Страница 92 от 221 ПърваПърва ... 42829091929394102142 ... ПоследноПоследно
Резултати от 1,366 до 1,380 от общо 3301
Like Tree9Одобрявам

Помогнете ми за избор на климатик - 2012 г.

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member Аватара на valen1
    Тук е от
    Sep 2007

Re:Помогнете ми за избор на климатик - 2012 г.

Моделът CS-E15MKR не изглежда много лош. Въпреки, че вероятно и 12-ката би свършила работа за предпочитане е да се вземе 15-ката заради по-тежкото външно тяло с 18 kg. и малко по-голямата отдавана мощност с 400W. Разликата в минималните отдавани мощности на отопление при двата модела е 100W, която разлика не е кой знае каква, че да накланя везните към малкият. По-мощният климатик за дадено помещение би трябвало да има по-дълъг живот от по-слабият.

Относно шума от вътрешното тяло при 15-ката е по-голям, защото килограмите на двете тела са еднакви, а това означава, че вероятно и топлообменниците са еднакви. За да отдаде големият повечето мощност, която има трябва турбината да се върти на по-високи обороти. При шумът от външното тяло ефекта е обратен, а именно големият е по-тих поради по-тежкото му външно тяло, логично имащ вероятно по-голям топлообменник.

2.  

3. Junior Member
    Тук е от
    May 2010

Здравейте!
    Първо искам да благодаря на този форум, че го има, както и на корифеите в него. Преди 2 г. те ми помогнаха да си купя ТВ, за което съм им твърде признателен. Е, дойде ред да помисля и за климатик, затова реших да се обърна към съответния раздел на форума.
    Защо се спирам на този тип отопление? Честно да си призная, с жена ми сме сами(засега)и не виждам смисъл да създавам отопление за целия апартамент(примерно камина на водна риза и радиатори). Ако заимам зет в бъдещето(дай боже) и той реши да живее при мен, тогава ще му мислим. Досега няколко год. отоплявах само две стаи – хол и дневна(виж схемата, те са свързани с портална врата) на дърва с една печка, която даже не е нова конструкция, ами от далечните 60 години на миналия век(„Тутракан-2”). Но си беше чисто нова като я взех от баща ми – просто не му беше влизала в работа. Между другото – страшно икономична и ефективна, един от малкото й недостатъци е прекалено малкия отвор на горивната камера, така че някои цепеници се налага да минават допълнителна обработка за да влязат.
    За комфорта и уюта, който създава такова отопление, няма да споря. НО! Както винаги има едно „но”. Много опушва стаята тая пущина, бе братя! Бялото става черно! Като се има предвид качеството на комините в панелните блокове от татово време(строени за централно парно), това е напълно обяснимо. Какви ли не подобрения съм правил по комина, има си моменти(при лош вятър), когато връща.
    Имат и други недостатъци дървата, например баща ми казваше: „Направи си сметка колко пъти трябва да опипаш всяка една цепеница, докато влезе в печката!”
    Така или иначе, тази година съм решил да правя ремонт на хола(паркет, пвц-дограма, външна санировка) и си помислих дали да не сложа и един климатик, достатъчно мощен за да отоплява пак двете стаи, като вътрешното тяло се сложи срещу порталната врата. Апартаментът има частична санировка, вътрешна и външна(виж схемата) изпълнявана през годините с различни материали и на различни етапи – това няма смисъл да го обяснявам защо е така!
    Но нека първо да се постарая да отговоря на въпросите от импровизираната, но задължителна анкета, а после ще продължа със забележките.
    1. Жилищно.
    2. И за двете, но отоплението е приоритет. Няма да е целосезонно – през пролетта и есента(ранната) едва ли ще се ползва.
    3. Холът е с площ около 17.5 m2, кубатура 44 m3, дневната – 11.5 m2, съответно 28.5 m3. Или общо – 29 m2 и 72.5 m3. (Тук ще отворя скоба, че имам желание за „преоразмерен” климатик, т.е. по-мощен, за по-голяма кубатура, примерно 110-120 m3).
    4. Дограмата на самия хол съм я посочил на схемата, но както вече споменах, преди да сложа климатик ще правя ремонт, т.е. ще бъде сменена с троен стъклопакет, като едното стъкло ще е Energy-тип. Дневната си е с дървената дограма, но лелея бъдещи планове да я съединя с терасата. Последната си е санирана наскоро, с доиззидани стени и парапет, тип на пвц-то е това, което съм посочил за хола, много съм доволен от него. В тази връзка е и желанието ми за по-мощна машина, изразено в 3-та точка.
    5. Квадратурата на прозореца за хола е около 2.50 m2 , малко повече за терасата на дневната(иначе вътрешния прозорец на самата дневна е заедно с вратата към терасата около 3 m2.). Или грубо, външни прозорци общо 6 m2.
    6. Изложението е най-лошото възможно за населеното място – запад, като се има предвид, че дневната има и външна северна стена(вярно, санирана).
    7. Етажът е 8-и, последен, панелен блок, строен 1986-7 г.(когато вече качеството се претупваше). Както споменах вече, а и се вижда от схемата, двете стаи са свързани портално.
    8. Хол и дневна (в които обаче през зимата се спи).
    9. Апартамент.
    10. Североизточна България, град Шумен.
    11. Ох, доста щекотлив въпрос! По това, което изчетох от форума(дотук), ми става ясно, че не мога да очаквам чудеса, но ще съм доволен и на 22-23 * през зимата и 27* през лятото.
    12. Изолацията се вижда от схемата, само ще добавя, че таванът на хола е облепен с декоративни стеропорени плоскости – 8 mm(дневната не, поради опушващия ефект на печката), терасата към дневната има по тавана си 4 см стеропор-изолация, всичката външна санировка е от фибран с дебелина 5 см(на кухнята – 4 см зелен, останалия е розов на цвят), вътрешните стеропорени изолации(където ги има) са с дебелина 2 см.
    13. В хола има ТВ и настолен PC.
    14. До 2000 лв.
    15. Също щекотлив въпрос! Страшно се надявам да мога да карам само с климатик(дори и при -15*), но от това което чета, явно няма да стане. И въобще – има ли климатици, които да работят при -20* ?
    16. Благоверна, по божията воля, притежавам… :rolleyes:

Допълнителните ми забележки:
    По възможност да е Дайкин(ако не – защо?) много ми го хвалят разни колеги в службата, да може да работи и при -20*(пак по възможност), удачно ли е мястото, което съм посочил за вътрешното тяло(разстоянието до най-близката външна стена ще е повече от 3 м) и къде, по-дяволите, ще трябва да се монтира външното тяло за да има достъп до него за обслужване и поддръжка?! Над мен има подпокривно пространство, някъде из форума четох, че колега си е сложил външното тяло там. Това удачно ли е? А ако го монтират на южната тераса, далеч ли идва комуникацията?
    Имайте предвид, че този запад е ужасен! Няма близки по-високи сгради, които да ме пазят, всичко – вода, вятър, следобедно слънце, се блъска директно върху мен, направо съм в ролята на онова дърво от песента на Васко Кръпката, дето поемало ударите, защитавайки храстите наоколо!
    Ако все пак има модел отговарящ на тези условия, но цената му е със 100-200 лв нагоре, няма да се поколебая да се напъна финансово, но да не правя компромиси с това отопление, което очаквам!

П.П.Много дълго се получи, но не сложих нейде из текста „Който го е прочел дотук, го черпя каса бира!” защото смятам, че измежду вас има и сериозни хора…
    Е, ако благодарение на тях направя удачен и сполучлив избор, касата е в кърпа вързана!

[img width=471 height=600]http://germanik13.hit.bg/ap-tad.jpg[/img]

Гледам, че най-горния надпис не се чете: "дървена дограма с трети външен винкелен прозорец"
    Правих го навремето, просто като трето възпиращо остъкление на оригиналните прозорци.

4. Senior Member Аватара на VeleV.Klima
    Тук е от
    Dec 2007
    Живее в
    Pleven, Bulgaria, Bulgaria

Ето ти едно 1 и 2 предложение точно на Даикин и преоразмерен непременно. И не е необходимо вътрешното да точно срещу портала за да топли и двете помещения може да е по близо до прозореца а и по естетично ще е.

5. gnf
    gnf е офлайн
    Senior Member
    Тук е от
    Mar 2009

German, след като ще се спи и в 2-те стаи през зимата, по-добре се откажи от идеята да минеш само с един климатик. В стаята, където ще е монтирана машината ще има повече шум от там и комфорта се губи. Посъбери сега някой лев и на есен си вземи два климатика.

6. Тук е от
    Jan 2012

Здравейте искам да се топля с климатик зимата в кухнята, тя е източна 340ш х 330д х 345 в има дограма(прозорец 206 ш х 135 в) и изолация има и абсурбатор готви се няколко пъти седмично,но проблема е следния не знам къде да поставя вътрешното тяло на климатика ето малко снимки(разстоянието от печката до другата стена където бих искал да се постави климатика е 340 см) (а разстоянието от стената на която ще е климатика до прозореца е 63см ).Вярно ли е ,че за кухня не трябва климатика да е инвертор? Предложете модел климатик който да може да топли кунята зимата и да не харчи много ,за да го държа включен от октомври до април.Мерси предварително.
    Ето снимки на помещението и ми кажете къде да го поставя и как да постъпя най-правилно.

Снимка едно разстоянието от външната стена до свода 92см ,колона 23 см ,разстоянието от свода до вратата 215 см,втора снимка разстоянието от стената до прозореца 63 см ,трета снимка разстоянието от стената на която мисля да сложа климатика до печката 340см прозореца е широк 206 см и висок 135см .

7. gnf
    gnf е офлайн
    Senior Member
    Тук е от
    Mar 2009

Dimitar01, ето ти няколко предложения:
    1. Mitsubishi Electric MSZ-GE25VA
    2. Sanyo SAP-KRV96EHDS
    3. Sharp AY-XP09GHR
    4. Panasonic CS-NE9MKE
    А това къде да е поставено вътрешното тяло най-добре на място фирмата монтажник да прецени.
    Успех!

8.  

9. Тук е от
    Jan 2012

Цитат Първоначално публикувано от gnf
    Dimitar01, ето ти няколко предложения:
    1. Mitsubishi Electric MSZ-GE25VA
    2. Sanyo SAP-KRV96EHDS
    3. Sharp AY-XP09GHR
    4. Panasonic CS-NE9MKE
    А това къде да е поставено вътрешното тяло най-добре на място фирмата монтажник да прецени.
    Успех!
    За кухня кой е най-читав?

10. gnf
    gnf е офлайн
    Senior Member
    Тук е от
    Mar 2009

Всички, въпрос на бюджет е кой ще избереш

11. Тук е от
    Sep 2008

Цитат Първоначално публикувано от divvakka
    Здравейте, лутам се в избора си за климатик и моля за помощ. Става дума за стая от къща на втория етаж, около 25кв.м. с две външни стени, които не са северни и са с PVC дограма, няма изолация. Ще се ползва и за отопление. Бюджет 1400лв. Благодаря!!!
    Последно съм се спрял на тези два модела и наистина ще е един от тях, но кой да е?
    Ето ги:
    1. HITACHI RAS/RAC35WX8
    2. Fujitsu ASYG 12 LE

12. Senior Member Аватара на VeleV.Klima
    Тук е от
    Dec 2007
    Живее в

Последно съм се спрял на тези два модела и наистина ще е един от тях, но кой да е?
    Ето ги:
    1. HITACHI RAS/RAC35WX8
    2. Fujitsu ASYG 12 LE
    Ако ще се ползва за охлаждане и отопление през преходните сезони стават иначе ако мислиш за основно отопление ще са ти слаби особено с тия две външни стени.

13. Тук е от
    Sep 2008

Цитат Първоначално публикувано от VeleV.Klima
    Ако ще се ползва за охлаждане и отопление през преходните сезони стават иначе ако мислиш за основно отопление ще са ти слаби особено с тия две външни стени.
    Мисля да го ползвам целогодишно. Препоръчай ми нещо моля!

14.  

15. Тук е от
    Nov 2007

Направи си изолация,с гиспокартон и вата.Ще се учудиш от ефекта.Тогава една от двете машини ще ти върши работа.

16. Senior Member Аватара на VeleV.Klima
    Тук е от
    Dec 2007
    Живее в

Мисля да го ползвам целогодишно. Препоръчай ми нещо моля!
    Предвид финансите този 1 и този 2 модел като втори ако добавиш монтажа ще надхвърли сумата с малко.

17. Senior Member Аватара на bobovo
    Тук е от
    Dec 2007
    Живее в
    гр. Петрич

Бягай от 20-ката на NIPPON.От 23 монтирани нито един от клиентите не беше доволен.За отопление са голяма мъка особено под -5гр.

18. Senior Member Аватара на valen1
    Тук е от
    Sep 2007

За Nippon-а е интересно каква е причината за недоброто му представяне. Отваряли ли ли сте го и търсили ли сте причината. С единична капилярка ли е?

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

1. моля помогнете при избор на климатик за хол
    От marianski във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 12
    Последно: 12-08-14, 23:02
  2. Помогнете за избор на инверторен климатик
    От lpm във форум Основни принципи, теория, линкове и технически въпроси
    Отговори: 20
    Последно: 21-04-12, 17:05
  3. Помогнете ми за избор на климатик - 2011 г.
    От valen1 във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 3559
    Последно: 03-01-12, 18:02
  4. Помогнете ми за избор на климатик!
    От Stan_80 във форум Климатици Fujitsu, General Fujitsu, Fuji Electric
    Отговори: 39
    Последно: 12-02-10, 14:34
  5. Помогнете ми за избор на климатик - 2009 г.
    От 1115 във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 1632
    Последно: 31-12-09, 12:22

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе