Страница 12 от 21 ПърваПърва ... 21011121314 ... ПоследноПоследно
Резултати от 166 до 180 от общо 302
Like Tree5Одобрявам

Гаранция на климатик

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member Аватара на VeleV.Klima
    Тук е от
    Dec 2007
    Живее в
    Pleven, Bulgaria, Bulgaria

Re:Гаранция на климатик

цитат :Практиката, да се извиват ръцете на клиентите с ненужни процедури /за сметка на клиента/ в гаранционния период обаче ми се вижда неприемлива. Както беше споменал някой по-горе - интереса за правилната експлоатация на климатика в гаранционния период е по-скоро на търговеца

Това си е едно предимстово за клиента защото все пак му се извършва накаква процедура за да е сигурно че климатика си е в изправност и да се продължи гаранциата. Но уви не всички го разбират това. А и за да се подържа тази гаранция 3 години само с парите от извършения монтаж не е изгодно. Затова аз съм на мнение че след първат година да се прави договор за сервизиране и подържане на гаранционото обслужване. Така че дори да не ви почиствят климатика парите платени за така наречената профилактика са един вид абонамент за сервизиране.

2.  

3. Member
    Тук е от
    Jul 2008

Касап,като си купуваш нова кола не си плащаш прегледите на 5, 15 хиляди км, а ги заплащаш след това, като му дойде времето. Нормално е обаче да се уведоми потребителя за това какво покрива и какво не гаранцията, и какво е това профилактика, защо е необходима и т.н.

4. Senior Member
    Тук е от
    Nov 2007

Уважавам мнеието на всеки, но ето - това е ЗАКОН ЗА ЗАЩИТА НА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ http://www.bcnl.org/doc.php?DID=61 !!!
    Та, в него ясно, точно и недвусмислено се регламетират правата и задълженията на потребителя и продавача.
    Накратко - гаранцията се поема от продавача (а не от сервизиращата фирма, ако има отделно такава) и минималния срок е 2 години.
    При дефект, клиента може да избере да му се отремонтира стоката, да му се замени стоката или да му се върнат парите.
    И ремонта е изцяло безплатен, както и транспорта на стоката до и от сервиза също е за сметка на продавача.
    Комуникацията се осъществява м/у продавач и клиент, а не с трета страна (монтажна фирма, сервизизна фирма, вносител, търговец на едро).
    '' ... Продавачът отговаря за несъответствието на потребителската стока с договора за продажба, дължащо се на неправилно монтиране или инсталиране на стоката, когато договорът предвижда монтирането или инсталирането й да бъде извършено от продавача или на негова отговорност...''
    Иначе, не съм запознат как си уреждат финансово взаимоотношенията помежду си продавач и сервизна фирма, нито пък достатъчна ли им е цената на монтажа за да вземат пари и за профилактика ...... както и едва ли тях ги интересува как аз си формирам дохода и дали намирам за достатъчна цената за монтаж, профилактика, стока и т.н.

5. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2006

Защо не го цитираш този закон на някой автовносител ? За едни обувки колко е гаранцията ? Две години ???? Гаранционната карта е договора между клиента и продавача.Ако там са упоменати задължителни профилактики и ти си се подписал на картата,значи си приел условията на договора.Като не ти изнася - купуваш Тошиба или Дайкин,те са без профилактики.

6. Moderator Аватара на Kasap
    Тук е от
    Oct 2008
    Живее в
    Лудница

Все пак гаранционната карта не може да противоречи на закона. Той май стои малко над договора между клиента и продавача. В случая не става дума за гащи и обувки, а за машина, за която производителя се кълне, че ще работи поне 2 години /дори да не знам къде й се намират филтрите/.
    Ако климката дефектира в гаранционен срок, това ще се дължи или на калпав монтаж, или на производствен дефект. И в никакъв случай, на това, че не й е замерено налягането! Не виждам причина, клиента да носи отговорност за това.

7. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2006

Е,щом си наясно с всичко,остава да ти пожелая да не ти се наложи да разбереш на свой гръб другата истина...

8.  

9. Moderator Аватара на Kasap
    Тук е от
    Oct 2008
    Живее в
    Лудница

Цитат Първоначално публикувано от vanko68
    Е,щом си наясно с всичко,остава да ти пожелая да не ти се наложи да разбереш на свой гръб другата истина...
    Ми... освен да ти върна пожеланието...

10. Senior Member
    Тук е от
    Nov 2007

Цитираната информация относно гаранцията, касае ПОТРЕБИТЕЛСКИТЕ стоки, без хранителни стоки и други групи стоки за ежедневна употреба.
    Иначе, защо не сравняваме DAIKIN-a с доматите, щото последните нямат даже никаква гаранция!? Неуместно е!
    Гаранционната карта не е договор!!!!! Гаранцията е ЗАДЪЛЖЕНИЕ на продавача!
    Ако трябва да има профилактика и ако ще е платена - трябва да е предварително калкулирана и обявена в цената на стоката. А дали пък не е калкулирана някъде, но някои да си премълчават и да начисляват още един път отгоре - ако мине.....

11. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2006

Както си писал,много яко си омешал понятията "Гаранция" и "Гаранционна карта". Ако за теб е едно и също,погледни някой тълковен речник.А че гаранционната карта е договор,спор няма.Затова се подписва ОТ ДВЕТЕ СТРАНИ !!! Прочети ЗЗП по-внимателно.В него верно си пише,че мин.гар.срок е две години,но НИКЪДЕ не пише,че е без условия.Има точка,че съм длъжен като търговец да те запозная с гаранционните условия.Това пък за какво е,според теб? Имам условие да прегледам климатика след 1 г,ДА СИ ПЛАТИШ и това си е. Ако не ти изнася,не подписваш и не купуваш.Ясно и кратко.

12. Moderator Аватара на Kasap
    Тук е от
    Oct 2008
    Живее в
    Лудница

Цитат Първоначално публикувано от Kaar
    Ако трябва да има профилактика и ако ще е платена - трябва да е предварително калкулирана и обявена в цената на стоката. А дали пък не е калкулирана някъде, но някои да си премълчават и да начисляват още един път отгоре - ако мине.....
    Преди 5-6 години, практиката беше, профилактиката да е безплатна. Задължение на клиента беше да се обади и да осигури достъп до машината.

13. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2006

Никога не е била така.Аз монтирам от 9 г клими. Работил съм в Русе,Варна,Плевен,сега съм в Сф.Ако си срещнал подобно нещо,не е било практика,а по-скоро прецедент.

14.  

15. Moderator Аватара на Kasap
    Тук е от
    Oct 2008
    Живее в
    Лудница

Цитат Първоначално публикувано от vanko68
    Никога не е била така.Аз монтирам от 9 г клими. Работил съм в Русе,Варна,Плевен,сега съм в Сф.Ако си срещнал подобно нещо,не е било практика,а по-скоро прецедент.
    Имам 2-3 гаранционни карти, които са с такива условия. Мога да се разровя и да ти ги сканирам.
    Ако клиента е калпазанин, да си е за негова сметка. Профилактиката е безплатна, но ако не се провежда регулярно, гаранцията отпада.

16. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2006

"Безплатната гаранция" е била включена в цената на климатика и си я плащаш цялата,без значение дали ще я ползваш цялата,ако не ги викнеш. Сега поне се дава възможност на клиента сам да си определи дали да ползва 1,2 или 3 г гаранция.

17. Moderator Аватара на Kasap
    Тук е от
    Oct 2008
    Живее в
    Лудница

Виж, уважавам те достатъчно, за да споря с теб за глупости. Въпроса е по-скоро принципен.
    Ако климатика няма производствен дефект и е правилно монтиран, какъв е шанса да потроши в рамките на 2 години, дори при най-зверската експлоатация, която за която можеш да се сетиш?

18. Senior Member
    Тук е от
    Nov 2007

Значи, по-горе в моя пост цитирам единствено понятието ГАРАНЦИЯ, а после по-надолу се опитах да те коригирам, понеже спомена, че гаранционната карта е договор!!!
    Явно не си ме разбрал, а и не си чел ЗЗП, въпреки че съм приложил линк към ЗЗП.
    Ще повторя - гаранционната карта НЕ е договор!!! Тя е едно следствие на поето задължение от страна на търговеца. Извърши ли се продажбата - търговеца е поел задължението си за законна гаранция - определена именно в този ЗАКОН ЗА ЗАЩИТА НА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ!!!
    За да не се объркваш - не използвай тълковни речници и съновници, а просто разлисти ЗЗП.
    Що се отнася до тълкуването ти на гаранционните условия - да, може да описваш каквото си искаш, НО с едно изключение - НЕ МОЖЕШ да искаш заплащане под каквато и да е форма, свързано с ремонта или подмяната на стоката. Инак си пиши каквото ти сърце иска!
    А, и нещо много важно - само гледай да не купи някой от теб стока и да е чел ЗЗП!!! Тогава хем ще му продадеш стоката, хем няма да ти плати никакви профилактики и после 2 години ще го сервизираш като пич, ако даде дефект

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 12 от 21 ПърваПърва ... 21011121314 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

1. климатик и гаранция от BROS
    От freestyler във форум Профилактика и гаранция
    Отговори: 95
    Последно: 19-09-17, 12:16
  2. Гаранция на климатик
    От TANI във форум Профилактика и гаранция
    Отговори: 8
    Последно: 17-09-13, 15:45
  3. Отговори: 1
    Последно: 13-07-10, 19:21
  4. Доливане на фреон на климатик в гаранция?
    От Candid във форум Основни принципи, теория, линкове и технически въпроси
    Отговори: 146
    Последно: 13-02-10, 20:05
  5. Гаранция бойлер
    От taralion във форум Електро, ВиК инсталации
    Отговори: 3
    Последно: 07-09-08, 22:32

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе