Трябва ти дебит-отдавана мощност на радиатори!
Не ти познавам котела,но не ме интересува!
Колкото мощността на радиатори е по-голяма от минимум на котел-толкова по-добре!
Хидраливчно съпротивление -трябва да го намалиш!
Успех,аз приключих!
Трябва ти дебит-отдавана мощност на радиатори!
Не ти познавам котела,но не ме интересува!
Колкото мощността на радиатори е по-голяма от минимум на котел-толкова по-добре!
Хидраливчно съпротивление -трябва да го намалиш!
Успех,аз приключих!
Този пост е редактиран от Viking72; 03-12-17 в 20:15.
Лазар не знам дали ще пише ама истината е че ако искаш по нисък разход няма да го постигнеш с намаляване скоростта на помпата и увеличаване на делтата. Изолация ти трябва, или по-ниски температури и по-топли дрехи. По горе някъде сложих една диаграма за ефективността на котлите. Истината е ниска мощност + ниска температура = високо КПД. Ама не чак толкова колкото ни се иска явно
Що се нервиш бе човек? Той ако разбира, а и аз и много други в този фоум, няма да сме тук. Я се успокой! Ти може и да си учил топлотехника, ама по начина по който реагираш, повечето от нас си мислят, че нищо не си разбрал от ученето. А съм сигурен, че не е така. За теб е ясно, но за нас не е.
По-висока скорост на флуида означава по-малко време за отдаване на топлина от единица обем от него посредством отоплителното тяло към околната среда (в случая твоето жилище). Съответно означава и по-малка разлика на входа и изхода. За да се увеличи тази разлика при равни други условия, трябва да намалиш скоростта на флуида и да увеличиш температурата на изхода, за да запазиш средната температура, а оттам и топлоотдаването.
Това си е елементарна физика и не е нужно човек да е учил 5 години топлотехника. Всеки инженер го е учил по общите предмети през първата година, а май се учеше и в даскалото ама беше отдавна.
ПС: Относно дали това ще ти помогне - съмнява ме. Видях поста с графиката от espace - това е графиката, за която коментирахме и то с наши си градуси, а показва и влиянието на мощността.
Този пост е редактиран от Vizi; 03-12-17 в 20:22.
Я обясни каква е тая диаграма, че нещо не схващам какво е това на нея. Най-голяма ефективност се получава, когато изходящата температура е възможно най-висока, а връщащата - възможно най-ниска. Когато има висока скорост на циркулация по ефективно е радиаторите да бъдат свързани последователно за да се получи по-добро отдаване с по-нисък разход.
Разбираемо за теб, за мен, за други които имат яснота от тази материя...Не мисля, че всички които пишат в темата са наясно са това което се опитваш да им кажеш. Така че, карай по спокойно и без излишни емоции. Колкото до обидите... подобен език и подобно отношение за някого може да бъде обидно.
Викинг,
Виж заглавието на темата. Аз обяснявам каква е връзката между онуй от заглавието на темата и скоростта на флуида.
Джаки защо се чудиш за висока скорост на флуида?Щом има достатъчно радиаторна мощност-няма проблем!
Визи,аз не рабирам от отоплителни инсталации!
Но радиаторна мощност трябва да е достатъчно по-голяма от минимум на котел и помпата на висока скорост.
Поздрави!
Този пост е редактиран от Viking72; 03-12-17 в 21:05.
Не разбирам какво е неясното, даже си направих труда да я направя от градуси Fаренхайт в Целзий.
Най ефективно котела работи при 5% от максималната си мощност с най-ниска температура на входящата вода. Вярно е че са малко котлите, които имат такъв обхват на модулация. Нормално минимума им е 10-15%.
Това са условията.
А това са някакви твои интерпретации, които не са верни. Изходящата температура зависи от мощността и дебита. Видно е че няма как да е висока при такива нискомощностни режими при които се постига най-добра ефективност. Висока изходяща температура ще се получи при максимална мощност (100% - зелената крива) и около 2% по ниско КПД спрямо работа при мощност 10-15% от максималната.
Този пост е редактиран от espace; 03-12-17 в 21:15.
Джаки,за последователно свързани радиатори-Признавам Ленинградската схема/едно тръбна/до 50м тръби/тръбна разводка,защото има разлика в диаметър/.