Първоначално публикувано от
Tsekov Здравейте,
Предстои ми цялостна климатизатиция на апартамента и се нуждая от съвет какъв климатик да избера. Миналата година бях писал в темата за избор на климатик, но тъй като не успях да довърша ремонта тогава, а гледам че има доста нови модели, пиша отново. Марките към които съм се насочил са "хиперинверторните"/"високия" клас модели на Daikin (може би единствено Ururu Sarara от тях), Fujitsu General/Fuji, Mitsubishi Electric, Mitsubishi Heavy и Toshiba.
Ето и информация за сградата:
1. За какъв вид помещение ще се ползва климатизатора –
жилищно, сградата е построена 2003 г., тухла, не е на булевард, единствено западната и част е открита, а около другите страни има жилищни блокове
2. За охлаждане, за отопление или и за двете (цяло сезонно ползване-охлаждане и отопление) ще се ползва климатизатора? -
приоритет е отоплението, но ще се ползва и за охлаждане в големите жеги
3. Каква е:
а) квадратурата и кубатурата на помещението; -
всекидневна с кухненска част (бокс) 30 кв.м., 75 куб.м., спалните са по 18-20 кв.м., съответно 45-50 куб.м., смятам ги на височина 2,50 до гипсокартона с ватата, а иначе до плочата е 2,60 м
б) вида на дограмата и стъклопакета (дървен/ПВЦ/алуминиев, двоен/троен стъклопакет, КА или друг вид); -
ПВЦ двоен стъклопакет на Rehau
в) квадратура на прозорците; -
всекидневна: 3,75 кв.м.; спални: 4,35 кв.м. във всяка от трите
г) изложението на помещението; -
всекидневната е с южно изложение, а спалните със северно
д) етаж на помещението в сградата, особености (мансардно, мезонет, има портал и в коя част е или други особености)? -
първи жилищен етаж, над гаражи, едната стена на всекидневната и едната спалня е външна (калкан), в горния апартамент не живее никой и най-вероятно няма и да живее в близкото бъдеще
е) какво е предназначението на помещението- хол, спалня, детска, всекидневна и т.н; -
всекидневна с кухненски част (бокс) и три спални, баня/тоалетна, перално, дрешник към едната спалня, голям коридор (около 13 кв.м.)
ж) в къща или апартамент е плануваното за климатизиране помещение? –
апартамент с обща площ 138 кв.м.
4. В коя част на България и по възможност в кое населено място е помещението/сградата? –
Варна
5. Каква е желаната температура за поддържане лято/зима? -
зима: 24-25 градуса, лято: 22-23 градуса
6. Има ли изолация на стени/таван, на кои от тях има и на кои не какъв е вида и дебелината на изолацията? -
таваните са изолирани с 5 см каменна вата на Knauf, а стените ще се изолират външно с 10 см стиропор или вата (за тях все още обмислям най-добрия вариант)
7. Има ли електрически уреди в помещението в което ще се монтира климатизатора и какви? –
всевъзможни
8. Каква сума е приготвил за покупката на климатизатор. -
цената не е от решаващо значение, гоня комфорт и надеждност
9. до каква външна температура зимата/лятото ще разчитате на климатизатора за отопление/охлаждане? -
предвид предходната зима до -20 градуса
10. Ако имате възможност качете схема на помещението показваща точно геометрията му, разположението (или предвиденото разположение на мебели), прозорци и врати и друго, което счетете за важен фактор свързан с геометрия и разположение на мебели.
п.п. Моля също да ме насочите към конкретна фирма за монтажа, който да бъде извършен на два етапа. Имах някои предвид, но гледам че и те са почнали да се дънят. Не е задължително покупката да е от тях, дори и да ми излезе по-скъпо така, важното е да е професионално и качествено.