Страница 13 от 21 ПърваПърва ... 31112131415 ... ПоследноПоследно
Резултати от 181 до 195 от общо 302
Like Tree5Одобрявам

Гаранция на климатик

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2006

Re:Гаранция на климатик

Kasap - Минимален,почти никакъв.Затова марковите клими си идват със заводска гаранция без условия за профилактики.Аз например монтирам Дайкин.Завода дава 3 г безусловна гаранция. С оригинална гар.карта.Но аз мога да ти дам 6 г гаранция като търговец. Но с моето условие да си наглеждам климатика ежегодно,срещу заплащане разбира се. Приеми го като вид застраховка на климатика.
    И тук като клиенти пропускате най-важното- идвам и то почиствам климатика професионално и той става като нов,без никакви следи от мухъли,плесени и гъби.За ваше здраве е това,не за моето.Освен това се "отпушва" и заработва по-икономично и ефективно.Не го ли искате като клиенти ??? Знаеш ли след 2-3 г вътре на какво заприличва? Знаеш ли,че мацките от баровски офис избягаха навън след демонстрацията ми на почистване на 5 годишен климатик?
    Kaar - виж си четвъртия ред от поста и кажи дали понятията ти не са омешани. А дали останалото ще стане - е,аз продавам климатици отдавна,не само ги монтирам.И постоянно се сблъсквам с такива като теб,прочели закона. Аз не го чета,имам си адвокат за тази цел.И досега нямам проблеми с гаранционните си карти. Помисли как гиганти в продажбите като Техномаркет или Технополис имат САМО такива карти с условия за профилактики. И защо досега КЗП не се е самосезирала или пък някой от ститиците хиляди техни клиенти.

2.  

3. Senior Member
    Тук е от
    Nov 2007

Който не може да си го направи, а желае - тогава да! Хубаво е, но не задължително!
    Тези 3 допълнителни години гаранция давани от теб всъщност не са гаранция, а следгаранционно обслужване/абонамент.
    Ако още веднъж твърдиш, че даваш "ГАРАНЦИЯ" за която се заплаща - гориш според закона.

4. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2006

При следгаранционното обслужване клиента си плаща частите,а работата е за сметка на сервиза.Поне така е при нас.И не само при нас...
    Пак да попитам - как е с новите автомобили? Ако си имал кефа да си купиш нова кола,там как е уреден въпроса? Кия ти дават 7 г гаранция и ти си бичиш яко без никакви прегледи,платени разбира се ??? Знаеш ли,че даже ако сипеш друго масло по време на преглед,ти отпада гаранцията? И че примерно маслото на Субаруто струва 60 лв/л при цена на Мобил 1 ( най-доброто) 15-20 лв.

5. Moderator Аватара на Kasap
    Тук е от
    Oct 2008
    Живее в
    Лудница

Ванко, някъде не се разбираме очевидно. И в предишни постове, бях изразил мнението си, че в законово определения, гаранционен срок, профилактиката не трябва да ангажира клиента по никакъв начин. Да се калкулира в цената - да, съгласен съм. Да се товари клиента със скрити разходи... не. Договор за извън-гаранционна подръжка? Разбира се!
    Много хора са склонни да платят за тази услуга. Не мислете, че всичките ви клиенти са циции. Ти също не си ремонтираш сам колата, или не я караш докато те остави на пътя. Поне веднъж в годината я вкарваш в сервиз. И никой не те кара на сила да си смениш маслото и филтрите.

П.С. Интересно ми е съфорумците от чужбина, да споделят как стоят нещата при тях.

6. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2006

prowigo беше писал по назад в темата как е в Канада.
    А за скритите разходи- в гар.карта е ясно записана цената за услугата.Посл.ми точка гласи: " Запознат съм с условията в картата и съм съгласен с тях".

7. Senior Member
    Тук е от
    Nov 2007

Не виждам недоразумение или "омешване" на 4-ти ред от поста ми - моля те да ми го цитираш.
    Гаранцията по закон е безплатна и минимум 2 години, а всичко останало, което е срещу заплащане - не е гаранция.
    Да не бъркаме повече понятията!
    И големите вериги отдавна се опариха и се научиха да играят по правилата.
    КЗП си е свършило работата, а ако някъде някой не е разбрал - винаги има първи път

8.  

