Първоначално публикувано от
dzukero Помещение хол/трапезария/кухня около 70 кв. , добра изолация, много прозорци на югоизток. От 10 години съм с 2 конвенционални Самсунга 12-ки. Ползват се целогодишно и за охлаждане и за основно отопление. Не съм имал проблеми, само са малко шумни.
Бях решил да ги оставя докато някой от тях не умре, но… Доколкото разбрах за нови климатици ще трябва да се прокарват и нови тръби. Сегашните са 12 и 6 мм а за новите ще трябват 10 и 6. Това така ли е? Единия е с минимален тръбен път а другия 5-6 метра.
Започвам да правя ремонт и ако наистина трябват нови тръби ще се прекарват сега. И ако ще се прекарват тръби май ще сменя и климатиците. Не знам колко живот им остава на старите но не вярвам да е още 10 години.
Та, за нови климатици – бюджет има, 2000+лв/брой е ок. В тази категория едва ли има огромни разлики в ефективността така че това не е най-важно. Комфорта е на първо място като изискване. Дизайна ще трябва да мине на одобрение при госпожата. От глезотиите държа да могат да се управляват през WiFi.
Със самостоятелно търсене сведох избора до МЕ MSZ-FH35VE и Daikin FTXG35L (а днес виждам и нов модел FTXG35LW).
По-знаещите от мен какво ще препоръчат?