Първоначално публикувано от
zwan Привет и от мен.
Изправен съм пред избор на климатик за ОТОПЛЕНИЕ и нямам опит в това.
Параметрите на помещението което трябва да отоплявам са следните:
1. Размери 4х5х2.5 м = 50 м3 приблизително
2. Стени тухла (30 см широчина на зида), 2 външни стени , на едната от които има прозорец 3 м на 1,5 м (вкл. вратата към терасата) с алуминиева дограма с двоен стъклопакет.
3. Липсва каквато и да е изолация
4. Врата към коридор , която е почти изцяло стъклена.
5.Отдолу е каменен постамент (и скала) тъй като къщата е на склон, а отгоре е неотопляем етаж.
Предишната зима се отоплявах със съществуващата инсталация от стоманени радиатори Корадо (тип 22), и има такъв в тази стая, които е с размери 2,3 на 0,5 височина, и отдавана мощност го казват че е към 3 kW.
При под -5 градуса беше ужасно трудно да се стопли стаята, да не кажа невъзможно.
Трябва да поясня че през зимата през деня няма да има друго отоплително съоръжение включено в апартамента (етажа), а доколкото разбрах климатика трябва да е пуснат през целия отоплителен сезон, за да работи оптимално ефективно. Възможно ли е някои от следните климатици да се справи със задачата да поддържа някаква нормална температура (17-18 градуса) на целия етаж през деня. Апартамента е 60 кв.м. с височина 2.5 м средно.
Спрял съм се на марката Дайкин, но съм отворен за други предложения от водещите японски марки.
Ето кои са моите варианти:
DAIKIN 28-КTNV
BTU 14
Държава: Япония (произведен в Япония)
Вид: Хиперинвертор
Охлаждане: 0.9-2.8-3.4kw
Отопление: 0.9-3.2-5.2kw
Консумация: 0.59-0.60kw
СОР: 5.4
За кадратура: От 25 до 35 кв.м.
Нормална работа при -20 градуса.
или по-известния:
DAIKIN FTX50GV
BTU 18
Държава: Япония (производство Тайланд или Чехия)
Вид: Инвертор
Охлаждане: 1.7-5.0-6.0 kw
Отопление: 1.5-5.8-7.7 kw
Консумация: 1.55-1.60 kw
СОР: 3,63
За кадратура: От 35 до 45 кв.м.
Нормална работа при -15 градуса.
Благодаря предавително за анализите и предложенията!