Страница 111 от 114 ПърваПърва ... 61101109110111112113 ... ПоследноПоследно
Резултати от 1,651 до 1,665 от общо 1700
Like Tree1Одобрявам

Климатици... (обсъждане на всякакви климатици - 2007)

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

1. Тук е от
    Nov 2005

Re:Климатици... (обсъждане на всякакви климатици - 2007)

може ли да се смаже тая перка по някакъв начин,защото аз мисля,че ако го направя ел.мотора ще върви леко

2.  

3. Senior Member Аватара на valen1
    Тук е от
    Sep 2007

rsvr: Продължих разглеждането и сравнението на Panasonic NE12GKE Nordic 1 850 EUR, който се продава за северните страни и E12GKE който се продава в България за 1 500 лв. (750 EUR). За модела E12GKE намерих в интернет сервизна документация на немски.

За да свалят цената са започнали орязване на влаганите материали като качество и количество:
    1. Махнали са електро-термо-регулиращият вентил (expansion valve) и са сложили капилярка. Следствието от това е че климатика е неефективен като потребление на електричество и вършена работа при ниски скорости на компресора. Съкратили са и електрониката по платката отговаряща за неговото управление.
    2. Топло-обменника на външното тяло от дву-редов са го направили едно-редов, двойно намаление. Колкото топлообменниците на един климатик са с по голяма площ, толкова климатика може да приеме или отдаде по голяма топлина. Следствието от това е че спада COP и климатикът работи по документи вече до -5 , а не до -20 градуса. Това спадане на мощността е свързано и с липсата на (expansion valve), не е само заради площа на топлообменниците.
    3. Сменили са моделът на компресора. За него нищо не мога да кажа защото нямам каталог на тези компресори, цената му е - 107 EUR.
    4. Сменили са питата на вътрешното тяло, сменили са моделите на вентилаторите на вътрешното и външното тяло, вече няма нагревател на копресора (пък и за какво ли му е след като работи вече до -5 ), няма го заглушителят на шума по линията на фреона (той е за да не се чува бълбукане, съскане и врене на фреона). Списъкът може да продължи има и още, но на мен повече не ми се занимава.

До какво води липсата само на една буква. В случая до голямо орязване и подмяна на много компоненти на една прекрасна машина да се получи нещо по-евтино, за да може да си позволите да го купите. Когато смятате да си купувате скъп климатик а не разбирате, питайте първо тук във форума за мнение, но е хубаво да си намерите и сервизната документация за конкретният модел от интернет.

4. Senior Member Аватара на Alexi
    Тук е от
    Jul 2002
    Живее в
    Шумен

valen я кажи за популярните в БГ клими на Фуджитсу ASY7/9/12LCC как са като изпълнение .. също така ме интересува премиум моделите на Панасоник - HE/XE9/12DKE как са .. GKE моделите явно не са много читави
    EDIT:имам документацията на е9/12ДКЕ и НЕ9/12ДКЕ но няма как да я кача тука а от схеми чак толкова не разбирам

5. Member
    Тук е от
    Dec 2006

Цитат Първоначално публикувано от Alexi
    valen я кажи за популярните в БГ клими на Фуджитсу ASY7/9/12LCC как са като изпълнение .. също така ме интересува премиум моделите на Панасоник - HE/XE9/12DKE как са .. GKE моделите явно не са много читави
    Предполагам, че ASY9LCC щом струва у нас 1300-1400 лева, положението ще е сходно с европейските Панасоници, няма да е като скандинавските модели

6. Moderator
    Тук е от
    Nov 2006

http://www.nettovarmepumpar.se/xe9ekexe-12eke.pdf
    Eто service manual-a на XE*EKE моделите на Panasonic. Специално за тях не знам да има отделна нордик версия. Цена 1600 за 9-ка без монтаж.
    Интересно ми е по-знаещите да кажат как са като изработка.

7. Member
    Тук е от
    Dec 2006

valen, благодаря ти за обстойното проучване, свършил си много полезна работа,Мерси!
    Изводът е, че няма евтино и хубаво. Лошото е, че нашенските Панасоници се продават в този си вид в цяла западна европа, а нордик версията само в няколко държави и вече трудно ги намират та да се внесе тук, а наистина са хубави, виждал съм ги на живо.
    Само едно нещо много ме издразни....цената на компресора...107 евро.

Гадовете от КиК ги продават по 800-1000 лева

8.  

9. Moderator
    Тук е от
    Nov 2006

Някой има ли сервизна на HE-DKE? Аз намирам само упътвания и рекламни PDF-и. Но не и service manual като този, който дадох за XE по-горе.
    И забелязвам, че HE го има повече в нордик сайтове.
    И друго: XE е със scroll компресор, а HE пише, че е с E-scroll - какво значи това?

10. Senior Member Аватара на valen1
    Тук е от
    Sep 2007

Alexi: Докато се запознавах с предният модел намерих и сервизната на Panasonic XE12EKE който се продава в България за 1 700 лв (850 EUR). Има много голяма разлика между E12GKE и XE12EKE а разликата в цената е някакви си 100 EUR.

