов котел

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Junior Member
    Тук е от
    Oct 2020

Отговор: Избор газов котел

Здравейте,
    Имам си работещ двуконтурен котел Бош 2300W i в нов апартамент от 3-4 месеца, в гр.София. Все още не се живее там и реално сега е пусната само топлата вода и се ползва докато съм там да си правя нешо по ремонта. Радиаторите съм ги пускал един път на пробата в началото и един път преди месец от любопитство. В момента температурата в апартамента е 15.5 градуса. Никой не живеее в кооперацията, но очаквам зимата да има хора под нас и над нас. Ние тази зима няма да сме там и въпросът ми е как да оставя котелът за през студовете. Трябва ли да работят радиаторите или може да си седи така спряно и да го пускам 1-2 пъти в месеца да развъти водата за по 2 часа например? От инсталаторите ми казаха, че трябва да върти постоянно на ниска температура, но на мене не ми се плаща газ, като не сме там. Имам и CT 200. Моля за съвети. Благодаря и хубава вечер на всички!

2.  

3. Senior Member Аватара на ccankov73
    Тук е от
    Apr 2013
    Живее в
    Разград

Бошовете си имат фукции против замръзване - ако падне под 5С (по спомен) включва,
    и против блокиране на помпата - сам си я върти през определено време.
    Единствено трябва да е включен(от бутона на котела) и настроен на зимен режим, т.е включено отопление.На СT200 - 5С.

4. Senior Member
    Тук е от
    Jul 2016
    Живее в
    София

Този режим против замръзване е интегриран и няма нужда да се настройва каквото и да е, тоест се пуска при всякакви обстоятелства, когато темп. на водата падне под 5гр. и котелът е вързан към мрежата(дори и да е изключен) и с достъп до газта.
    Аз лично се съмнявам нещо да замръзне.
    В моят апартамент през зимата, когато го стягах и нямах топлещи съседи, темп. вътре не е падала под 10гр.
    lazarus18 одобрява това.

5. Junior Member
    Тук е от
    Oct 2020

Цитат Първоначално публикувано от Rakeem Виж публикацията
    Този режим против замръзване е интегриран и няма нужда да се настройва каквото и да е, тоест се пуска при всякакви обстоятелства, когато темп. на водата падне под 5гр. и котелът е вързан към мрежата(дори и да е изключен) и с достъп до газта.
    Аз лично се съмнявам нещо да замръзне.
    В моят апартамент през зимата, когато го стягах и нямах топлещи съседи, темп. вътре не е падала под 10гр.
    И аз предеполагам, че няма да пада ново строителство под 7-8 градуса, особено когато има хора горе и долу, но понеже малко ме изненда твърдението на инсталаторите, че трябва да върти, за да не се прецаква помпата. Добре, значи просто си го оставам както си е сега. Изключено на радиатори и то ще си въти ако падне под 5 градуса. Много благодаря за бързите съвети.

- - - - - - - - - -

Цитат Първоначално публикувано от ccankov73 Виж публикацията
    Бошовете си имат фукции против замръзване - ако падне под 5С (по спомен) включва,
    и против блокиране на помпата - сам си я върти през определено време.
    Единствено трябва да е включен(от бутона на котела) и настроен на зимен режим, т.е включено отопление.На СT200 - 5С.
    Благодаря, май ще се придържам към сегашното положение. Оставам го изключено и то ще си върти ако падне под 5 градуса.

6. Novice
    Тук е от
    Dec 2022

Здравейте, искам да попитам, имам стар котел на газ - Wolf (не знам точно кой модел е, мога да снимам ако има нужда), монтиран е 2007ма година. Котелът и до ден днешен работи, но не се ползва активно за отопление, а само за топла вода. В момента правя хибридна инсталация. Ще слагам термопомпа и искам да ползвам и газта. Тоест, когато е по-топло (както е сега) - да се ползва термопомпата. Когато стане по-студено - газта. Тъй като вече дълготрайни зими от по -10-15 градуса седмици наред няма, газовият котел ще се ползва няколко седмици в годината.
    Въпросът ми е, има ли смисъл да сменям този стар котел с нов кондензен? Ще получа ли струваща си икономия или ще е нещо малко?
    В момента котелът е нагласен на най-ниска мощност (1 от 9 степени) и работи на 42 градуса. Като за поддържане на 22-23 градуса в къщата отиват около 13 кубика газ (метан) на ден.
    Ще получа ли реална икономия с нов котел от повече от 20-30% или какво мога да очаквам?
    Тъй като съм със силно преоразмерени радиатори, не ми трябва висока температура, 35 градуса ми топли къщата, на 40 градуса става жега. И тук идва момента, в който въпросният котел - държи много висока температура за нуждите ми, а когато достигне тази в стаята - гасне и после се пали като падне. И това са постоянни процеси, които се случват денонощно.
    С модерен, кондезен котел - това ще се коригира ли? Тоест, ще има ли някакво много малко количество газ, което да се ползва само да поддържа температурата или пак ще държи висока температура и ще трябва да спира и да се пуска?
    Ще се радвам да споделите информация. Благодаря!

7. Member
    Тук е от
    Apr 2001

13m3 за колко квадрата и външна температура? При мен 12м3 е най-високия засичан разход за денонощие при средна температура -15гр с новия висман 100, който модулира 10/1 (при 30квт модел) грея два етажа около 150м2 и поддържам температура от 10-12гр в още една сграда (50м2). Много съм доволен от самия котел, виж газта е друг въпрос и в момента не го ползвам. Дали си засужава покупката за няколко седмици в годината при сегашната цена на газта вече ти трябва да си прецениш, но на тоя етап на твое място не бих влагал пари нито в термопомпа нито в газов котел, ако сегашния ти работи.

8.  

9. Senior Member
    Тук е от
    Jul 2016
    Живее в
    София

Кой точно е котела?
    Иначе най-разумно е да си изградиш системата със стария котел и да видиш колко време ще се налага да го пускаш.
    Ако ще работи сумарно 1седмица в сезона не виждам как ще го избиеш в близките 10г..
    Пък като се счупи ще го смениш.

10. Novice
    Тук е от
    Dec 2022

Цитат Първоначално публикувано от pip00 Виж публикацията
    13m3 за колко квадрата и външна температура? При мен 12м3 е най-високия засичан разход за денонощие при средна температура -15гр с новия висман 100, който модулира 10/1 (при 30квт модел) грея два етажа около 150м2 и поддържам температура от 10-12гр в още една сграда (50м2). Много съм доволен от самия котел, виж газта е друг въпрос и в момента не го ползвам. Дали си засужава покупката за няколко седмици в годината при сегашната цена на газта вече ти трябва да си прецениш, но на тоя етап на твое място не бих влагал пари нито в термопомпа нито в газов котел, ако сегашния ти работи.
    Това е за 150м2, с изолация и добра дограма, кат температурата навън беше около 0 градуса.
    В момента се отоплявам на пелети. Няма как да не мина на друго. С термопомпа ще ми е най-удобно, но живея във високото и имам 2-3 седмици в годината, в които си е студ. Не е много, но е достатъчно. Тъй като се очаква поевтиняване на газта до някаква степен, вероятно ще стане по-често ползването на газ.

- - - - - - - - - -

Цитат Първоначално публикувано от Rakeem Виж публикацията
    Кой точно е котела?
    Иначе най-разумно е да си изградиш системата със стария котел и да видиш колко време ще се налага да го пускаш.
    Ако ще работи сумарно 1седмица в сезона не виждам как ще го избиеш в близките 10г..
    Пък като се счупи ще го смениш.
    По това, което намирам като снимки в интернет е това - Wolf GG-2EK

Ами сумарно 1 седмица няма да е, имам минимум 2-3 седмици студ (говорим -10 градуса и надолу) в годината. Като идеята е, ако ще постигна значителна икономия с новия котел - мога и на газ да се отоплявам.
    Прикачени изображения Прикачени изображения
    Този пост е редактиран от ViktorG; 09-01-23 в 21:19.

11. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

Засега си остави стария котел и виж как ще се справя термопомпата и дали изобщо ще имаш нужда от котела

12. Novice
    Тук е от
    Dec 2022

Цитат Първоначално публикувано от Lazar Виж публикацията
    Засега си остави стария котел и виж как ще се справя термопомпата и дали изобщо ще имаш нужда от котела
    Това е най-лесното. Все пак ме интересува, дали наистина новите котли ще направят съществена разлика от към разход? Разбирам, че това е много обширна тема и изисква много фактори, но чисто една груба сметка, ще ми даде 50% икономия, ще ми даде 10% икономия, такива неща. Защото при 50% икономия - мога да се отоплявам на газ и няма да имам нужда от инвестиция за термопомпа. Ако обаче новите котли се очаква да дадат между 10 и 15% икономия, примерно, то наистина инвестицията няма да си заслужава.
    Както казах - груба сметка

13. Moderator
    Тук е от
    Aug 2006

Имаш ли калкулация колко ще ти излезе изграждането на системата с термопомпа?
    Според мен тръгни от там.
    Иначе, без да е сигурно, че ще е релевантно при теб, при мен след смяната на стар котел Ariston с нов Bosch, получих икономия от около 20% в разхода. Това при положение, че ме набутаха с неподходящ термостат и работи в on/off режим и не модулира.
    Въпреки това, не смятам, че би могъл да избиеш новия котел само от тази икономия.
    Като сложиш обаче и цената на термопомпата и неминуемото поскъпване на тока и за битовите абонати, сметката става коренно различна.

14.  

15. Member
    Тук е от
    Nov 2005

Излизането на свободния пазар за битовите го отложиха за 2026г. Ако дотогава улеснят и даже подопомогнат инсталирането на домашни ВЕИ ще има сметка от термопомпата. Просто ще се обърне режимът - ще се греем през деня. В Румъния давали по 5к евра...

16. Novice
    Тук е от
    Dec 2022

Цитат Първоначално публикувано от lazarus18 Виж публикацията
    Имаш ли калкулация колко ще ти излезе изграждането на системата с термопомпа?
    Според мен тръгни от там.
    Иначе, без да е сигурно, че ще е релевантно при теб, при мен след смяната на стар котел Ariston с нов Bosch, получих икономия от около 20% в разхода. Това при положение, че ме набутаха с неподходящ термостат и работи в on/off режим и не модулира.
    Въпреки това, не смятам, че би могъл да избиеш новия котел само от тази икономия.
    Като сложиш обаче и цената на термопомпата и неминуемото поскъпване на тока и за битовите абонати, сметката става коренно различна.
    До 10к-12к лева ще излезе всичко - термопомпа + монтаж.
    Но, така или иначе трябва да се направи, в момента съм на пелети и просто не си струва да продължавам, купих последните, които бяха на сносни цени и са ужасно качество, уж клас 1. Не ми се занимава повече с хамалогия. Но в същото време и не искам да хвърлям пари през комина, просто защото ползвам стара техника. За това питам, до колко нов котел, всъщност си оправдава инвестиция И дали наистина е значително по-икономичен от стар такъв (говорим 15+ години разлика в котлите), защото на места чета до 50% по-нисък разход на метан. Което е огромна разлика.

- - - - - - - - - -

Цитат Първоначално публикувано от oldgraf Виж публикацията
    Излизането на свободния пазар за битовите го отложиха за 2026г. Ако дотогава улеснят и даже подопомогнат инсталирането на домашни ВЕИ ще има сметка от термопомпата. Просто ще се обърне режимът - ще се греем през деня. В Румъния давали по 5к евра...
    Това гласуваха ли го? Защото останах с впечатление, че чакаме правителство, което да го гласува и да го потвърди.

17. Moderator
    Тук е от
    Aug 2006

Цитат Първоначално публикувано от ViktorG Виж публикацията
    До 10к-12к лева ще излезе всичко - термопомпа + монтаж.
    Но, така или иначе трябва да се направи, в момента съм на пелети и просто не си струва да продължавам, купих последните, които бяха на сносни цени и са ужасно качество, уж клас 1. Не ми се занимава повече с хамалогия. Но в същото време и не искам да хвърлям пари през комина, просто защото ползвам стара техника. За това питам, до колко нов котел, всъщност си оправдава инвестиция И дали наистина е значително по-икономичен от стар такъв (говорим 15+ години разлика в котлите), защото на места чета до 50% по-нисък разход на метан. Което е огромна разлика.
    Аз бях със подобна на твоята дилема, но за ново жилище.
    Колко точно ще е икономията от термопомпата, че да компенсира тия 10 хиляди лева повече за инсталация?
    Тази сметка си направи и ще получиш отговор на въпроса си.
    При мен тази сметка е една, при теб в самостоятелна къща може да е друга.
    При всички положения, не виждам смисъл от нов котел към термопомпата докато този си работи, какъвто беше първоначалния въпрос.
    podredko одобрява това.

18. Senior Member
    Тук е от
    Sep 2005

Цитат Първоначално публикувано от ViktorG Виж публикацията
    И дали наистина е значително по-икономичен от стар такъв (говорим 15+ години разлика в котлите), защото на места чета до 50% по-нисък разход на метан. Което е огромна разлика.
    Глупости. Не повече от 10 -15% ако сега топлообменика на стария ти котел е в добро състояние.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 80 от 94 ПърваПърва ... 3070787980818290 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Избор на газов котел.
    От gogo.s във форум Отопление
    Отговори: 174
    Последно: 30-06-19, 09:58
  2. Газов котел - Избор и Цени
    От legaltk във форум Отопление
    Отговори: 2476
    Последно: 09-08-17, 00:52
  3. Избор на газов котел.
    От amalexiev във форум Отопление
    Отговори: 0
    Последно: 08-11-12, 21:51
  4. Отговори: 27
    Последно: 01-11-12, 22:39
  5. Избор на газов котел
    От dampio във форум Отопление
    Отговори: 1
    Последно: 21-10-12, 22:17

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе