Тази 24-ка на Sharp я имам монтирана и е много солидна машина. Хуна е, много и се радвам.
Тази 24-ка на Sharp я имам монтирана и е много солидна машина. Хуна е, много и се радвам.
Е нали е Sharp, как xexe Не, сериозен съм - там няма компромис с качеството. Аз се влюбих в тази марка!Първоначално публикувано от Mega
Бабати,трябва да ти намерим един 100так Шарп на 22,от истинските,ама ще зомбясаш от гледане,мерене,писане и радост.
Шшшшшшшт! Нямаш друга работа пък тиПървоначално публикувано от johny01
Това има ли общо с истината?
Цитат
Как да изчислим климатик с каква мощност да търсим?
Необходимо е да се знае кубатурата на помещението. Нека припомним как се изчислява: Умножава се дължината по ширината по височината (стандартно е около 2,60 метра) на помещението. Например: Кубатурата на стая с размери ширина 4 метра, дължина 5 метра и стандартна височина е 4 х 5 х 2,60 = 52 м3
За отопление са необходими 60 W изходяща мощност на климатика, а за охлаждане - 50 W на 1 м3.
Също така е необходимо да остане и малко аванс от мощност, около 500 W.
За нашата стая трябва да умножим 60 W с кубатурата, която е 52 м3 = 3,12 kW, т. е.трябва ни климатик с изходяща мощност около 3,6 kW.
Как се изчислява изходящата мощност на климатика?
12000 BTU (климатик 12-ка) се разделя на 3,3 и се получава изходящата мощност на системата, т.е. в случая е 3,6 kW.
Това ли е подходящият климатик за нас?
Да, това е, защото според изчисленията, които направихме ни е необходима изходяща мощност около 3,12 kW за отоплението на стаята с малко аванс от около 500 W се получава около 3,6 kW.
Това е примерно изчисление, моля консултирайте се за правилния избор и с консултант продавача, това ще помогне за наистина добър избор.
Ако ще се топлите само при +7 градуса външна температура или над нея може и да има истина за някои случаи.
Ако искате да ползвате климатика като основно отопление, то това няма нищо общо с истината.
Преди 2-3 години щяха да кажат, че е нормално, а за моите мнения казваха само "анатема невернико", но след тази зима повечето потребители приемат моето оразмеряване за правилно. Факт е че не съм имал проблем зимата с отоплението дори при -15 градуса, вътре климатиците да си топлят и поддържат 24-25 градуса, а понякога и 26 градуса.
Що се отнася до търговците, те констатираха, че една част от климатиците си заминаха/повредиха тази зима и както според тях, така и според мен това се дължи на неправилно оразмеряване-могат да поддържат 2-5 дни желаната температура, но при трайно застудяване и изстиване на земята и сградите и трайно падане на температурите за 3-4 седмици под -8 градуса всеки ден климатиците които не са оразмерени правилно или нямат голям запас от върхова мощност в режим отопление работят свръх възможностите си със седмици и като резултат от това непосилно натоварване аварират.
Лично моето мнение е, че за зима като тази трябва да имате поне по 80 вата номинал на кубичен метър въздух + още три киловата върхова мощност на климатика и всичко това при +7 градуса външна температура.Ако номиналната мощност на климатика се разпределя на по-малко от 80 вата на кубичен метър от помещението, то считам, че за всеки 10 вата на кубичен метър по -малко от 80 вата е необходимо при +7 градуса външна температура към 3 -те киловата върхова мощност да добавите по още 500 вата нагоре върхова мощност на климатика, например ако имате 40 кубика стая и климатик който да я отоплява с номинал от 3.2 кв (и се пада по 80 вата на кубичен метър), то максималната му върхова мощност не трябва да е по малко от 6.2 кв, ако вместо 80 вата се падат по номинал 70 вата на куб.метър от помещението, тоест номиналната мощност на климатика е 2.8 кв в режим отопление, то максималната му мощност трябва да е не по -малко от 6.3 кв в режим отопление.Климатици с такива възможности- разлика номинална-максимална мощност от 3.5 кв и нагоре за малки стаи от 15 -17квадрата за европейския пазар почти няма.За японския пазар има немалко такива климатици един от които е този панасоник
Гореказаното важи само за японските климатични марки и само за апартаменти.За къщи положението е твърде индивидуално и иска още допълнителни фактори за преценка, а с китайските климатични марки не се ангажирам да давам мнение когато става въпрос за основно отопление зимата.
П.П.След 5-6 години и нашият пазр ще се радва на климатици с параметри като този от линка.
Проблемът не е в липсата на предлагане, а в цената. Модели за Европа с близки параметри на горната японска 9-ка има и сега, но цената се движи между 1200-1700 EUR.
След тези 6 години, след които се твърди, че ще стане чудо или цената на средният клас климатици ще се вдигне двойно или производителите ще са измислили начин как със същите слаби машинки да отчитат по-висока производителност. Не че чудеса не са възможни, ама някой трябва да плати сметката за да се случат. Или може би пак си мислите, че някой иска да ви подари нещо (промоцийка).
Тоя панасоник след 10г. ще му смъкнат номиналите, APF-а ще скори на 8 и отново ще е в играта
Много хубаво си го обяснил..... да разбирам ли, че:Първоначално публикувано от justify
За отопление са необходими не 60 а 80 W изходяща мощност на климатика, а за охлаждане - не 50 а 70 W на 1 м3.
Съжалявам за невежеството си по темата но затова от една седмица не излизам оттози раздел ....
САМО 80 вата на кубичен метър не са достатъчни при отопление, четете и осмисляйте всичко написано!Ако няма 3 киловата върхова мощност над номиналната за климатика, то трябват поне 100 вата на кубичен метър в режим отопление, за да се компенсира по-малкия толеранс номинална-върхова мощност.
За охлаждане, ако няма непрекъснато целодневно слънцегреене в помещението от големи прозорци 70 вата са напълно достатъчни.Ако климатика е правилно оразмерен за отопление, то 95% е вероятността да няма никакви проблеми с охлаждането.
Казаното горе важи само за жилищни помещения.За търговски има повече изисквания и параметри които да са вземат предвид.
Спирам да пиша, защото за оразмеряването има отделна тема.
Вален -надявам се че няма да калкулират разходите за научна и развойна дейност, както и тези за вкарване на климатика в производство защото вместо да правят нови климатици просто ще вземат един модел от над средните им или върхови серии за японския пазар отпреди 10-15-на години, ще му сложат нова "кожа/дизаин" и сме готови.А предполагам, че цените няма да са толкова високи като сега, защото това ще е масовият климатик, както сега се купуват най-вече инверторни климатици.То и преди 10 години един LCD телевизор беше един куп пари, но сега е в пъти по-евтин.
Това зависи от конкретните условия. На едно място 70w. са достатъчни, на друго 120 не стигат.Първоначално публикувано от boiski
Зависи какви температури искаш да поддържаш. По мои наблюдения в помещение в което без отопление температурите стигат 15-16 градуса, неизолирано, с 2 външни стени, панел, ал дограма и прозорци 2-3 m2, север, за поддържане на температура 21 градуса ми трябват малко над 40W на кубик, при външна температура около -5 -6 -7. Като ми помагат и тръбите на топлофикация... Това са груби сметки.
Ако търсиш по-високи градуси от 21 и си зле изолиран, трябва ти повечко на кубик.
благодаря....
Ще ви ангажирам и с още един съвет.
Вече маймуна станах..... през 3-4 дни си сменям твърдо взетото решение.....
Мислех да купя - Fujitsu ASYG 12LECA но от Зора... реших да разгледам още малко че да не е точно от зора..... предложиха ми в един офис за климатици в Бургас - FUJI RSG-12-LEC казаха че е едно към едно с това фуджицу което съм си харесал. И докато размишлявах върху тази дилема, след известно време (5-6 дни) реших да е - TOSHIBA RAS-13SKV-E/RAS-13SAV-E понеже на работа има една TOSHIBA RAS-18SKV-E/ - бълва горещ въздух и от двете тела не се чува нищо, усеща се само вятър.
Затова реших че по малкия модел RAS-13SKV-E ще е перфектен за мен.
В крайна сметка попаднах на това - http://frescor-bg.com/manifacture/to...-ras-137sav-e/
и вече ще откача - да я взема ли?
Целта е да се затопли до около 23 градуса панелен хол 17.3 кв.м в град Бургас който се намира на 2ри етаж без външни стени но и без изолация със дървена дограма но освежена и добре изолирана, открита тераса като от горе-от долу-и в ляво се обитава.....от дясно ми е детската.
Парата е около 1300лв и незнам дали ще стигне за това. http://frescor-bg.com/manifacture/mi...szmuz-ge35-va/
Сущо незнам чак толкова ли е голяма разликата между двете......но тошо ми е фаворит само че кой?
От изброените ей този е най-добре:
http://frescor-bg.com/manifacture/sharp/ay-xpc12jr/
ge35va и той е тази цена горе-долу.
прочеох някаде че си маняк на шарпПървоначално публикувано от babati
От изброените няма шарп......