Това което виждам по тази документация е:
    1. Компресорът е абсолютно същият модел както на NE12GKE Nordic.
    2. Има expansion valve както NE12GKE Nordic.
    3. По документи работи вече до -15 градуса като COP-a му е малко по-слаб от NE12GKE Nordic.
    4. Има дву-редов топлообменник на външното тяло.
    5. Има нагревател на компресора.
    6. Няма заглушител по линията на фреона, което не е важно за работата му като машина, той служи да не се чуват звуци причинени от движението на фреона по системата.

Този модел се приближава най-много до NE12GKE Nordic, който в случая използвам като модел за сравнение и е един много добре конструиран климатик с добри характеристики (Nordic). При климатиците продавани за скандинавските страни не може да се допускат компромиси, защото работят при екстремални атмосферни условия.

11. Senior Member Аватара на Alexi
    Тук е от
    Jul 2002
    Живее в
    Шумен

само че ХЕ9/12ДКЕ и ХЕ9/12ЕКЕ са различни модели ,интересува ме ХЕ9ДКЕ( имам такъв и доволно се справя но все пак дали е читаво изработен) ,както и фуджитсутата ,че ще слагам още един климатик който трябва да е най читав от всички че ще е за детската

12. Senior Member Аватара на valen1
    Тук е от
    Sep 2007

Alexi: Във началото като прочетох модела на Panasonic който те интересува го обърках с HE12DKE, причината е че модела беше написан на Български. После вече разбрах че вероятно е XE12DKE, за който в момента нямам сервизна документация и не мога да намеря в интернет.

За Fujitsu последните модели които се продават на пазара ще потърся в интернет.

13. Member
    Тук е от
    Sep 2003

valen1 за да запълниш съвсем картинката, напиши ако можеш и разликата E12DKE - E12GKE.

14.  

15. Member
    Тук е от
    Dec 2006

Цитат Първоначално публикувано от muchoto
    valen1 за да запълниш съвсем картинката, напиши ако можеш и разликата E12DKE - E12GKE.
    ГКЕ е продължението на ДКЕ, цената и дизайна са почти еднакви, има лек фейслифт

16. Senior Member Аватара на valen1
    Тук е от
    Sep 2007

muchoto: Panasonic, разглеждаме моделът E12DKE и неговият наследник E12GKE. И двата модела са на цена 1 400 лв. (700 EUR). Моделът E12DKE не се продава вече, но е интересно да се види дали за едни и същи пари когато се е продавал сега получаваме от наследникът му поне същото качество.

Какво показва сервизната документация:
    1. И двата са изпълнени с капилярка.
    2. И двата са с едно-редов топлообменник на външното тяло.
    3. И двата нямат нагревател на компресора.
    4. И двата имат един и същ модел компресор. Говорихме вече за цената му в интернет 107 EUR.
    5. Хладилната част е абсолютно една и съща, с изключение на един филтър дехидратор при E12DKE, който го няма в новият модел, целта му е ако има влага в системата да я задържи в себе си. Забелязал съм че всички съвременни и скъпи климатици нямат такъв филтър, така че това не е минус за наследника.
    6. И двата ги дават по документи да работят до -5 градуса, COP и на двата се еднакви (разлика 0,06 в полза на E12DKE не се брои).

Извод: За парите си от 1 400 лв. за E12GKE получавате абсолютно същата машина като старият модел E12DKE. Но това не означава че е хубава, просто е същата.

17. Member
    Тук е от
    Oct 2005

SERVICE MANUAL Fujitsu –General 12LC
    http://www.jac.ru/general/docs/Wall%.../0512G2964.pdf
    Fujitsu –General 7-9LC
    http://www.jac.ru/general/docs/Wall%.../0602G3038.pdf
    Fujitsu –General 9-12LD/в USA с буквите RLQ/
    http://www.jac.ru/general/docs/Wall%.../0601G2987.pdf
    http://www.fujitsugeneral.com/PDF_06...nstruction.pdf
    По документи работят до -15 градуса.
    Имат нагревател на компресора/и то не чрез външен нагревател а чрез подаване на понижено напрежение върху намотките на компресора половин час след като го изключиш от дистанционното и навън са ниски температурите/
    Имат expansion valve.
    Имат заглушител по линията на фреона.

18. Member
    Тук е от
    Sep 2003

Забелязах следното при Fujitsu 12LCC:
    При изключен климатик консумация 6 w, когато температурите се понижиха рязко , тази консумация стана между 14-20 w. Съвпада точно с описаното по-горе от dan66.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

1. Климатици... (обсъждане на всякакви климатици - 2009)
    От Lupus във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 312
    Последно: 27-11-09, 16:37
  2. Климатици... (обсъждане на всякакви климатици - 2008)
    От kantonaa във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 1949
    Последно: 28-12-08, 00:13
  3. Климатици... (обсъждане на всякакви климатици - 2006)
    От JoroM във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 2354
    Последно: 31-12-06, 17:21
  4. Климатици... (обсъждане на всякакви климатици - 2005)
    От ВЕЛИНСКИ във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 2332
    Последно: 31-12-05, 19:20
  5. Климатици... (обсъждане на всякакви климатици - 2004)
    От Julian във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 157
    Последно: 30-12-04, 18:16

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе