между другото някой може ли да ми каже как се замерва налягането
на инвертор?
между другото някой може ли да ми каже как се замерва налягането
на инвертор?
малеееееее, известно време не бях влизал във форума и какво да видя - темата набъбнала доста. Ако ми позволите бих направил няколко пояснения по предишни постове, без да спазвам хронологичен ред:
1. По-големите модели имат по-малък коефицент на трансформация. Това е така и е породено от факта, че коефицентът на трансформация е функция на консумираната електроенергия, отдадената (транспортирана) енергия и ефективността на компресора. При по-големите модели проблемът не е в по-ниската ефективност на компресорите а в по-голямата мощност на вентилаторите на външното и вътрешно тела.
2. При изчисляване на необходимата мощност влияние оказва един единствен фактор - ТОПЛОЗАГУБИ (ТОПЛОПРИХОДИ) на помещението. И до тук всичко изглежда простичко, обаче има едно голямо НО:
Топлоприходите/топлозагубите зависят от коефицентите на топлопроводимост и температурната разлика. Можете да се досетите, че стена от тухла е различна от бетонна, различна от итонг, различна от гипкартон, има значение дали има или няма изолация, после идва на ред каква е изолацията - вати -15 вида, стиропори, фибрани, али бали...после идва дебелината на тази изолация. После идва дали стените са външни (по-голяма температурна разлика) или вътрешни (по-малка температурна разлика). Същото се отнася за пода и за тавана......
След като свършим и с пода и тавана идва ред на дограмите - вуншна, вътрешна, ПВЦ, Алуминиева, дървена, с термо мост, без термо мост 1 -2 3- 17 камерна. След дограмите идва ред на стъклото - единично, двойно тройно, 4 мм, 5 мм 6 мм. Със УВ слой или без УВ слой.
След като сме включили и стъклата във формулата се отчита факторът слънцегреене - през зимата е положителен, през лятото е отрицателен. Дали има засенчване (щори, пердета, кепенци). От вътрешната страна на стаята ли са (и създават парников ефект) или са от външната (и отблъскват слънчевата енергия).
И всички изброени по-горе елементи си имат собствени коефиценти на топлопроводимост, на база на които се изчисляват топлоприходите и топлозагубите на помещението.
И ЧАК СЛЕД ТОВА се взима предвид обема на въздуха, който ако не се лъжа има коефицент 30 Вт на куб. м (доста малко)
И тъй като процесът по изчисляване на необходимата енергия за компенсиране на топлозагуби отнема доста врема, то в 99.9% от случаите климатиците се оразмеряват наизуст и за да им/ни е мирна главата на търговците се слага малко запас - голяма работа, че на човека му трябвала 9-ка, пък той си купил 12-ка.
3. Как се замерва налягането на инвертор - по същия начин както на обикновен климатик - закачаш манометрите на пробките и записваш данните. Тънкия момент, е че не знаеш на какви обороти работи компресора и респективно на каква мощност. Това може да разбереш ако имаш таблица за съответния компресор и му замериш тока с амперклещите. По-лесния вариант, според мене е да оставиш в стаята да стане 30 градуса, да надуеш климатика на 16 градуса и да си сигурен, че компресора работи на мах.
Уф, май стана много....хайде стига за сега........ако се сетя още нещо ще го добавя после.
п.п. Май имам някъде една досовска програмка дето смята топлоприходите и топлозагубите. Ако има доброволци да я хостнат, ще я издиря из архивите...
Благодаря Таз,
От точка 1-ва разбирам, че минавката е най-вече с цената /по-висока/ за по-мощния климатик и донякъде в COP-а заради разхода на вентилаторите
Т.2 и 3 са логични, но нямат пряка връзка при сравнението на климатиците, когато говорим за ДОСТАТЪЧНА мощност и при двата!
Сега ако някой ме открехне, защо са им на Осаките допълнителните ел.нагреватели /пише ги на лепенките на т.нар. нискотемпературни модели/ - по-нагоре съм допуснал, но не съм правил дисекция, така че не съм сигурен и тръпна в очакване []
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">
И всички изброени по-горе елементи си имат собствени коефиценти на топлопроводимост, на база на които се изчисляват топлоприходите и топлозагубите на помещението.
И ЧАК СЛЕД ТОВА се взима предвид обема на въздуха, който ако не се лъжа има коефицент 30 Вт на куб. м (доста малко)
<div align="right">Originally posted by TazmaniaK*-*06/07/2005*:* 2210</div id="right">
</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">
Напълно точно и вярно просто това е най простата формула, която що годе става за нещо и затова я пуснах за някакъв ориентир.
Между другото <<30 Вт на куб. м (доста малко)>> за каква температурна разлика? Защото по-принцип мерната единица е [ Вт/(куб.м*градус)]
Ако намериш прогр-та дай ще я сложим някъде
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">
Сега ако някой ме открехне, защо са им на Осаките допълнителните ел.нагреватели /пише ги на лепенките на т.нар. нискотемпературни модели/ - по-нагоре съм допуснал, но не съм правил дисекция, така че не съм сигурен и тръпна в очакване []
<div align="right">Originally posted by echo*-*07/07/2005*:* 12:22:51</div id="right">
</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">
Здравей echo, без да претендирам за компетентност изказвам само предположенията си за тези допълнителни нагреватели . Такива се предлагаха и за моят Митсубиши, като опция и служат да не допускат замръзване на отводнителната система или там , откъдето изтича конденза. Аз все пак изкарах зимата без такива нагреватели и не съм имал проблеми.
