Страница 21 от 156 ПърваПърва ... 1119202122233171 ... ПоследноПоследно
Резултати от 301 до 315 от общо 2333

Климатици... (обсъждане на всякакви климатици - 2005)

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member
    Тук е от
    Jun 2005

Re:Климатици... (обсъждане на всякакви климатици - 2005)

между другото някой може ли да ми каже как се замерва налягането

на инвертор?

2.  

3. Member
    Тук е от
    Mar 2005

малеееееее, известно време не бях влизал във форума и какво да видя - темата набъбнала доста. Ако ми позволите бих направил няколко пояснения по предишни постове, без да спазвам хронологичен ред:

1. По-големите модели имат по-малък коефицент на трансформация. Това е така и е породено от факта, че коефицентът на трансформация е функция на консумираната електроенергия, отдадената (транспортирана) енергия и ефективността на компресора. При по-големите модели проблемът не е в по-ниската ефективност на компресорите а в по-голямата мощност на вентилаторите на външното и вътрешно тела.

2. При изчисляване на необходимата мощност влияние оказва един единствен фактор - ТОПЛОЗАГУБИ (ТОПЛОПРИХОДИ) на помещението. И до тук всичко изглежда простичко, обаче има едно голямо НО:

Топлоприходите/топлозагубите зависят от коефицентите на топлопроводимост и температурната разлика. Можете да се досетите, че стена от тухла е различна от бетонна, различна от итонг, различна от гипкартон, има значение дали има или няма изолация, после идва на ред каква е изолацията - вати -15 вида, стиропори, фибрани, али бали...после идва дебелината на тази изолация. После идва дали стените са външни (по-голяма температурна разлика) или вътрешни (по-малка температурна разлика). Същото се отнася за пода и за тавана......

След като свършим и с пода и тавана идва ред на дограмите - вуншна, вътрешна, ПВЦ, Алуминиева, дървена, с термо мост, без термо мост 1 -2 3- 17 камерна. След дограмите идва ред на стъклото - единично, двойно тройно, 4 мм, 5 мм 6 мм. Със УВ слой или без УВ слой.

След като сме включили и стъклата във формулата се отчита факторът слънцегреене - през зимата е положителен, през лятото е отрицателен. Дали има засенчване (щори, пердета, кепенци). От вътрешната страна на стаята ли са (и създават парников ефект) или са от външната (и отблъскват слънчевата енергия).

И всички изброени по-горе елементи си имат собствени коефиценти на топлопроводимост, на база на които се изчисляват топлоприходите и топлозагубите на помещението.

И ЧАК СЛЕД ТОВА се взима предвид обема на въздуха, който ако не се лъжа има коефицент 30 Вт на куб. м (доста малко)

И тъй като процесът по изчисляване на необходимата енергия за компенсиране на топлозагуби отнема доста врема, то в 99.9% от случаите климатиците се оразмеряват наизуст и за да им/ни е мирна главата на търговците се слага малко запас - голяма работа, че на човека му трябвала 9-ка, пък той си купил 12-ка.

3. Как се замерва налягането на инвертор - по същия начин както на обикновен климатик - закачаш манометрите на пробките и записваш данните. Тънкия момент, е че не знаеш на какви обороти работи компресора и респективно на каква мощност. Това може да разбереш ако имаш таблица за съответния компресор и му замериш тока с амперклещите. По-лесния вариант, според мене е да оставиш в стаята да стане 30 градуса, да надуеш климатика на 16 градуса и да си сигурен, че компресора работи на мах.

Уф, май стана много....хайде стига за сега........ако се сетя още нещо ще го добавя после.

п.п. Май имам някъде една досовска програмка дето смята топлоприходите и топлозагубите. Ако има доброволци да я хостнат, ще я издиря из архивите...

4. Member
    Тук е от
    Apr 2005

Благодаря Таз,

От точка 1-ва разбирам, че минавката е най-вече с цената /по-висока/ за по-мощния климатик и донякъде в COP-а заради разхода на вентилаторите

Т.2 и 3 са логични, но нямат пряка връзка при сравнението на климатиците, когато говорим за ДОСТАТЪЧНА мощност и при двата!

Сега ако някой ме открехне, защо са им на Осаките допълнителните ел.нагреватели /пише ги на лепенките на т.нар. нискотемпературни модели/ - по-нагоре съм допуснал, но не съм правил дисекция, така че не съм сигурен и тръпна в очакване []

5. Member
    Тук е от
    Jun 2005

<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">

И всички изброени по-горе елементи си имат собствени коефиценти на топлопроводимост, на база на които се изчисляват топлоприходите и топлозагубите на помещението.

И ЧАК СЛЕД ТОВА се взима предвид обема на въздуха, който ако не се лъжа има коефицент 30 Вт на куб. м (доста малко)

<div align="right">Originally posted by TazmaniaK*-*06/07/2005*:* 2210</div id="right">

</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">

Напълно точно и вярно просто това е най простата формула, която що годе става за нещо и затова я пуснах за някакъв ориентир.

Между другото <<30 Вт на куб. м (доста малко)>> за каква температурна разлика? Защото по-принцип мерната единица е [ Вт/(куб.м*градус)]

Ако намериш прогр-та дай ще я сложим някъде

6. Тук е от
    Nov 2004

<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">

Сега ако някой ме открехне, защо са им на Осаките допълнителните ел.нагреватели /пише ги на лепенките на т.нар. нискотемпературни модели/ - по-нагоре съм допуснал, но не съм правил дисекция, така че не съм сигурен и тръпна в очакване []

<div align="right">Originally posted by echo*-*07/07/2005*:* 12:22:51</div id="right">

</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">

Здравей echo, без да претендирам за компетентност изказвам само предположенията си за тези допълнителни нагреватели . Такива се предлагаха и за моят Митсубиши, като опция и служат да не допускат замръзване на отводнителната система или там , откъдето изтича конденза. Аз все пак изкарах зимата без такива нагреватели и не съм имал проблеми.

Благодаря.

7. Member
    Тук е от
    Apr 2005

И аз благодаря!

Но според това, което видях, допълнителните нагреватели са 600W или 800W при модели 12ка~3600W - малко множко ми се вижда за дренажа [] - дали има някой по-запознат?

8.  

9. Member
    Тук е от
    Mar 2005

По отношение на допълнителните електрически нагреватели на външното тяло има няколко варианта:

1. Ел наагревател на картера на компресора - загрява маслото. При по-малките модели обикновено не се изпозва;

2. Доп. ел. нагреватели за конденза, както при Митсубишито на canto;

3. Някои производители слагат доп. нагреватели на питата на външното тяло за да помагат при режим обезскрежаване.

т.1 и т.2 са логични, ама т.3 си е направо тъпотия - да грееш климатика с ел.нагреватели, та да те топли - от пусто в празно. По-добре да си пусне човек вентилаторна печка - същия ефект, само дето няма да износва компресора.

10. Тук е от
    Jun 2005

<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Някой може ли да сподели нещо за DAIKIN FTX/RX 35:

http://technomarket.bg/product_detai...ct_id=09003746

<div align="right">Originally posted by COP - 05/07/2005 : 21:26:12</div id="right">

Съмнително евтин[!] издири фирмите вносители на Дайкин и питай за него.На веригите Всичкомаркети не може според мен много да се вярва[:D]

11. Member
    Тук е от
    Mar 2005

Като го гледам колко е дървен, сигурно е някой модел от 1999 г и се опитват да се отърват от него за тези пари....

12. Member
    Тук е от
    Apr 2005

Таз,

Вариантите по т.1 и т.3 ги споменах, както и ти, като допускане по-преди, а този от т.2 не го бях срещал в краткия си опит с климатиците, но е логичен - макар, че при 'греене' би следвало да има само има външен конденз...ако има!

Все пак, ако някой знае какви са - ще е добре да го сподели, ако обича!

Учудва ме факта, че при консумация 1200W и отдаване 3600W при едната 12-ка на Осака, допълнителния нагревател е отбелязан с мощност 800W!? не е малко... това разбира се са данните, отбелязани на външното тяло - друго инфо нямам!

13. Member
    Тук е от
    Mar 2005

@echo

прав си за т.2 Моля, да бъда извинен за неточността. в случая става въпрос не за конденз а за втечнения скреж (или лед) при обезскрежаване, която обаче се отвежда по същата тръбичка, както конденза през лятото. Вероятността тази вода да замръзне отново в тръбата е много голяма. В следствие на това я запушва, лед почва да се трупа на дъното на климатика, рано или късно става дебел слой, перката на вентилатора почва да се удря в него и се троши.

Колкото до тези 800 Вт, 90% сигурно е, че греят питата и помагат при обезскрежаване, което намалява ефективността на климатика през зимата с 800 Вт.

14.  

15. Member
    Тук е от
    Sep 2004

<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">@echo

при обезскрежаване, която обаче се отвежда по същата тръбичка, както конденза през лятото.

<div align="right">Originally posted by TazmaniaK*-*08/07/2005*:* 08:50:48</div id="right">

Мисля, че нещо се бъркаш, обезскрежаването става на външното тяло и то има отвор отдолу и си тече, ако искаш можеш да имаш тръбичка, която обаче замръзва и почва да тече от всякъде, но чак да се събере лед, който да стигне до перката ..... това не е възможно. Другата тръбичка, която е за летния режим идва от вътрешното тяло, защото там има една ваничка където се събира конденза и изтича през ДРУГАТА тръбичка.

16. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2003

<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">но чак да се събере лед, който да стигне до перката ..... това не е възможно. <div align="right">Originally posted by alexb*-*08/07/2005*:* 09:45:46</div id="right">

Та значи, можеш да кажеш "това не съм го виждал", но не и "това не е възможно". В смисъл, че липсата ти на опит в монтаж и поддръжка на климатици те подвежда в случая. Обледяването на вентилатора и оттам - механични повреди по него, не се среща често, но е факт при определени условия и определени климатици...

17. Member
    Тук е от
    Apr 2005

Ами аз не мога да кажа със сигурност защо са им нагреватели, но разгледах 2 от 5те 12-ки, които предлагат в момента - имаха нагреватели... по-точно - пишеше, че имат - защо - не знам!

Лошото е, че и тези дето ги продават си нямат идея к`во продават - апропо - говоря и за София, и за Бургас []

Та купих Midea MSF - ще я видим и нея - чудя се да вържа ли един електромер!?

Но си остава въпроса какво правят нагревателите при Осаките? Очаквам да си признае някой [:D]

Ааа - и ако знаете нещо technical за Мидеа-та, щото на www.mideaaircon.com набарах само картинки...

18. Тук е от
    Jun 2005

<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Ами аз не мога да кажа със сигурност защо са им нагреватели, но разгледах 2 от 5те 12-ки, които предлагат в момента - имаха нагреватели... по-точно - пишеше, че имат - защо - не знам!

Лошото е, че и тези дето ги продават си нямат идея к`во продават - апропо - говоря и за София, и за Бургас []

Та купих Midea MSF - ще я видим и нея - чудя се да вържа ли един електромер!?

Но си остава въпроса какво правят нагревателите при Осаките? Очаквам да си признае някой [:D]

Ааа - и ако знаете нещо technical за Мидеа-та, щото на www.mideaaircon.com набарах само картинки...

<div align="right">Originally posted by echo - 08/07/2005 : 11:20:55</div id="right">

Явно това е някаква свръхсекретна фирмена разработка на Екоклима

[:D] и никой не е посветен в тайната на това хай тек въведение[:D][:D]

А казваха че нямаме високо технологични фирми.......... [:P]

Мидеата ще те топли гарантирано, е малко е шумна но се свиква.

За евтиняк е добра.

На етикетите не и ли пише техническите данни?

За колко я взе?

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 21 от 156 ПърваПърва ... 1119202122233171 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Климатици... (обсъждане на всякакви климатици - 2009)
    От Lupus във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 312
    Последно: 27-11-09, 16:37
  2. Климатици... (обсъждане на всякакви климатици - 2008)
    От kantonaa във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 1949
    Последно: 28-12-08, 00:13
  3. Климатици... (обсъждане на всякакви климатици - 2007)
    От kantonaa във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 1699
    Последно: 31-12-07, 18:40
  4. Климатици... (обсъждане на всякакви климатици - 2006)
    От JoroM във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 2354
    Последно: 31-12-06, 17:21
  5. Климатици... (обсъждане на всякакви климатици - 2004)
    От Julian във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 157
    Последно: 30-12-04, 18:16

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе