Идеални са за .....пролетта.
Този пост е редактиран от avenger; 16-05-15 в 19:19.
От новия Дайкин, само 50цата става за отопление по нашите географски ширини.
Здравейте. Търся климатик за отопление и охлаждане. Зимата не отоплява по цял ден, а предимно вечер след 17 часа (ползва се и печка на дърва в друга стая). В района на Бургас съм - гр. Поморие. Стаята е около 13 квадрата. Спрял съм се на няколко модела, понеже такива имат в местната фирма. Предпочитам 12ка (макар че и 9 ще работи), за да не вижда зомата зор с отоплението. До сега се използваше климатик Haier 12ка, но вече е стар и компесора му тръгва след доста бучене (сменяхме кондензатора, но изкара 1 година след смяната и вече си е за смяна целия климатик).
Бюджета е около 1000-1200 лв, като идеята е това да е цената след като се ползва кредит по програмата за енергийна ефективност.
Моделите на които съм се спрял са от сайта на фирмата и тези дни ще видя дали ги имат същита налични, или просто информацията им във стайта е стара (от преди 1.5 - 2 години)
Тези 2 модела са мо основните "фаворити":
- Fujitsu General ASHG12LMCA - 1360лв с монтаж без "намалението"
- Mitsubishi Heavy industries SRK/SRC-35ZMP-S - 1465 лв с монтаж без "намалението"
Другите модели в този клас в сайта са:
- PANASONIC CS/CU-RE12QKE - 1360лв с монтаж без "намалението"
- Mitsubishi Electric MSZ/MUZ SF25VE - 1367лв с монтаж без "намалението" (този е по-слаб, 35 модела е 1650 с монтажа и след намалението ще излесе към 1350-1400).
- DAIKIN FTX35J – Comfort inverter - 1580лв с монтаж без "намалението"
За по-евтните модели на Дайкин не четох добри неща и затова е във 2рата група (макар че този модел може да е приличен, понеже е по-стар).
В същата стая на долния етаж се ползва Fujitsu General ASH12USBCW от 6 години и съм доволен. Затова и първо бях харесал Fujitsu General ASHG12LMCA, но после в раздела във форума прочетох доста обплаквания от него (шумно външно тяло, вечер фреона се чувал и др.). Иначе коефициентите са му по-високи спямо Mitsubishi Heavy 35ZMP-S. Следващия ми фаворит е 35ZMP-S, като даже май е по-добрия избор спрямо General-a.
От фирмата мисля, че могат и да доставят друг климатик по поръчка, но горе долу и аз на тия модели се спрях (според цена и характеристики).
Друг вариант е да се закупи климатик от другаде, а фирмата само да го монтира. И без това няма да им ползваме гаранцията, защото за да важи взимат всяка година 30-40лв за профилактика, която както сме установили е само чистене на филтрите (и може би отваряне и затваряне на външното тяло).
Този пост е редактиран от NoneBG; 17-05-15 в 19:48.
Вземи Mitsubishi heavy 25zm-s ще се справя перфектно в тази стая не прави грешка с презапасяване с 12ки.
Благодаря за предложенията
Mitsubishi heavy 25zm-s го няма в тая фирма която гледах - имат Mitsubishi Electric SF25VE, който идва на малко по-висока цена, но пък има по-добри параметри.
Относно фирмата - може да питам дали още им е такава политиката относно гаранциите и ако да - вероятно ще се насоча към друга фирма от Бургас, при която нямаше доплащане всяка година, за да имаш право на гаранция.
Обади се на Frescor, с много добри впечатления съм. Смятам, че ще получиш обслужване на ниво. По спомен за Бургас питаше нали?
NoneBG, ако фирмата е коректна спрямо своите клиенти, то би трябвало да се съобразява с гаранционните условия които предлагат вносителите на съответните марки:
General Fujitsu - гаранционно обслужване до три години – след изтичане на първата и втората година е необходимо да се извърши технически преглед на климатизатора за да се удължи гаранционния срок с още една година;
Fujitsu General - гаранционно обслужване до три години;
Panasonic - гаранционно обслужване до две години и три допълнителни години гаранция на компресора (след извършване на пълна профилактика на климатизатор след две годишната гаранция, но не по късно от три месеца от датата на монтажа);
Toshiba - гаранционно обслужване до три години (от друг вносител е само две години) – след изтичане на втората година е необходимо да се извърши пълна профилактика за да се удължи гаранционния срок с още една година;
Mitsubishi Heavy Industries - гаранционно обслужване до три години;
Daikin - гаранционно обслужване до три години;
Mitsubishi Electric - гаранционно обслужване до три години;
за Поморие, но то е близко. Трябва фирмата да работи с енергийната ефективност, за да се хване намалението.
Благодаря за разяснението. Написал съм, че по параметрите на хартия е по-добър. Прочетох е друга тема,че Хеви-то има по-добър компресор, софт и т.н. Затова питам - защото не съм запознат със спецификите различните модели.
Това за гаранцията ако е така и климатика е MHI - то излежда че няма да е нужна специална годишна профилактика от фирмата която ще монтира климатика, за да важи гаранцията. Ще питам допълнително. И ще питам дали могат да доставят този модел 25zm-s и каква цена (понеже предлагат 25zmp-s, който е друг).
здравейте, моля помогнете ми в избора на климатик. В нашият град има само две фирми за климатици и не бях очарована. Аз отивам подготвена с параметри, кубатура, изложение и т.н. с мисълта че, ще ми предложат нещо което е точно за моите потребности но и на двете места ме питаха само за кв.м. и отсякоха 12,другото нямало значение. Ама от 12 до 12 има разлика. несериозно ми изглежда такова отношение. Реагирах и те ми предложиха да си харесам нещо и те щели да ми го доставят. Та това е моята сага.
Климатика ще е основно за отопление. Помещението е преходно. Едната стая 4м х 3,90 височина 2,35 и малка стая към нея 2,10м. 1,90м и височина 2,35 или общата кубатура е 46,03. В едноетажна къща, юг, външна топлоизолация, две външни стени, само едната с прозорци. Някъде четох че, кубатурата трябва да умножа по 75 W за да получа мощността на климатика които ми трябва. Но в хареактристиките има толкова много мощности и се обърках.
иначе това което ми предложиха е
Fuji Elecic rsg12lmca
Mcubishi MSZ-SF35VE
TOSHIBA RA-137 SKV
PANASONIC RE-12 QKE
ся и снимка ще искате... /на града/.
Сега и двамата ще получите забележка в бележника,написана с червено-да пишете по темата!!!
Този пост е редактиран от avenger; 18-05-15 в 23:51.