Мерси за мнението. Ще помоля още някой да се изкаже в тази насока, за да знам наистина ли е така или не.Първоначално публикувано от soon
Мерси за мнението. Ще помоля още някой да се изкаже в тази насока, за да знам наистина ли е така или не.Първоначално публикувано от soon
За мен нещата в твоя случай изглеждат така - 2 бр. 7-ци и 1 бр. 9-ка. За най-малката ще има лек запас, за средната и голямата ще е точно. Не слагай 7-ца на голямата стая!
36 м3 - 83 W/m3 с ASHA7LC - предостатъчно.
44 м3 - 68 W/m3 с ASHA7LC - на ръба, но достатъчно.
50 м3 - 72 W/m3 с ASHA9LC - достатъчно.
Хехе, радвам се че си взех Тошиба!Първоначално публикувано от lavsho
П.С абе хора, през лятото на колко градуса ги нагласяте. Аз съм го нагласил на 25, ама умирам от студ
а защо ги смяташ на номинална мощност като може да работи и на 4.6 kWПървоначално публикувано от deian
Ами в Пловдив достатъчно...около две седмици... Относно ефективността не е така... Вероятно гледаш само COP и EER. Японците имат и един друг коефициент APF и Energy-saving standards for achievement rate... Освен това важното е да топли оптимално т.е. да има и достатъчно мощност за даденото помещениеПървоначално публикувано от PifchoBG
Защото при -15*C климатикът не може да отдава максималната си мощност записана на табелката...Първоначално публикувано от PifchoBG
Вариантът е:
36m3/2.6m=13.85m2=3000KW=7LCC
44m3/2.6m=16.92m2=3700KW=9LCC
50m3/2.6m=19.23m2=4200KW=12LCC
Това е за да топли при -15*C. Може би 12LCC всъщност е леко преоразмерен.. но така или иначе нямаш друг вариант... по отношение на Fujitsu. 12LGC има едва 4KW мощност на топлоотдаване по номинал.
09LCC спира за по 6 до 10min на всеки 60min когато външната температура е под -5*C,-7*C независимо дали питата му е заскрежена или не. По отношение на 12 там много трудно съм го засичал да обескрежава ...Първоначално публикувано от jori
При 55 м3 - 12-та непостигаше това което очаквах (особено зимата) и за това бе заменена с 18-ка която моментално подобри нещата.
Никога повече не бих слагал за 55-65 м3 - 12-ка!!!
Абсолютно спедлям твоето мнение!Нека има повече запас от мощност,а колкото по-добър е модела на климатика,толкова по-малко си натоварваш бюджета !Като пари към ШиляшкиПървоначално публикувано от soon
![]()
хубаво е да споделиш каква марка и модел е тази 12ка, защото това е от огромно значениеПървоначално публикувано от soon
soon, за да не си можел да стоплиш 55 м3 с 12-ка (споменаваше General), значи или имаш прекалено големи загуби или си любител на тропическите жеги през зимата. Ще споделиш ли колко градуса си искал да поддържаш?
18-ка на 55 м3 е просто абсурдно откъдето и да го погледнеш.
Изхождайки от мислите на elite ще кажа, че колкото по-добър е климатика, толкова повече няма нужда от "запас от мощност". Да се презапасяваш ако вземеш някое дърво, което при минусови температури му пада топлоотдаването обратнопропорционално на цената му. Скъп и хубав климатик като General няма нужда да бъде преоразмеряван!
Не съм привърженик нито на преоразмеряването, нито на недооразмеряването. Един климатик трябва да е правилно разчетен за да работи икономично, добре и дълго време.
Гледа се номиналната мощност. Това, че може в определени моменти да вдигне много повече, не означава, че това може да му е постоянен режим на работа.Първоначално публикувано от PifchoBG
Здравейте ,искам да попитам дали съм направил правилен избор,купих си Тошиба RAS-2518D за стая от 13 кв.м. , ал. дограма ,кнауф с вата на външни стени и таван, и на следващия ден след като го купих се почнаха едни коментари за малки топлообменници и така нататък, та направо ми се развали настроението, ще помоля компетентните да ми кажат дали съм се набутал, или всичко е наред,
Благодаря предварително![]()
elite бързо разбра за какво говоря, докато ти deian - има още много да преоткриеш истините за климатиците и техните нива на реалност!
О, благодаря ти, вожде... Както и да е, аз спирам. Слагай ако искаш 24-ка на 20 кв.м.!
deian не се сърди!
Споделям само практическото си наблюдение в дългото търсене на ОПТИМАЛНИЯ резултат, който и открих след като го провери на живо!
Какви ти 7,9 и 12-ки!?![]()
не знам ама съседа отгоре отоплява 3стаен апартамент с 2 генерала ! като ги гледам на външен вид не ми изглеждат много големи най-много 12. Но като го видя ще го питам ! deian и в крайна сметка 9 или 7 да сложа на 50 кубика, като не държа да ми е 25 градуса, аз съм свикнал на 22 най-много.
На 50 м3 ти трябват поне 3500 W, това е лично мое мнение, не искам да ангажирам никого с него. Аз бих сложил 9-ката (говорим за точно този модел с 3600 W топлоотдаване). Ако беше друг модел, най-вероятно щях да ти кажа да сложиш 12-ка.
НЕ слагай 7-ца на 50 м3.
Единият ти вариант е 7, 7, 9. За мен нормален.
Другият 7, 9, 12. Със запас.
Ти избираш.
@soon, не се сърдя, всеки има право на избор. За теб комфорт може да е при 26+ градуса. Така и не каза какви температури си гонил. Аз си карам на 22* зимата и ми е добре, климатикът (9-ка 44 куб.м.) дори изключва, а е инвертор.