може ли да се смаже тая перка по някакъв начин,защото аз мисля,че ако го направя ел.мотора ще върви леко
може ли да се смаже тая перка по някакъв начин,защото аз мисля,че ако го направя ел.мотора ще върви леко
rsvr: Продължих разглеждането и сравнението на Panasonic NE12GKE Nordic 1 850 EUR, който се продава за северните страни и E12GKE който се продава в България за 1 500 лв. (750 EUR). За модела E12GKE намерих в интернет сервизна документация на немски.
За да свалят цената са започнали орязване на влаганите материали като качество и количество:
1. Махнали са електро-термо-регулиращият вентил (expansion valve) и са сложили капилярка. Следствието от това е че климатика е неефективен като потребление на електричество и вършена работа при ниски скорости на компресора. Съкратили са и електрониката по платката отговаряща за неговото управление.
2. Топло-обменника на външното тяло от дву-редов са го направили едно-редов, двойно намаление. Колкото топлообменниците на един климатик са с по голяма площ, толкова климатика може да приеме или отдаде по голяма топлина. Следствието от това е че спада COP и климатикът работи по документи вече до -5 , а не до -20 градуса. Това спадане на мощността е свързано и с липсата на (expansion valve), не е само заради площа на топлообменниците.
3. Сменили са моделът на компресора. За него нищо не мога да кажа защото нямам каталог на тези компресори, цената му е - 107 EUR.
4. Сменили са питата на вътрешното тяло, сменили са моделите на вентилаторите на вътрешното и външното тяло, вече няма нагревател на копресора (пък и за какво ли му е след като работи вече до -5 ), няма го заглушителят на шума по линията на фреона (той е за да не се чува бълбукане, съскане и врене на фреона). Списъкът може да продължи има и още, но на мен повече не ми се занимава.
До какво води липсата само на една буква. В случая до голямо орязване и подмяна на много компоненти на една прекрасна машина да се получи нещо по-евтино, за да може да си позволите да го купите. Когато смятате да си купувате скъп климатик а не разбирате, питайте първо тук във форума за мнение, но е хубаво да си намерите и сервизната документация за конкретният модел от интернет.
valen я кажи за популярните в БГ клими на Фуджитсу ASY7/9/12LCC как са като изпълнение .. също така ме интересува премиум моделите на Панасоник - HE/XE9/12DKE как са .. GKE моделите явно не са много читави
EDIT:имам документацията на е9/12ДКЕ и НЕ9/12ДКЕ но няма как да я кача тука а от схеми чак толкова не разбирам
Предполагам, че ASY9LCC щом струва у нас 1300-1400 лева, положението ще е сходно с европейските Панасоници, няма да е като скандинавските моделиПървоначално публикувано от Alexi
http://www.nettovarmepumpar.se/xe9ekexe-12eke.pdf
Eто service manual-a на XE*EKE моделите на Panasonic. Специално за тях не знам да има отделна нордик версия. Цена 1600 за 9-ка без монтаж.
Интересно ми е по-знаещите да кажат как са като изработка.
valen, благодаря ти за обстойното проучване, свършил си много полезна работа,Мерси!
Изводът е, че няма евтино и хубаво. Лошото е, че нашенските Панасоници се продават в този си вид в цяла западна европа, а нордик версията само в няколко държави и вече трудно ги намират та да се внесе тук, а наистина са хубави, виждал съм ги на живо.
Само едно нещо много ме издразни....цената на компресора...107 евро.
Гадовете от КиК ги продават по 800-1000 лева
Някой има ли сервизна на HE-DKE? Аз намирам само упътвания и рекламни PDF-и. Но не и service manual като този, който дадох за XE по-горе.
И забелязвам, че HE го има повече в нордик сайтове.
И друго: XE е със scroll компресор, а HE пише, че е с E-scroll - какво значи това?
Alexi: Докато се запознавах с предният модел намерих и сервизната на Panasonic XE12EKE който се продава в България за 1 700 лв (850 EUR). Има много голяма разлика между E12GKE и XE12EKE а разликата в цената е някакви си 100 EUR.
Това което виждам по тази документация е:
1. Компресорът е абсолютно същият модел както на NE12GKE Nordic.
2. Има expansion valve както NE12GKE Nordic.
3. По документи работи вече до -15 градуса като COP-a му е малко по-слаб от NE12GKE Nordic.
4. Има дву-редов топлообменник на външното тяло.
5. Има нагревател на компресора.
6. Няма заглушител по линията на фреона, което не е важно за работата му като машина, той служи да не се чуват звуци причинени от движението на фреона по системата.
Този модел се приближава най-много до NE12GKE Nordic, който в случая използвам като модел за сравнение и е един много добре конструиран климатик с добри характеристики (Nordic). При климатиците продавани за скандинавските страни не може да се допускат компромиси, защото работят при екстремални атмосферни условия.
само че ХЕ9/12ДКЕ и ХЕ9/12ЕКЕ са различни модели ,интересува ме ХЕ9ДКЕ( имам такъв и доволно се справя но все пак дали е читаво изработен) ,както и фуджитсутата ,че ще слагам още един климатик който трябва да е най читав от всички че ще е за детската
Alexi: Във началото като прочетох модела на Panasonic който те интересува го обърках с HE12DKE, причината е че модела беше написан на Български. После вече разбрах че вероятно е XE12DKE, за който в момента нямам сервизна документация и не мога да намеря в интернет.
За Fujitsu последните модели които се продават на пазара ще потърся в интернет.
valen1 за да запълниш съвсем картинката, напиши ако можеш и разликата E12DKE - E12GKE.
ГКЕ е продължението на ДКЕ, цената и дизайна са почти еднакви, има лек фейслифтПървоначално публикувано от muchoto
muchoto: Panasonic, разглеждаме моделът E12DKE и неговият наследник E12GKE. И двата модела са на цена 1 400 лв. (700 EUR). Моделът E12DKE не се продава вече, но е интересно да се види дали за едни и същи пари когато се е продавал сега получаваме от наследникът му поне същото качество.
Какво показва сервизната документация:
1. И двата са изпълнени с капилярка.
2. И двата са с едно-редов топлообменник на външното тяло.
3. И двата нямат нагревател на компресора.
4. И двата имат един и същ модел компресор. Говорихме вече за цената му в интернет 107 EUR.
5. Хладилната част е абсолютно една и съща, с изключение на един филтър дехидратор при E12DKE, който го няма в новият модел, целта му е ако има влага в системата да я задържи в себе си. Забелязал съм че всички съвременни и скъпи климатици нямат такъв филтър, така че това не е минус за наследника.
6. И двата ги дават по документи да работят до -5 градуса, COP и на двата се еднакви (разлика 0,06 в полза на E12DKE не се брои).
Извод: За парите си от 1 400 лв. за E12GKE получавате абсолютно същата машина като старият модел E12DKE. Но това не означава че е хубава, просто е същата.
SERVICE MANUAL Fujitsu –General 12LC
http://www.jac.ru/general/docs/Wall%.../0512G2964.pdf
Fujitsu –General 7-9LC
http://www.jac.ru/general/docs/Wall%.../0602G3038.pdf
Fujitsu –General 9-12LD/в USA с буквите RLQ/
http://www.jac.ru/general/docs/Wall%.../0601G2987.pdf
http://www.fujitsugeneral.com/PDF_06...nstruction.pdf
По документи работят до -15 градуса.
Имат нагревател на компресора/и то не чрез външен нагревател а чрез подаване на понижено напрежение върху намотките на компресора половин час след като го изключиш от дистанционното и навън са ниски температурите/
Имат expansion valve.
Имат заглушител по линията на фреона.
Забелязах следното при Fujitsu 12LCC:
При изключен климатик консумация 6 w, когато температурите се понижиха рязко , тази консумация стана между 14-20 w. Съвпада точно с описаното по-горе от dan66.