Страница 7 от 156 ПърваПърва ... 567891757 ... ПоследноПоследно
Резултати от 91 до 105 от общо 2333

Климатици... (обсъждане на всякакви климатици - 2005)

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member Аватара на badr
    Тук е от
    Aug 2004
    Мнения
    2,746
    #91

    Re:Климатици... (обсъждане на всякакви климатици - 2005)

    @Косьо

    Много е вероятно в случaя да е както казва TazmaniaK

    Възможността спомената от Pat също.Веднъж и на мен се случи същия проблем.Проверих не един път закрепване на мотора,на тялото,тръбите.Смених тялото няма и няма бучи и това е.Понеже това бе едва доловимо и то не знам по какви причини само в тоалетната,а тя е отделена от стаята в която е климатика,не предприехме други мерки.До ден днешен за мен това остана мистерия,бих разбрал да вибрира в стаята,ама в тоалетната без да вибрира в стаята направо бях се омаял.

  2.  
     
  3. Junior Member
    Тук е от
    Mar 2005
    Мнения
    70
    #92

    Re:Климатици... (обсъждане на всякакви климатици - 2005)

    О, чувам го и в банята и в тоалетната, сутрин рано ,когато е тихо, но е изключително слабо. Чува се сигурно и при комшиите, но още не са се усетили и оплакали!

    Все пак благодаря сърдечно на всички за мненията и помощта!

    Първия извод е да направя преместване на външното тяло на друго място на стената и вторият е да използвам някякви тампони между стойките и стената!!

  4. Member
    Тук е от
    Mar 2005
    Мнения
    599
    #93

    Re:Климатици... (обсъждане на всякакви климатици - 2005)

    @badr



    ОХЛАЖДАНЕ и ОТОПЛЕНИЕ при климатиците са един и същи процес - в това съмнение няма. В основата става въпрос за пренос на топлина, което е основната разлика от всички останали начини за отопление, при които имаме превръщане на един вид енергия в топлинна.



    Ефективността на климатика идва от това, че с единица енергия се транспортира около 3 - 3,2 единици енергия (топлина) от въздуха при номинални условия. Когато навън температурите паднат, количеството енергия навън също намалява. От друга страна енергията за транспортиране си остава същата, т.е. при ниски температури с единица енергия се пренася 1 топлина. Мъжду временно, за предотвратяване на замръзване на външното тяло презз определени интервали от време се включваа така наречения режим на обезскрежаване. Този режим е АБСОЛУТНО едно и също, все едно климатика работи в режим на ОХЛАЖДАНЕ, само дето вътрешния вентилатор работи на минимална скорост. Целия този режим, който трае между 3-8 минути "ИЗКАРВА" допълнително топлина от стаята, за да стопли външното тяло и да разтопи скрежта - предполагам всеки е виждал климатика си да "пуши" от време на време.



    И в крайна сметка какво се получава при ниски температури? - колкото енергия консумира климатика, толкова и вкарва в помещението + режим на ОБЕЗСКРЕЖАВАНЕ=ОХЛАЖДАНЕ, който "изхвърля" топлина навън. И как това обяснява заключението на твоя пост?



    п.с. Най-евтиното отопление за сега в България са дървата.....стига да има кой да се занимава с хамалогията.



    PPS Не искам да бъда разбран погрешно. Климатиците наистина са ефективни, но до извстна температура. От там по-надолу не са. Дори и най-скъпите и маркови машини, които се предлагат и "добре си топлят и при -10 -25 градуса", това е само за няколко зими. Рано или късно ще дойде моментът, когато "спестените" пари от климатика ще трябва да бъдат изхарчени за нов, тъй като стария вече ще се съсипал от икономии. А експлоатационния живот на един хубав климатик е около 12-15 години минимум.

    <font color="maroon">Mod edit Не пускай последователни постове - ползвай бутона Edit</font id="maroon">

  5. Senior Member Аватара на badr
    Тук е от
    Aug 2004
    Мнения
    2,746
    #94

    Re:Климатици... (обсъждане на всякакви климатици - 2005)

    @TazmaniaK

    Е радвам се че накрая стигаме до сходни мнения.Вярно е което казваш за кпд при ниски температури-намалява.Все пак -10 градуса са много ниски t за бг.Това са няколко дни в годината и то нощно време.между другото надявам не съм те обидил с нещо,ако е така моля да бъда извинен.

    А ако мога да ти бъда полезен с нещо пиши(от руските сайтове свалих доста схеми на климатици)

  6. Junior Member
    Тук е от
    Mar 2005
    Мнения
    14
    #95

    Re:Климатици... (обсъждане на всякакви климатици - 2005)

    "основната функция на климатика била да охлажда"

    Ще си кажа моето скромно и некомпетентно мнение по отношение на това становище. Преполагам че климатикът не е съвсем симетрично устройство по отношение на топлене и охлаждане. Най-малкото когато топли, компресорът е отвън, а когато охлажда, пак е отвън. През зимата двете тръби на климатика ми са топли. Т.е. всичкото топло отдадено от тях в атмосеферата си е чиста загуба. Като духне един студен, смразяващ кръвчицата ветрец... Не знам как е през лятото, но ако примерно едната тръба е студена, а другата топла (само хипотеза), поне енергията циркулираща в кръга се променя по-слабо. Друга асиметрия е нарушеният топлообмен поради гореспоменатото заскрежаване. Ако вътрешното тяло се заскрежи облно през лятото, ще си взема думите назад. Този тип климатици не са проектирани за да топлят добре именно поради точката на топене/замръзване на водата, която се мотае наоколо. Мисля че за това добра работа върши вкопан топлообменник на 10-15 метра в земята, където температурата е с много малки годишни изменения и топлообменът с твърдо тяло е много по ефективен от този с атмосферния газ.

    "Ето още един минус на инверторните климатици"

    Това че другите вибрират по друг начин, не значи, че нямат този проблем. Просто не са уцелили резонансната честота на сградата или на част от нея, в частност банята или съседната стая. Откак остъклихме балкона, на него дудне зверски. Ама дудне си баш като резонанс с 0.5% отклонение от честотата и не е инверторен.

  7. Senior Member Аватара на badr
    Тук е от
    Aug 2004
    Мнения
    2,746
    #96

    Re:Климатици... (обсъждане на всякакви климатици - 2005)

    @vvvlado

    Идеята която предлагаш по принцип е много добра.Наистина топлообменник в земята на 10-15м. ще създаде много добри условия за работа на хл.машина поне на теория.Добре ама ако живееш на 6-тия етаж в 10-етажен блок.Как ще стане.Все пак във форума обсъждаме климатиците нали.Иначе винаги съм за нестандартни решения,защото те най-добре отчитат конкретните обстоятелства.На мен например ми се еърти в главата идеята да вкарам топлообменник в котел на локално поарно и от там да климатизирам цяла сграда,като твоята идея тук се вмества добре.Но да не занимаваме всички с тези неща.Ако искаш пиши на имела ми,ще се радвам ако сме си от полза взаимно

  8.  
     
  9. Member
    Тук е от
    Mar 2005
    Мнения
    599
    #97

    Re:Климатици... (обсъждане на всякакви климатици - 2005)

    Климатици със закопани в земята топлообменници съществуват, но се използват за централно климатизиране на сгради. Наричат се "Геотермопомпи" и възможните варианти са няколко: тръбички се "закопават" на дълбочина 10-15 м под повърхността, прави се сондаж до източник на подпочвени води и от тях се черпи и разни други. Тези инсталации, оползотворяващи земната енергия са наистина най-ефективия метод за отопление. Проблемът обаче е, че са много скъпи.



    @vvvlado

    отвори капака на вътрешното тяло, развий болтчето (болтчетата) на капачката към ел. панела и откачи вентилатора на вътрешното тяло. По този начин ще накараш климатика да работи, без да духа вентилатора на вътрешното тяло. Гаранция ти давам, че след известно време вътрешния топлообменник ще е буца лед. А проблема не е в точката на замръзван/топене на водата, а в точката на изпарение/втечняване на фреона.



    @badr

    Това за топлообменник на климатик да бъде вкаран в котел на локално парно се прави по малко по-различен начин. А и радиаторите няма да ти свършат работа на охлаждане - като се охладят и ще почнат да кондензират и ще шурнат едни води.......



    Използват се т.нар. водоохлаждащи агрегати или "чилъри" които работят като климатика, само дето топлят и охлаждат вода. После тази вода се движи по тръбички и стига до "вентилаторни конвектори" (които са на мястото на радиаторите). И по този начин се охлажда или топли. За капак, в цялата система може да се включи и котел, който да помага когато е много студено.

  10. dwd
    dwd е офлайн
    Junior Member
    Тук е от
    Dec 2004
    Мнения
    114
    #98

    Re:Климатици... (обсъждане на всякакви климатици - 2005)

    Здравейте,

    Имам Мидеа, 12-ка, 2003 г. модел. При -5,-10,-15 гр. външна температура при първо стартиране сутринта се чува много силен шум и вибрации от външното тяло. После всичко е ок(след 15 мин.) Благодаря на всички отговорили.



    P.S.Съжалявам, въпроса ми е нормално ли е това? Миналата зима не се сещам да имаше такива вибрации и шум. Иначе климатика е ОК. И съм супер доволен. Работи дори и при -15.



    <font color="maroon">Mod edit Не пускай последователни постове - ползвай бутона Edit!</font id="maroon">

  11. Member
    Тук е от
    Mar 2005
    Мнения
    599
    #99

    Re:Климатици... (обсъждане на всякакви климатици - 2005)

    Соред мен е нормално. И би следвало този отрицателен ефект да се увеличава с всяка следваща зима. Малко по-нагоре във форума стана въпрос за "тормозенето" на климатиците при ниски външни температури.

  12. Member
    Тук е от
    Sep 2004
    Мнения
    163
    #100

    Re:Климатици... (обсъждане на всякакви климатици - 2005)

    Просто компресора при -15С е "запечатан" от замръзналото му масло.

    като падне под -10 не си изключвай климатика,остави го на икономичен режим и няма да има никакво тракане.

  13. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2003
    Мнения
    1,233
    #101

    Re:Климатици... (обсъждане на всякакви климатици - 2005)

    <blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Просто компресора при -15С е "запечатан" от замръзналото му масло.

    като падне под -10 не си изключвай климатика,остави го на икономичен режим и няма да има никакво тракане.



    <div align="right">Originally posted by alexb*-*17/03/2005*:* 11:20:27</div id="right">

    </td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">



    Exactly! []

  14.  
     
  15. Junior Member
    Тук е от
    Mar 2005
    Мнения
    14
    #102

    Re:Климатици... (обсъждане на всякакви климатици - 2005)

    @Tazmaniak

    Ако проблемът не е в точката на топене на водата, тогава от какъв зор се случва обезскрежаването? Може би имаш предвид че това не е истинският проблем, но води до неговото изостряне?

    С оглед подобряване на симетрията при топлене и охлаждане, единственото за което се сещам, е да разменя местата на външното и вътрешното тяло през охладителния или отоплителния сезон. Нали целта е да кажа, че те са едно и също? Изключването на вентилатора и другите споменати работи внасят още разлики.



    Иначе природата на студа и топлината наистина е една и съща. ?Не виждам защо си противоречат двете твърдения. На пръв поглед противоречиво звучи, че климатикът взима топлина от студеното за да я предаде на топлото, докато не стане дума, че в тази ситуация има уред от сорта на ключ от палатката и той действа на принципа "пари при пари отиват", защото студено е синоним на недостатъчно топло.

  16. Member
    Тук е от
    Mar 2005
    Мнения
    599
    #103

    Re:Климатици... (обсъждане на всякакви климатици - 2005)

    Относителната влажност на въздуха е най-голяма при температури 2-6 градуса над нулата. При много ниски температури във въздуха почти няма влага и външното тяло не се заскрежава, но въпреки това климатиците включват на обезскрежаване.



    размяната на местата на вътрешното и външното тяло се извършва от т.нар. "четирипътен вентил", който разменя посоката на движение на хладилния агент.



    Наистина е малко объркващо: "Как така, когато навън е -5 градуса климатика взима топлина отвън и я вкарва в помещението?" - Ще се опитам да обясня принципа на работа на климатика простичко и не много дълго:



    Имаме компресор, който сгъстява/компресира хладилен агент (фреон). При това сгъстяване фреонът се загрява. Ако сте помпили автомобилна/велосипедна гума или топка най-вероятно сте забелязали как маркуча на помпата загрява - това е ефектът. Та значи този сгъстен и затоплен фреон в режим на отопление влиза във вътрешното тяло. И тъй като фреонът е нагрят до около 45-47 градуса, а в стаята е да речем 18 градуса, то хладилния агент изтива, като отдава топлината в стаята. При това изтиване се втечнява ("кондензира"), но налягането му остава високо. След това продължава да се движи по тръбичките и отива във външното тяло. Там минава през една тръбичка, която има много малък отвор - "капилярка". Минавайки от там и озовавайки се в голямата пита налягането му рязко пада, при което започва да се изпарява. При изпарението започва да поглъща топлина и респективно да охлажда въздуха - същото като ако си счупил запалка - става студено около пукнатината, от която фъска запалката.



    При номинални условия (7 градуса външна температура), точката на изпарение е около 0-1 градуса. Разликата между външната температура и точката на изпарение е енергията която се взима от вън. Когато външната температура спаде, пада и точката на изпарение, но не пропорционално. И колкото е по-студено, толкова се доближават двете температури - от там намалява и ефективността.



    Като вземем и факта, че при 0 градуса и атмосферно налягане, влагата която е във въздуха замръзва и залепва по външното тяло можем да си представим каква ефективност се получава.





    П.П. Моля, да бъда извинен от инженерите, че не съм използвал точна терминология, но това е бегъл опит за обясняване на процесите на популярен език.

  17. Junior Member
    Тук е от
    Mar 2005
    Мнения
    14
    #104

    Re:Климатици... (обсъждане на всякакви климатици - 2005)

    А влагата като се втвърдява от газообразно състояние не отделя ли голямо количество енергия, която се предава на топлообменника? Енергияа на това втвърдяване е равна на енергията на сублимация, а само за втечняването в таблиците пише доста големи стойности.

  18. Member
    Тук е от
    Mar 2005
    Мнения
    599
    #105

    Re:Климатици... (обсъждане на всякакви климатици - 2005)

    така е, но когато се втечнява и после втърдява върху топлообменника на външното тяло го запушва, в следствие на което намалява количеството въздух което върти вентилатора, а въздуха в случая е носител на енергия.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 7 от 156 ПърваПърва ... 567891757 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Климатици... (обсъждане на всякакви климатици - 2009)
    От Lupus във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 312
    Последно: 27-11-09, 15:37
  2. Климатици... (обсъждане на всякакви климатици - 2008)
    От kantonaa във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 1949
    Последно: 27-12-08, 23:13
  3. Климатици... (обсъждане на всякакви климатици - 2007)
    От kantonaa във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 1699
    Последно: 31-12-07, 17:40
  4. Климатици... (обсъждане на всякакви климатици - 2006)
    От JoroM във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 2354
    Последно: 31-12-06, 16:21
  5. Климатици... (обсъждане на всякакви климатици - 2004)
    От Julian във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 157
    Последно: 30-12-04, 17:16

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе