Благодаря!
Имам все още колебание 70/30 между нова машина и японска втора ръка.
Благодаря!
Имам все още колебание 70/30 между нова машина и японска втора ръка.
Имай на предвид че шума обявен при Фуджитсу е на най ниската степен а на Мидеята е обявен шума на максимална степен. Но това може да се разбере ако имаш няква документация.
Привет на всички!
Предстои ми закупуването на две 100 волтови машини ( нови ) съответно за 2 помещения (18кв.м. и 23 кв.м, панел с вътрешна изолация, ПВЦ / 1-ви етаж / Източно изложение / ), спрял съм се на следните модели, както следва:
за 18кв.м. помещение:
Fujitsu AS-E22T
ОТДАВАНА МОЩНОСТ:
СТУДЕНО: 2,2 (0,9 ~ 2,8) кВт
ТОПЛО: 2,2 (0,9 ~ 3,9) кВт
КОНСУМАЦИЯ НА ЕЛ. ЕНЕРГИЧ:
СТУДЕНО: 460 (170 ~ 800) Вата
ТОПЛО: 380 (160 ~ 1080) Вата
APF: 5.20
или
Mitsubishi MSZ-SV228
ОТДАВАНА МОЩНОСТ:
СТУДЕНО: 2,2 (0,7 ~ 2,6) кВт
ТОПЛО: 2,2 (0,7 ~ 3,9) кВт
СТУДЕНО: 435 (155 ~ 690) Вата
ТОПЛО: 400 (125 ~ 1070) Вата
COP: 4.80
за 23кв.м. помещение
Fujitsu AS-J22T
ОТДАВАНА МОЩНОСТ:
СТУДЕНО: 2,2 (0,5 ~ 3,3) кВт
ТОПЛО: 2,5 (0,5 ~ 5,1) кВт
СТУДЕНО: 460 (125 ~ 950) Вата
ТОПЛО: 380 (100 ~ 1290) Вата
APF: 5.80
или
Mitsubishi MSZ-SV288
ОТДАВАНА МОЩНОСТ:
СТУДЕНО: 2,8 (0,7 ~ 5,1) кВт
ТОПЛО: 2,8 (0,7 ~ 5,1) кВт
СТУДЕНО: 640(150 ~ 900) Вата
ТОПЛО: 515(120 ~ 1425) Вата
COP: 4.70
Предполагам, че логиката повелява да се спра на Фуджитсото и в двата случая, но все пак бих желал да чуя и още няколко мнения, ако е възможно.
Благодаря предварително!
matani, Fujitsu AS-E22T е за отопление на помещение до 10м2 - както и Mitsubishi MSZ-SV228! Абсурдно е да слагаш такива климатици в 18м2 помещение.
Не вярвай на сладки приказки на търгаши, че ще ти стигнат..... "защото са японски и на 100V"!
Да не говорим пък за същите тези климатици и 23м2!
"Логиката повелява" да провериш - производителят за какво помещение ги препоръчва и до колко градуса работят.
Правилно питаш - преди да си тръгнал да купуваш
А сега се поразтърси и виж за климатици, които отговарят за твоите помещения.
Марката Fujitsu General е изключително добра - предлаганите модели са с едни от най-доброто съотношение "цена/качество"!
Та, конкретно в твоя случай, щом си тръгнал да търсиш "японски модели" - препоръчвам ти Fujitsu General AS-E40T, защото е точно за твоите 2 помещения - създаден е да отоплява от 18м2 до 23м2
За да не те баламосват спекулантите "специалисти" - разгледай страницата на производителя Fujitsu General и сравнявай!
Послушай kaar,matani.Добре си се ориентирал към японското,но ти трябват двойно по мощни машини.Особено за втората стая-23кв. ти трябва поне 4.2kw.номинална,а не максимална мощност-гледай за клими с усилено топлоотдаване,а не с изравнени стойности .Така мисля аз-успех с търсенето и умната.
Fujitsu AS-J22T Тази става за 18м2 защото човека си има изолация и ПВЦ дограма.
Аз отоплям точно 18м2 и не ми е трябвало повече мощност.
Бих искал да благодаря на всички за съветите!
Ще се радвам да чуя мнение на още собственици на някоя от Фуджитсо машините.
chachoto - Каква температура постигаш и какъв е обема на помещението?
За жалост AS-E40T е доста скъп, някакви идеи относно друга читава машина която ще може да грее 40-50 кубика ?
matani, от къде си и колко градуса е през зимата при теб?
Колко са високи помещенията ти?
Kaar, от София съм/ Таваните са на 2,60
Не бих могъл да кажа, че зимата е особено студена тук
Мисълта ми беше по-скоро, че през зимата дори с една проста духалка от 2кВ се постига достатъчно приятна температура в стаята, която е 18кв.м. и съм малко учуден, че тези Fujitso-та няма да се справят ПОНЕ толкова добре колкото тая мижава духалка.
Може би трябва да спомена и факта, че у дома не обичаме да е жега, а просто да е приятно топло. Да речем ~18 до 20 градуса е ОК ( По повод някои изказвания на други форумци, че искат 24 градуса през зимата )
Точно така, matani! Духалка 2 kW ти стига през зимата, а климатик със същия номинал - няма да може! Освен, ако не си по южното черноморие.
Климатиците, които си изредил, са с отдавана мощност 2,2 kW, НО ПРИ +7оС външна температура и зададени +20оС вътрешна темп.
А при 0оС, когато отдаваната номинална мощност падне под 2 kW?! Дали ще е достатъчно комфортно за теб? И отделно, ако настройваш градусите над въпросните +20оС - допълнително още повече пак пада отдаваната номинална мощност, пък се повишава консумацията.....кофти.
Ами при минусови температури - става още по-зле!
Дано не сбъркаш при избора. Видя японците какво са написали - ти си решаваш
----
Всъщност, ако с духалката на 1-ва степен (1000W) успяваш да постигнеш комфорт през студените дни - купувай посочените от теб климатици.
Ok, не споря за нищо.. просто, какво ще ми е решението при бюджет от 3 хиляди лева за 2 машини при това положение?
търси 28 ца от японските с номинал около 3.6 затези 18кв има добри вт употреба
За да останем верни на правилния ти избор на марка - Fujitsu General, ти препоръчвам АSHA09LСC за стаята от 18м2 и АSHA12LGC за стаята с 23м2.
Двата климатика, заедно с монтажа и пълна гаранция (без платени профилактики) от 3 години, се вместват под 3000 лв.
Пожелавам ти удачен избор тогава! И да не забравиш да пишеш какво си взел, доволен ли си от монтажа и така...