9. Member
    Тук е от
    Mar 2009

Измежду разправията която сте направили, едно нещо ми се наби на око. Защо казвате - гаранцията се поема от продавача. Да не би продавача да е направил климатика. Гаранцията се поема от производителя! Ако аз отида на наш клиент при обаждане. Проверявам машината и примерно компресора изгорял. Обаждам се на продавача (магазина откъдето купуваме техника и части) и питам, машина номер на модела и сериен номер еди какви си, проблема е компресора, в гаранция ли е още? И ония веднага ми казват, понеже те си знаят всяка машина кога е продадена и колко и е гаранцията. Ако е в гаранция ми доставят частта на следващия ден обикновено (частта е за сметка на производителя), и според договорката им с производителя и условията като цяло, труда ни го плаща било клиента, било доставчика (магазина) а той после си търси парите от производителя. Няма гаранционни карти - договори, подписани неподписани и т.н.. Няма такива филми. Клиента си има фактура, с която може да си търси правата ако някой се мъчи да го будалка. Пък и ние като сервизна фирма имаме интерес да ремонтираме, било то гаранционно или не. Нашия труд не се губи.
    В България според мен проблемите с гаранциите и в частност климатиците идва от това, че много фирми предлагат на пазара техника, а никой не разполага с резервни части. И когато имаме проблем, почва прехвърлянето на топката. Тук много по-големи магазини за техника от Техномаркета не продават сплит системи. Предлагат само прозоречни климатичета. Виждал съм на едно място веднъж, и си викам, ха тука има. Да ама като приближих, то беше като щанд на някаква фирмичка, която предлага машини и прави монтажи. Фирмата от която ние взимаме, си предлага и резервни части, разполагат с голяма база. На пазара са повече от 40 години до колкото знам, и все още са!
    Някой беше писал, че производителя се кълне, че ще работи техниката определен срок, и ако всичко е добре монтирано и .... не би следвало да има проблеми. Ей, това е техника бе хора. Кой може да каже кога ще се счупи? Една машина може да работи 20мин може да работи и 20 години.
    На въпроса за допълнителните гаранции. Тука магазините за техника примерно имат навика винаги да предлагат удължена гаранция срещу % допълнително заплащане. Купуваш си TV, и ти казват, гаранцията му е 1 година към производителя, само че за да не се занимаваш, може да ти дадем гаранция 4 години към магазина, ще ти струва еди колко си. И като продадат няколко хиляди уреда примерно, удрят здраво кинтите от тая гаранция, пък и после да изпищят няколко не е фатално, ремонта за тяхна сметка. Даже ако не може да се ремонтира, ще ти върнат парите.

10. Senior Member
    Тук е от
    Nov 2007

provigo , и ти си прав. Така е - и производителя дава гаранция. Но, купувачът среща ли се с производителя, кой му предлага стоката и кой прибира парите? Обикновено това става при търговеца на дребно. И поради това в нашата страна, както и в Европейската практика, беше създаден ЗЗП - за да има потребителя малко сигурност и за да има малко ред в отношението продавач - купувач.
    В крайна сметка за крайния потребител гаранцията се поема в лицето на последния продавач, според указанията на същия този ЗЗП.
    А за финансово - материалните отношения между търговци, вносители и др. - нямам представа, те са регламентирани в други закони.

11. Member
    Тук е от
    Mar 2009

ОК, вчера говорих с моя шеф на дълго и широко за тия гаранции как са уредени тука, тъй като и на мен не ми беше изяснено докрай. Оказа се, че труда по гаранцията се поема от този който ПРОДАВА машината на клиента. Частите са си за сметка на производителя.
    Вариант 1: Аз като монтажна фирма примерно, доставям и продавам машина на клиента. В нейната цена е начислен и % за гаранционното обслужване за 1 година напред примерно. Частите за сметка на производителя.
    Вариант 2: Друга фирма продава на клиентите, а ние монтираме. Тогава другата фирма ни плаща труда по гаранционно обслужване. Частите за сметка на производителя.
    Вариант 3: Клиента си купува машината сам отнякъде и ни вика да му я монтираме. В цената е включен само монтажа. Гаранционно обслужване и частите при нужда - клиента си търси начин. Ако иска ние да му свършим работа ни плаща труда и времето загубено при търсене на части и т.н.
    Гаранционното обслужване е от понеделник до петък, от 8 до 17ч. През друг ден и час, клиента си плаща разликата от двойната и нормална тарифа. Значи плаща нормална тарифа, а другата половина е за наша сметка при вариант 1 и за сметка на другата фирма при вариант 2.
    Един вид гаранцията е застраховка, плащаш си за да я имаш и да си спокоен. При вариант 2, ако фирмата за която монтираме иска може да прибавим някакъв % върху цената и тогава гаранционното обслужване е от нас. Тука говорим за труда, частите ги дава производителя.
    Преди време имало някаква пълна гаранция която се предлагала от производителя. Производителя поемал и труда и частта. Само че той си определя времето за смяна и условията. За смяна на компресор давал 4 часа труд. Ами още докато отидеш да диагностицираш, и да поръчаш компресора си загубил 2 часа. После имаш смяна и връщане на стария, като със сигурност не можеш да се вместиш в 2-та оставащи часа. И плюс това шефа ми разказва, че плащанията минавали през някакъв застраховател ли не знам си какво в САЩ, и те винаги орязвали, и бавели плащанията и фирмата се отказала да обслужва тия гаранции. Като се обади някой и каже че има такава гаранция, го препращали към магазина който му е продал техниката и те му пращали някоя друга фирма. Имало и такива дето се съгласявали да ги работят.
    Това е за което се сещам засега. В общи линии така седят нещата.

12. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2006

Понеже спора беше главно за годините за гаранция,тук в БГ има закон,който определя мин . гаранция на две години.Но не пише ясно дали е безусловна гаранцията. Евтините марки винаги идват с условие за платена профилактика,затова се спори най-вече.
    За мен нещата стоят така - продавам и монтирам най -вече Дайкин. Вносителя дава 3 г гаранция от него си.Частите са от него,труда е от мен. Имам вариант да дам от мен 6 г гаранция,но предпочитам да не товаря клиента наведнъж при покупката със сумата за удължената гаранция,а да си я плаща на годишни вноски.Ако има възможност-плаща за следващата година.Ако няма,просто гаранцията му прекъсва.Понеже явно тук в БГ думата "платена профилактика" е лоша думичка,мисля да мина на друг изказ,примерно ежегодно абонаментно обслужване.Не че не е едно и също.

13. Member
    Тук е от
    Mar 2009

Еми по отношение на труда, винаги можеш да си калкулираш в цената на климатика процента за 2 години гаранция. А дори и за 3 в случая с Дайкин. Ти като казваш че гаранцията от теб, не означава че ще е безплатно, то си му е включено в цената нали? А 6-те години гаранция е само за труда предполагам. Частите за сметка на клиента. На мен като цяло думата - профилактика не ми е симпатична за тоя случай. Може ако щеш - Абонаментно Техническо Обслужване.

14.  

15. Senior Member
    Тук е от
    Nov 2007

vanko68 , не бих казал, че е имало спор относно срока на гаранцията, тъй като минималния срок е съвсем ясно и точно указан в ЗЗП и няма какво да се спори!
    Просто трябва да се чете и знае, особено от онези които продават стоката на клиента.
    Също така, ще се наложи да потретя, че ЯСНО И НЕДВУСМИСЛЕНО, простичко и кратко е написано (при това цитирано по-горе от мен), че гаранцията е "безусловна" и безплатна за клиента в рамките на най-малко 2 години.
    От друга страна - струва ми се, че май хич не си в час за това което твърдиш, че евтините климатици идвали с условие за платена профилактика!!!
    Така ли се казва на клиентите!? Че гаранцията е безплатна, ама тука сега ще ми платите едни профилактики... не щото аз искам, ами щот така искат от мен - да ви взема едни пари?!
    Прави впечатление, че ти си противоречиш в коментарите си - ако някой прегледа написаното от теб в тази тема, ще му стане меко казано смешно!!!!!!!!!

Не знам дали и в другите теми така се оплиташ, ама дано не се оплиташ и пред клиентите.
    Как веднъж ти собственоръчно си написал:
    1-Рекламации се предявяват към ТЪРГОВЕЦА,не към сервизния център.Клиента има договор(фактура или касов бон) със търговеца,а не със сервиза.
    2-В закона няма такова изискване за задължителни профилактики.Има доста случаи вече на сезиране на Комисията за ЗП в тази връзка и решението винаги е,че такова животно нема.Вижте темата за скапаните компресори на Панасоник как започнаха да ги подменят, без да са правени профилактики.
    както си написал и това:
    В закона за защите на потребителя е написано ясно,че клиента има вземане даване САМО И ЕДИНСТВЕНО с Търговеца,тоест фирмата,която е продала климатика.При дефект в гаранционния срок продавача за СВОЯ сметка осигурява ремонта,включително и транпортните,монтажните и демонтажни работи.Никъде в закона не се споменава думата сервизна или монтажна фирма като субекта,към който да се обръща клиента.
    За съжаление нещата в БГ със тълкуването и прилагането на законовата основа са толкова размити,че нямам думи.
    а днес твърдиш, че не пише ясно дали е безусловна гаранцията и как се спорело, че
    Евтините марки винаги идват с условие за платена профилактика,затова се спори най-вече.
    Защо е необходимо да повтаряме специално по 10 пъти (а и да те цитираме самия теб), че никоя стока не идва с изискване за задължително платена профилактика през времето на гаранцията, независимо дали е скъпа или евтина стоката?!
    Освен това, що се отнася до гаранцията на "твоите" DAIKIN-и - то тя при теб явно си е чисто и просто точно 3 /три/ години както навсякъде другаде!
    Всеки друг срок който ти предлагаш на клиента си над 3-тата година НЕ Е ГАРАНЦИЯ - запомни го (въпреки, че ще се наложи да ти го подесоторя пак след време и пак да те цитирам), понеже не съответства на ЗЗП, който ти така точно цитираш понякога (за справка - виж си цитата по-горе, с който отново си противоречиш чрез твоята така наречена "гаранция", която даваш над 3-те години)!!! Може да си го кръстиш както ти подскаже фантазията (напр. "абонамнетно обслужване", "застраховка" или нещо по-креативно), но не и ГАРАНЦИЯ, щом не е безусловна и безплатна!
    Надявам се, че ме разбираш и четеш правилно!

16. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2006

1-не можеш да вадиш някакви цитати от контекста и да ги тълкуваш както ти изнася. А просто ти давам безброй примери за обратното - че има платени профилактики. В закона няма изискване за задължителна платена профилактика,изобщо няма никакви думи за профилактики,но това не означава,че са забранени. Ако имаше ИЗРИЧНО УКАЗАНО,че е недопустимо или забранено,съм съгласен.По презумпция всичко,което не е забранено,е разрешено.
    2-По въпроса с евтините климатици,понеже аз не съм бил в час,което най - ме издразни.Сложил съм поне 2-3 хиляди дървета с такова ЦИТИРАНО УСЛОВИЕ. Не твърдя,че е законно,но си е така. Вчера купих за клиенти няколко GREE-та от Техномаркет-София,Цариградско шосе. Ето ти сканирана с висока резолюция,дано ти стане по-ясно,ОРИГИНАЛНАТА гаранционна карта ,с която ги получавам като клиент.Сканирах я от двете страни,за да видиш и актуалната дата.Отзад ВНИМАТЕЛНО прочети горните редове и пак седни да коментираш кой бил в час и кой не е :
    http://www.snimka.bg/album.php?album_id=404137

17. Тук е от
    Jul 2009

Аз не извършвам такава профилактика просто защото не е необходима.В домашни условия 5-6 години няма нужда от нищо.След това иска истинска профилактика/разглобяване,измиване с пароструйка/ и става чисто нов.Другото е просто изнудване на клиента.

-----------------------------------
    Цитат Първоначално публикувано от vanko68
    Пишеш по едно ЛС на 1115,на Ivana, на dimodd и ги питаш колко е гаранцията на климатиците,които съм монтирал в тях.Пишеш още едно на rkk ,който работи в такава фирма вносител и питаш колко е гаранцията при тях.
    А като изгори компресора на 4 година за твоя сметка ли го сменяш?

---------------------------------
    Цитат Първоначално публикувано от VeleV.Klima
    Отдавна не съм писал в този форум но да си кажа мнението.
    Ние правим профилактиките със източване и зареждане по етикет с везна както замерваме налягане ток входяща външна и изходяща "t". При замърсени вътрешни тела ги почистваме. Но последното не го правим на всеки защото по голяма част от климатиците са чисти и са на по година. Но си мисля че за 35лв би трябвало да не се прави профилактика а да е всъщност абонамент за сервизно обслужване за следващите 12 месеца. Но неможе да им се угоди на хората не желаят да си подновяват гаранциата не им се плаща.
    За 35лв. изхвърляш стария фреон и слагаш нов или го събираш и ако има нужда допълваш?Досега не съм чул и видял такава профилактика/познавам много фирми/.Добра реклама,дано да е вярна.

18. Тук е от
    Feb 2006

Колко пъти да ви повтарям? Платената профилактика я въведоха TЕХНОКЛИМА през 2001 г. И от там започнаха всички да го правят. И аз съм дилър на DAIKIN но изискват да правя профилактика. Аз за профилактика взимам 50 лв.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 13 от 21 ПърваПърва ... 31112131415 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

1. климатик и гаранция от BROS
    От freestyler във форум Профилактика и гаранция
    Отговори: 95
    Последно: 19-09-17, 12:16
  2. Гаранция на климатик
    От TANI във форум Профилактика и гаранция
    Отговори: 8
    Последно: 17-09-13, 15:45
  3. Отговори: 1
    Последно: 13-07-10, 19:21
  4. Доливане на фреон на климатик в гаранция?
    От Candid във форум Основни принципи, теория, линкове и технически въпроси
    Отговори: 146
    Последно: 13-02-10, 20:05
  5. Гаранция бойлер
    От taralion във форум Електро, ВиК инсталации
    Отговори: 3
    Последно: 07-09-08, 22:32

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе