Страница 58 от 90 ПърваПърва ... 848565758596068 ... ПоследноПоследно
Резултати от 856 до 870 от общо 1350
Like Tree298Одобрявам

Избор газов котел

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member
    Тук е от
    Sep 2015
    Мнения
    6,492
    #856

    Отговор: Избор газов котел


  2.  
     
  3. Junior Member
    Тук е от
    Dec 2020
    Мнения
    14
    #857

    Отговор: Избор газов котел

    milanov благодаря, стават значи.
    А,как смятате алуминиеви или стоманени панелни са по-подходящи?

  4. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,259
    #858

    Отговор: Избор газов котел

    Няма еднозначен отговор, въпрос на вкус

  5. Junior Member
    Тук е от
    Jun 2012
    Мнения
    81
    #859

    Отговор: Избор газов котел

    Vera, ти нищо не пита за баните. Какво е положението в момента? Ако са с лири и има плочки, трудно ще е да се сменят с радиатори. По спомени баните бяха сравнително малки, но има едно правило те да бъдат и най-топли. С лири, каквито и да са те няма как да се получи(нямат необходимата площ метал-въздух). Моя съвет е да се намери начин за алуминиеви радиатори поне с 8 глидера. Ако няма да се мокрят, може и панелни. Има вариант ако лирите са поставени достатъчно високо, да се поставят радиатори паралелно на тях. Така хем ще може да се сушата кърпата на лирите, хем радиатора да топли. И задължително обезвъздушители отгоре на лирите.

  6. Member
    Тук е от
    May 2019
    Мнения
    160
    #860

    Отговор: Избор газов котел

    Как да не могат лири да отопляват баня? Какво пиете по празниците бе хора?

  7. Junior Member
    Тук е от
    Jun 2012
    Мнения
    81
    #861

    Отговор: Избор газов котел

    Това за лирите е личен опит. Две бани, в две къщи, без изолация. Баните са в ъгъла на къщите. Едната е с съвсем обикновена лира, другата с ал. радиатор 10 гл.. и двете бани са около 3.5м2. Дори тази с радиатора, не е топла, колкото ми се иска.

  8.  
     
  9. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,259
    #862

    Отговор: Избор газов котел

    Ами то се смятат топлозагубите и се избират лири, които да отговарят, мощностите са дадени от производителя

  10. Senior Member Аватара на bobivg
    Тук е от
    Feb 2010
    Мнения
    2,772
    #863

    Отговор: Избор газов котел

    Ако сега си правех баня щях да навъртя от връщащата тръба на лирата по пода за да съхне по-бързо.
    sdhinkin и Vera харесват това.

  11. Junior Member
    Тук е от
    Jun 2012
    Мнения
    81
    #864

    Отговор: Избор газов котел

    Когато баните са малки, трудно се побират всичката санитария, а преди 15 години в малък град асортимента се свеждаше до това. А и както повечето българи, нещата по къщите се правят на парче и с ограничен бюджет. А и при отопление с температура на водата 42-45 градуса, тия мощности на лирите от 250-350вата отиват на 1/3. Дори ценово е по-изгодно да се сложи радиатор, спрямо голяма лира. Така аз разсъждавам, може и да греша. Жената се е топлила на ток, дори сега може с един преходен контакт, които отчита изразходваната енергия, да се отчете какви са термозагубите индиректно. Всичко е въпрос на възможности и на желание. Идеята не е да се правят нови бани, а просто и с сравнително малко средства и хамалогия да станат топли.

  12. Junior Member
    Тук е от
    Dec 2020
    Мнения
    14
    #865

    Отговор: Избор газов котел

    Благодаря, че ме мислите!
    Едната баня е 1,20 х 1.30, при това е с тоалетна, а другата е двойно по-голяма. В двете има лири, като в малката не е свързана с ток. Върти ми се идея да им направя подово, защото малката е за ремонт, а в душ пространството на голямата трябва да сменям тръба и подовия сифон та има опция. Място има в голямата за 7-8 ребра, но не повече от 500 мм. Това с връщащата тръба за подово не става за голямата, защото изводите са извън душовата зона и не ми се кърти и там, но при малката е осъществимо на по-късен етап. Може ли да се съвмести и подово за баните с отоплителната с радиатори и какво трябва да предвидя или да и направя за това?

