Първоначално публикувано от
andon.bs Здравейте, и от мен. От известно време само четях мненията във форума, но днес се регистрирах за да задам съвсем конкретен въпрос.
Открих на разпродажба PANASONIC CS/CU-UE9JKE на цена около 720 лв. с ДДС без монтаж, с 2 г. гаранция на целия климатик без допълнителна гаранция на компресора.
В някои от веригите за битова техника го продават с допълнителна 5-годишна гаранция на компресора.
Двуомя се да го купя или не, ще служи за основно за отопление през зимата и по рядко за охлаждане през лятото на спалня 3,6 x 3.6 x 2.5 m.
Стаята е със североизточно изложение, на втори етаж в панелен блок в Бургас. Само една от стените е външна, с прозорец със стара дървена дограма, без външна топлоизолация.
На срещуположната стена имаме портал с дървена дограма, който е постоянно затворен. За стаята от другата страна на портала (6,5 x 3.6 x 2.5) ясно, че ще ми е нужен втори климатик, най-малко 12-ка, но за момента се отоплява с акумулираща печка.
Техническите характеристики на този модел по проспекта на Panasonic за 2009 - 2010 г. от магазина най-точно са дадени тук:
http://hdclima.com/index.php?option=...d=82&Itemid=93
Въпросът ми е заслужава ли си покупката при горните условия и цена? Нужно ли е преди монтажа на климатика да сменя дограмата с нова PVC и да направя външна топлоизлоация, напр. със стиропор 5 см. По принцип съм планирал едно подобно саниране, но не съм сигурен дали ще стане преди първата зима с климатика.
Благодаря предварително за мненията!