Благодаря.
И аз благодаря!
Но според това, което видях, допълнителните нагреватели са 600W или 800W при модели 12ка~3600W - малко множко ми се вижда за дренажа [] - дали има някой по-запознат?
По отношение на допълнителните електрически нагреватели на външното тяло има няколко варианта:
1. Ел наагревател на картера на компресора - загрява маслото. При по-малките модели обикновено не се изпозва;
2. Доп. ел. нагреватели за конденза, както при Митсубишито на canto;
3. Някои производители слагат доп. нагреватели на питата на външното тяло за да помагат при режим обезскрежаване.
т.1 и т.2 са логични, ама т.3 си е направо тъпотия - да грееш климатика с ел.нагреватели, та да те топли - от пусто в празно. По-добре да си пусне човек вентилаторна печка - същия ефект, само дето няма да износва компресора.
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Някой може ли да сподели нещо за DAIKIN FTX/RX 35:
http://technomarket.bg/product_detai...ct_id=09003746
<div align="right">Originally posted by COP - 05/07/2005 : 21:26:12</div id="right">
Съмнително евтин[!] издири фирмите вносители на Дайкин и питай за него.На веригите Всичкомаркети не може според мен много да се вярва[:D]
Като го гледам колко е дървен, сигурно е някой модел от 1999 г и се опитват да се отърват от него за тези пари....
Таз,
Вариантите по т.1 и т.3 ги споменах, както и ти, като допускане по-преди, а този от т.2 не го бях срещал в краткия си опит с климатиците, но е логичен - макар, че при 'греене' би следвало да има само има външен конденз...ако има!
Все пак, ако някой знае какви са - ще е добре да го сподели, ако обича!
Учудва ме факта, че при консумация 1200W и отдаване 3600W при едната 12-ка на Осака, допълнителния нагревател е отбелязан с мощност 800W!? не е малко... това разбира се са данните, отбелязани на външното тяло - друго инфо нямам!
@echo
прав си за т.2 Моля, да бъда извинен за неточността. в случая става въпрос не за конденз а за втечнения скреж (или лед) при обезскрежаване, която обаче се отвежда по същата тръбичка, както конденза през лятото. Вероятността тази вода да замръзне отново в тръбата е много голяма. В следствие на това я запушва, лед почва да се трупа на дъното на климатика, рано или късно става дебел слой, перката на вентилатора почва да се удря в него и се троши.
Колкото до тези 800 Вт, 90% сигурно е, че греят питата и помагат при обезскрежаване, което намалява ефективността на климатика през зимата с 800 Вт.
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">@echo
при обезскрежаване, която обаче се отвежда по същата тръбичка, както конденза през лятото.
<div align="right">Originally posted by TazmaniaK*-*08/07/2005*:* 08:50:48</div id="right">
Мисля, че нещо се бъркаш, обезскрежаването става на външното тяло и то има отвор отдолу и си тече, ако искаш можеш да имаш тръбичка, която обаче замръзва и почва да тече от всякъде, но чак да се събере лед, който да стигне до перката ..... това не е възможно. Другата тръбичка, която е за летния режим идва от вътрешното тяло, защото там има една ваничка където се събира конденза и изтича през ДРУГАТА тръбичка.
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">но чак да се събере лед, който да стигне до перката ..... това не е възможно. <div align="right">Originally posted by alexb*-*08/07/2005*:* 09:45:46</div id="right">
Та значи, можеш да кажеш "това не съм го виждал", но не и "това не е възможно". В смисъл, че липсата ти на опит в монтаж и поддръжка на климатици те подвежда в случая. Обледяването на вентилатора и оттам - механични повреди по него, не се среща често, но е факт при определени условия и определени климатици...
Ами аз не мога да кажа със сигурност защо са им нагреватели, но разгледах 2 от 5те 12-ки, които предлагат в момента - имаха нагреватели... по-точно - пишеше, че имат - защо - не знам!
Лошото е, че и тези дето ги продават си нямат идея к`во продават - апропо - говоря и за София, и за Бургас []
Та купих Midea MSF - ще я видим и нея - чудя се да вържа ли един електромер!?
Но си остава въпроса какво правят нагревателите при Осаките? Очаквам да си признае някой [:D]
Ааа - и ако знаете нещо technical за Мидеа-та, щото на www.mideaaircon.com набарах само картинки...
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Ами аз не мога да кажа със сигурност защо са им нагреватели, но разгледах 2 от 5те 12-ки, които предлагат в момента - имаха нагреватели... по-точно - пишеше, че имат - защо - не знам!
Лошото е, че и тези дето ги продават си нямат идея к`во продават - апропо - говоря и за София, и за Бургас []
Та купих Midea MSF - ще я видим и нея - чудя се да вържа ли един електромер!?
Но си остава въпроса какво правят нагревателите при Осаките? Очаквам да си признае някой [:D]
Ааа - и ако знаете нещо technical за Мидеа-та, щото на www.mideaaircon.com набарах само картинки...
<div align="right">Originally posted by echo - 08/07/2005 : 11:20:55</div id="right">
Явно това е някаква свръхсекретна фирмена разработка на Екоклима
[:D] и никой не е посветен в тайната на това хай тек въведение[:D][:D]
А казваха че нямаме високо технологични фирми.......... [:P]
Мидеата ще те топли гарантирано, е малко е шумна но се свиква.
За евтиняк е добра.
На етикетите не и ли пише техническите данни?
За колко я взе?