Не знам на какво ново си попаднал. В Сф има сгради с бетон, в който ще имаш зор да сложиш каквото и да е (класът все по-често е 30 и нагоре). За панелите и тяхната здравина - проектният е 20 при най масовите, но при обследване излиза 25, което е нормално като се има предвид, че са правени в домкомбинатите, а не на място. Що се касае до незамонолитените фуги - има ги, иначе нямаше да ги има тези течове през няколко етажа. Има едно интересно четиво в интернета от 96-а, до когато са правили мащабна програма за проследяване на живота на панелните сгради. Там са обследвани много сгради в Сф и масово са констатирали незапълване на фугите. До един от блоковете, описани там, съм живял и съм констатирал същото като правихме ремонт. Фугите не са замонолитени и от 8-мия етаж течеше на първия. Някъде в БГ може и нормално да са си свършили работата. На теория ЕПЖС има много плюсове включително и конструктивни. И аз съм виждал и панелки, които и външно се вижда, че са направени качествено.
Тухлите нямат отношение към здравината на конструкцията при съвременното строителство, но при лошо изпълнение и кофти четворки има опасност зидовете да се изсипят върху главите на живеещите и минаващите при силен трус.