    - - - - - - - - - -
    Цитат
    „Моето мнение е че трябва да се сложи в помещението, в което най-много се живее(не кухня, защото там има други източници на топлина). Аз затова ти бях предложил повече глидери + термоглави в спалните и термоглави в коридора. Идеята ми е като се стоплят спалните и коридора(може да се подържат с няколко градуса по-ниско), термоглавите да затворят радиаторите и да останат достатъчно радиатори, които да покрият минимума на котела. Чак тогава хола да може да стопли до зададената температура и с термостата да изгаси котела. Така при правилни настройки на котела, ще работи най-икономично(лично мнение).”

    Притеснява ме в това предложение факта, че голямата спалня е с размера на кухнята и хола, а пък те са преходни и самия хол е малък та да е в него стайния термостат. Другото е че стълбището преминаващо от първи етаж, през втори до третия и свързаността му с коридорите на втору и трети етаж са едно огромно пространство, което винаги е било най-студено и там термоглавите дали ще сработят е рисковано. Вероятно ще пробвам с термостата в хола, но и в стълбището. Какво мислиш за това?
    В стълбището имам още една драма - изводите за радиатори са на две места и могат да поемат по 20 глидера, в най-ниската му точка и на средата, но са на вътрешните стени, а не на външните. Най-лошото е че са захранени от една тръба и пътя и върви обратно на топлинната логика от колектора на 3 етаж слиза входящата до 1 етаж и трябва охладената да се върне отново на 3 етаж. А, да и лирата на малката баня е хваната на тази тръба, Тук ще има натоварване на помпата изглежда. Така е и към радиаторите на втория етаж, слизат от третия и се връщат към него. Да напомня, че живея на втори и трети етаж, но имам самостоятелен вход от първи етаж (двора) и затова е безумно много стълбище при мен.
    Този пост е редактиран от Vera; 29-12-20 в 00:01.

  13. Junior Member
    Тук е от
    Jun 2012
    Мнения
    81
    #866

    Отговор: Избор газов котел

    vera Както и преди писах, сегашното ти усещане на най-студено помещение ноже да е грешно, просто защото сега не си топлила примерно съседните или пък коридора. Може да се окаже че за малката баня и лирата ще са достатъчна, тъй като всички помещения около нея са отопляеми и на почти същите градуси каквито са и в нея. Ето примерен вариант liri. Ако може да се сложи най-голямата, която пасва на изводите и максимално на височина. А за подово в баните без къртене няма как да стане. Най-елементарния който предложиха и тук е, връщащата вода от лирата(радиатора) се пуска към пода(не само там където е душа) навсякъде без под тоалетната(ако е моноблок), ако е структора с вградено казанче мойе и под нея. Тук проблема е че така немойе да се регулира температурата на пода и в завизимост от колко е топла водата в парното, да се окаже че ходенето по пода не е комфортно. Другият вариант е подовото да е паралелно на лирата и да се сложи нещо подобно на това tiemme box.Така се регулира температурата на пода, по всички правила. Средният вариант е само с един РТЛ винтил, които ограничава темтературата на водата в подовото, без да се гледа температурата на помещението.

    За термостата- най-добре е там където се прекарва голяма част от времето(коридора не е това място). Несе претиснявай за термоглавите в коридира, ако не е достигната температурата, те ще бъдат отворени докато там където е термостата не се достигне зададените градуси. Просто тогава котлето спира и в всики останали стаи температурата е такава каквато е достигната. Затова за мен е по-добре да има по-големи радиатори в другите помещения + термоглави. Отделно коридора не е нужно да е топъл колкото другите стаи. Дори да е 20-21 градуса е в пъти по-добре от сегашното положение.

    Това с свързването на тръбите за радиаторите в стълбището може малко да затрудни балансирането на системата. Други хора, работещи това могат да ти кажат дали така радиаторите ще работят достатъчно добре. Това от къде идва топлата вода и накъде се движи топлият въздух не е проблема. По скоро проблем е дебелината на тръбите и тяхната дължина. До първият етаж да 2.4м +2.5м + още 2-3м до колектора- общо 7-8 метра до най-долният радиатор, ако добре съм разбрал се намира почти до входа на стълбището на 1 етаж. Другият радиатор е 2.5м по-близо, тоест на 5-6 метра от колектора.

  14.  
     
  15. Junior Member
    Тук е от
    Dec 2020
    Мнения
    14
    #867

    Отговор: Избор газов котел

    Тръбите навсякъде са 16 мм. Минават по пода на третия етаж, в замазката, и всъчките са почти на еднакво разстояние от колектора - на ет.3 на около 4,5 метра в двете стаи, на ет.2 са на същите места, т.е. + 2 - 2,5 метра от горните. Лирата в горната баня е с най-къси 1,5 м. Сега се сещам, че тръбите за стълбището и долната баня минават от колектора през замазката на горната баня и слизат надолу, т.е.са около 5-6 метра. На скицата с вълнообразна линия съм отбелязала къде са радиаторите на всеки от етажите. Май на ет.3 имам и своеобразно подово с тези разводки за долния етаж, в т.ч. и в по-голямата баня. Стълбището ме притеснява като голям обем, но пък ще играе ролята на поддържащо минимум за котела, ако се наложи.Лирите и стълбищните са изведени на средата на височината, но имат мегдан с наставка да се използва цялата височина на мястото. По-скоро дебелината на тръбата за радиаторите там е проблем. Част от нея е вкопана в това душово, което смятам да обзаведа с подово, но може и външно да се дръпне нова по-голяма. Това обаче ще е на по-късен етап, ще пробвам първо в сегашното състояние как ще е.
    Пак благодаря!
    П.п Добре че случих на зима! Впрочем изглежда забравих да се похваля вече имам газ до линията на регулация и монтирана кутия. След 15 год. , от които 1,5 год. С договор за присъединяване,чак не можах да повярвам! Къде е Фандъкова да и обясня аз за екологичните мерки, как се осъществяват?!
    Този пост е редактиран от Vera; 30-12-20 в 07:45.

  16. Member
    Тук е от
    Apr 2001
    Мнения
    265
    #868

    Отговор: Избор газов котел

    Здравейте, изградена инсталация с налични 12квт радиатори, предвидени са още 13квт плюс 3-7 kw конвектор за работиница с чист размер 50м2, 3.3м височина.
    В момента се ползват 12квт радиатори и след като се пусне газта ще сложа и конвектора. Останалите 13квт радиатори не са инсталирани. Радиаторите са панелни и това е мощността им при 55/45 градуса и досега не съм имал нужда от по висока температура с изградената инсталация. Къщата 340м2 е изолирана (8см външна изолация, 2и3 и половината първи етаж са и с вътрешна изолация), работилницата има изолация само на тавана.
    Спрял съм се на едноконтурен bosch 7000iw, но не мога да реша между 24квт и 35квт, понеже не знам кога ще позвам неизградените 13квт. Ако избера малкия котел ще е ли достатъчен за в бъдеще при пълната мощност?
    Втори въпрос, в момента инсталацията ползва две външни помпи, една за бойлера и една за отоплението и инсталатора твърди, че котела няма да има нужда от външните помпи, но не е ли по-добре да се ползва външната помпа за отоплението при толкова вода?
    Трети въпрос, конвектора за работилницата ще е на 20м от котела, какъв размер тръба да ползвам?
    Благодаря.

  17. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,259
    #869

    Отговор: Избор газов котел

    Аз бих добавил хидравличен изравнител и да оставя отоплителната помпа(този котел може да я управлява), бойлера да подвържа директно към котела, а сегашната помпа за бойлера да я сложа за конвектора - така тя може да се управлява с отделен стаен термостат, тръби ф20 Pex-al или ф25 ППР. Относно мощността на котела - мисля, че 35кВт няма да е голям, а 24кВт няма да е малък, но ти си знаеш коефициента на едновременност. И помни, че 24кВт са 60м3 газ на ден или над 400лв (четиристотин)/ден

  18. Member
    Тук е от
    Apr 2001
    Мнения
    265
    #870

    Отговор: Избор газов котел

    Ще го обсъдя с инсталатора и ще се почудя още малко за размера на котела, мерси за съвета.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 58 от 90 ПърваПърва ... 848565758596068 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Избор на газов котел.
    От gogo.s във форум Отопление
    Отговори: 174
    Последно: 30-06-19, 08:58
  2. Газов котел - Избор и Цени
    От legaltk във форум Отопление
    Отговори: 2476
    Последно: 08-08-17, 23:52
  3. Избор на газов котел.
    От amalexiev във форум Отопление
    Отговори: 0
    Последно: 08-11-12, 20:51
  4. Отговори: 27
    Последно: 01-11-12, 21:39
  5. Избор на газов котел
    От dampio във форум Отопление
    Отговори: 1
    Последно: 21-10-12, 21:17

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе