Софтуера на повечето евтини у-ва, както и декодерите, не са правени от фирмата производител, а са взети от други устройства. Не си мислете, че поляците ще почнат да го създават от нулата, за всяко еднно устройство което правят. Това важи както и хардуерно за чиповете, така и за техните драйвери за разпознаване от ОС. Именно и затова Арива не чете TP-Link, който е Realtek чип. Просто няма драйвери за него. И май е умишлено, за да си продават и донгъла.
Не смятам да пренаписвам софтуера, а да намеря начин да го добавя. Не съм го гледал още, не съм се занимавал конкретно и с телевизия и декодери, но предполагам, че софтуера е линукс базиран. Няма и какъв да е друг. Аз правя някои разработки за Андроид. В екипа съм на androidbg.com и имам софтуерни преработки направени там, за HTC апарати във връзка с отключването им на ниско ниво. А както се знае, те са много добре заключени. Ако имам време, ще поработя и върху това въпреки, че не е в моята област. Между другото, братята руснаци са много вещи. Не е лошо да се погледне и там. Има много интересни неща във всяка една сфера.
Колкото до качеството на образа на Арива, за които писах в по горния си пост и предизвиках дебати, то забелязах, че самият образ е с малко как да го кажа, зърненост в картината. Забелязва се най вече в лицата на даден човек в студио, върху които се забелязва нещо като много ситно трептене. Както и контурите са по разграничени. Пак казвам това е слабо видимо и ако нямах Макс-а, никога не бих обърнал внимание. При Макс, лицата или образите в близък план са по наситени /не с цвят/ и спокойни. При Арива го има това съвсем леко трептене на пикселно ниво. Трябва да се вгледа човек за да го види. Затова и повиках други хора и от разстояние ги накарах да си кажат думата, без да знаят с кой декодер гледат. И тяхното мнение съвпадаше, че с Макс картината е по-добра.
Намалих и контраста на декодера в менюто под неговите стойности под дефаулт на 43, както и остротата. Но с повече вече развалям пък детайлността. Даже съм направил клипове с телефона във пълен HD формат /Video: MPEG4 Video (H264) 1920x1080 30fps 20079kbps [Video]
Audio: AAC 48000Hz stereo 190kbps [Audio]/ и ще ги кача, след като остане време да ги прегледам първо.