Първоначално публикувано от
Djonny Здравейте! Нуждая се от помощ при избора на три климатика, защото въпреки солидното четене из форумите не мога да реша!!! Ще се постаря да съм максимално подробен при описанието на помещенията, в които ще се ползват. Ще се използват за отопление като желаната температура е 22-24 градуса макс. Значи сградата е 4 етажна тухлена кооперация с 5-и етаж с тавански помещения, аз съм на третия етаж като нямам съседи отдолу и отгоре, които да помагат при отоплението
Все пак в стаите, без отопление, при минусови температурата навън, не пада под 10 градуса (малко наизуст го казвам това). Първото помещение се използва за спалня, северно изложение, 13кв. м., 34 куб. м., две външни стени с външна изолация 5 см. стиропор, едната с прозорец, другата с врата към малка, неостъклена тераса, ПВЦ дограма пет камерна като една врата го дели с кухня 8 кв. м., 20 куб. м, която ми се иска да се позагрява с отваряне на вратата, отвреме на време. Второто помещение е детска стая(малкия е на 4 год, а живот и здраве бебе догодина), 14 кв. м., 36 куб. м., вътрешна с южно изложение, реално с една външна стена на която е прозореца, с външна изолация 5 см. стиропор и ПВЦ дограма, пет камерна и третото помещение е хол, с южно изложение, 20 кв. м., 52 куб. м. , също с една външна стена, на която е прозорец с врата към терасата(пистолет), външна изолация 5 см. стиропор и ПВЦ дограма, пет камерна, като тук имам желание, ако е възможно, да се отваря вратата към коридор около 7 кв. м., 18 куб. м. и да се позагрява! Района е северозападна България, близо до Враца! Попринцип бях се насочил към две 9-ки и една 12-ка, но като че ли по-удачно е две 12-ки и една деветка! Решил съм да ползвам кредит за енергийна ефективност като средствата, които мога да си позволя са 4000-4300лв. с монтажа!!! В момента се отоплявам на природен газ и съм тотално разочарован - сметки от около 300 лв за отопление към 19-20 градуса на две, от трите стаи, като още не е паднал студа! Предварително благодаря за всеки съвет и насока!!! Поздрави!!!