При моя FUJITSU 12 LGC няма такъв шум никога несъм чувал шумолене или нещо подобно.Вакумиран е тръбният път обаче е 3.9м.почти 4м.Няма апсолютно никакъв шум!
При моя FUJITSU 12 LGC няма такъв шум никога несъм чувал шумолене или нещо подобно.Вакумиран е тръбният път обаче е 3.9м.почти 4м.Няма апсолютно никакъв шум!
Сега се сетих нещо по темата с шума на преливащия фреон.
При тези от Вас, при които го има този шум, външното тяло по-високо ли е като ниво от вътрешното. Също така, тръбите когато излязат веднага от вътрешното тяло правят ли завой нагоре.
Въпросът е: Дали тръбите се качват нагоре или веднага слизат надолу.
Заформи се пак въпроса с преливането на фреона, и пак тъкмо се стигне до взаимно съгласие че статистически при всички се чува шума от преливане и е нормално се намира някой като Денис7 да изръси че при него нямало никакъв шум и ни метне всички в размисъл.
Вален1 също се изразява "при тези от вас на които го има", а при теб няма ли го?
Лавшо също споделя че от три перфектни монтажа само на един се е чувало.
Значи ако може да се вярва на показанията на тримата се оказва че на всички които им че чува въпросния шум им е ДЕФЕКТЕН климатика! Друга възможност не остана. Пак се въртим в кръг. Между другото преди малко се зачетох в ръководството(по съвет на Бач Дидо - "ако нищо не помага - прочети ръководството" ) и в него наистина пише да не търсиш сервиз защото следните дефекти са нормални и изреждат точно този шум след тръгване/спиране на компресора и по време на размръзяване. Така са си вързали гащите и не може да се пледира за дефектна бройка ако ти се случи такава която шуми. Друг е въпроса този дефект освен че се чува неприятно - дали оказва негативно влияние на работата на системата?
Публикувана от: valen1 Днес в 19:21
"Въпросът е: Дали тръбите се качват нагоре или веднага слизат надолу." - след вътрешното тяло с лек наклон-надоло тръбите влизат във външното - към 1 метър - шум от преливане се чува.
Имаше едни МЕта преди време които доста шумяха решихме проблема като сложихме заглушител за вален от английски MUFFLER ... представлява парче тръба няколко пъти по дебела от нормалната ....
dgenov
Защо да лъжа?Наистина никога не съм го чувал да шуми!Дори след като прочетох тези работи спрях апсолюутно всичко тв и т.н.включвам изключвам нон стоп няма никакво шумолене и никога не е имало и ти имаш същия модел доколкото разбрах но немога да кажа защо го има или защо го няма,това е.Само казвам че тръбният ми път е 4м.даже се безпокоях че е доста дълго и трабите са отвънка с отделни изолации.Няма шум!
Споко човечеПървоначално публикувано от denis_7
радвай се че си един от ... да не кажа единствения на който не му шуми. Ама чак да твърдя че лъжеш - НЕ, нито съм бил у вас да чуя климатика, нито те познавам за да споря - само леко се съмнявам - извини ме. Пуснах анкета и сега ще видим на кой му шуми на кой не - че така и не се разбра толкова години каква е причината със сигурност.
Здравейте!
Отдавна следя с интерес развитието на раздела за климатиците,до сега не ми се е налагало да търся помощ,но...
Та накратко - климатик Hisense KFR 3201GW на 4 години. Отскоро започнах да го пускам да топли и получих неприятна изненада-както си работи климатика компресора му спира-външния и вътрешня вентилатор си работят, свети си и индикацията,че работи, но си работи като вентилатор-само върти въздуха из стаята.Като го спра за 30-40 минути и го пусна - пак си работи известно време. Ако го включа по-рано от това време- релето за външното тяло си сработва нормано, заработва и вентилатора на външното тяло, вътре не върти и си чака да се загрее, ама - не и така си стои. Не се забелязват никакви признаци за натоварване на ел. инсталация-не премигват лампи,все едно е прекъснато захранването на компресора. Забелязах,че нощем не се получава този проблем-единственото разлика в условията е с по-ниските външни температури нощем...Двама майстори го гледаха - "Купи си нов - каза единия без много да се задълбочава, компресора е заминал". Другия,че компресора "блокирвал" т.е пак купи си нов климатик...Вече съм се настроил на тази вълна, но все пак имате ли някакви други идеи??
llamo, Трябва да доизясниш някой неща:
1. Казваш, че в началния момент климатика си работи, имаш в предвид че всичко си е нормално и дори отоплява добре ли.
2. Казваш, че по някое време компресора изключва но двата вентилатора продължават да работят. Вътрешния вентилатор защо работи при положение, че компресора не работи за да поддържа топлообменника топъл.
3. После казваш, че ако включиш климатика по-рано от 40 минути след като си го бил изключил, релето на компресора включва, но самия компресор тръгва ли.
4. Единия майстор казва, че компресора е блокирал. Ако е блокирал компресора няма да завърта и съответно климатика да топли.
5. Втория майстор казва, че компресора е заминал, може би има предвид че си губи компресията ли. Това наистина може да е много вероятна причина но трябва да доизясниш предните неясноти.
6. Измерваха ли наляганията с манометри.
7. Измерваха ли работния ток на компресора.
denis 7 не е единствен, чийто климатик не шуми.Моето ХИТАЧИ Е10Н2 вече две години никога не е издавал шум от движение на фреона, нито при тръгване, нито при спиране, нито при работа а също е на R 410А. Но ТОШИБА-та ми 10 SAVP-Е на 2 месеца, шуми през цялото време на по-ниска мощност прелива и се чува силно като помпа.
Някой ползва ли такава машина на Хитачи RAS/RAC-25WX8, какви са му впечатленията?
по т.1-да работи си нормално докато компресора спре.Първоначално публикувано от valen1
по т.2-и аз си задавам този въпрос,не преминава и в дефрост.
по т3-включва релето, индикацията за работен режим свети, тръгва и вент. на вън. тяло. компресора НЕ тръгва, не тръгва и вент. на вътр. тяло, но ако топлообменника е достатъчно изстинал(т.е както трябва да е).
Техника,който каза,че компр. е "заминал" имаше в пред вид-изгорял напълно,щото не го е сварвал докато работи и съотв. не е мерил нищо( хич не му се занимаваше на човека,мн.дълго е да цитирам разговора на "високо ниво", правя се че нищо не разбирам от това което ми говорят)
Другия смени кондензатора на компресора, за пусковия ток не знам дали го премери, но налягане на фреона не е мерено със сигурност.От тази "интервенция" освен по-силния звук при включване, нищо не се е променило в описаната ненормална работа на климатика. А компресора със сигурност не блокира (чисто механически), термозащитата не сработва,няма консумация. Като че ли нещо вътре "прекъсва" веригата при по-високо налягане на фреона(при под 10 гр. навън работи нормално) и след известо време се възстановява.
Здравейте!
Понеже не съм много запознат с работата на климатиците искам да попитам: В режим отопление от външното тяло капе вода (само през ноща и рано сутрин, през деня не)- на какво се дължи това?  До колкото разбирам зимата когато е по студено външното тяло заскрежава, климатика включва на дефрост и е нормално при размръзяването да се получи така, но сега не е толкова студено.
Всичко е нормално-Когато вътре ти топли,външното тяло се охлажда ,като неговата температура се мени.Колкото е по-голяма нуждата от топлина вътре,толкова по-голяма разлика се получава между темп. на външното тяло и околната темп.Нощем е по-голяма нуждата от топлина,околния въздух е по-студен и се получава,че тялото се охлажда до минусова темп.-заскрежава се.Денем е по-топло и то се охлажда до плюсова темп-т.е.се образува само кондензат.
llamo, Ясно е, че след като компресора работи от време на време не е нито блокирал, нито е изгорял.
Ако топлообменника не е топъл на режим отопление, вътрешния вентилатор не трябва да върти, причината да върти може да е в тръбния датчик на вътрешното тяло или в електрониката. При някои модели климатици има леко обдухване когато не работи компресора, за да се поддържа температурата в стаята еднаква. Може да има няколко проблема, да не е само един. След като включи релето на компресора, до компресора отива ли напрежение. Трябва да се измерят наляганията при работа.
Кажи от кое населено място си, може пък някой друг техник четящ форума да поиска да го види и да успее да го оправи.