глупости .. излиза ,че климатиците ти са с КОП най много 1.5 .. много по евтино е с климатици от 14 стотинки за произведен киловат
глупости .. излиза ,че климатиците ти са с КОП най много 1.5 .. много по евтино е с климатици от 14 стотинки за произведен киловат
Mомци нокрията ще се справи ли в подобно помещение като на iliana_11
Ще се справи.
Цената е точна. Дори е леко занижена. При отопление с климатик, в себестойността на един киловат произведена топлинна енергия освен разходите за ток, се начисляват и разходи за амортизация и други разходи.
За да бъде точна сметката.
Крайна цена около 13 стотинки/киловат я калкулирам при среден коп 3 + начислената амортизация. Машините не са вечни.
От себестойноста съм изключил цената на придобиване, разходите за монтаж и разходите за годишни профилактики, обслужване и ремонти(ако има такива).
Ако калкулираме и тях в цената, ще видим че 13-14 стотинки/киловат е твърде занижена стойност.
В цената на дървата включваш ли ремонта на жилището на всеки 2 г., място за съхранение на дърва, разходи за труд/ цепене, носене, чистене/ и т.н.
В цената на киловат при отопление с въглища (дърва и всичко що гори ) начислени ли са разходи за придобиване на "кюмбето" (или разните му там централи с водни ризи и т.н.) ,поддръжка (коминочистач,да речем,бояджия и т.н ).А,и още нещо,така,между другото-пишеш,че в цената за 1kW произведена топлинна енергия от климатик,се начисляват и разходи за амортизация и др.разходи.Малко по надолу пишеш,че "От себестойноста съм изключил цената на придобиване, разходите за монтаж и разходите за годишни профилактики, обслужване и ремонти(ако има такива)." Въпросът ми е какви са тогава тези амортизационни разходи? На каква основа са изчислени?Може ли да драснеш с цифрички едно примерче да се уверя,че това е истина,защото моите бегли сметки не го потвърждават,а при такива цени-13-14ст. за кВт. излиза,че е по-добре да се развъртя с чука,климатиците-на сол и напред към кимура или ел.печки
Този пост е редактиран от sas64; 20-09-15 в 15:08.
Всеки сам си преценява на какво и как да се отоплява и как му е най-изгодно!
Амортизацията е стойността, която дълготрайният материален актив губи по време на експлоатацията си и няма общо (има, но не в този смисъл) с:
1) Стойностите на придобиване и монтаж, които се наричат инвестиция
2) Стойностите на годишни профилактики, обслужване и ремонти, които наред с консумираната електроенергия се наричат експлоатационни разходи
Иначе и според мен сметката от 13-14ст е абсолютно невярна.
Ще Ви помоля, подобна дискусия да бъде прекратена - нито е мястото, нито е времето. Все пак, точно тази тема е свързана с избор на климатизатор, а не как се изразява тази покупка в икономически аспект. За подобни дискусии, има други теми. Форума е с техническа насоченост.
Toshiba RAS-B10N3KV2-E1 Suzumi Plus
Mitsubishi Heavy Industries SRK25ZM-S Premium
General Fujitsu ASHG09LUCA
Gree GWH09UB-K3DNA4F U-Crown
Ограничих избора си до тези модели, но ми е необходимо компетентно мнение. Основно за зимата във В.Търново.
Toshiba RAS 10N Suzumi – модел 2015
Daikin FTX25K - модел 2015
Panasonic CS – E09PKEW Etherea
Mitsubishi Electric MSZ – SF25VE
Fujitsu General ASHG09LMC
Mitsubishi Heavy SRK 25ZM – S Premium
КОЙ ДА ИЗБЕРА?