Мани това, ма ако не знаеш руски, не можеш да се оплачеш на производителя...![]()
Мани това, ма ако не знаеш руски, не можеш да се оплачеш на производителя...![]()
Нещо май завиждате на ония с теца.....на кой какво му се паднало.![]()
Последен коментар правя за ТЕЦ-а и приключвам с коментарите за нето.
Дори и да не включваш началната инвестиция за климатиците, този разход го имаш пак, защото след примерно 10-15години в най-добрия случай ги хвърлях в коша и трябва да извадиш пари за нови, докато на радиаторите нищо няма да им има.
Ако така или иначе ще слагаш климатици за охлаждане, то те биха изкарали много по-дълго време, ако се ползват само лятото, а и цената може да е по-ниска, та няма как да изчезне този разход напълно от сметките за топлото. Отделно, че дори някой да спре работа лятото няма да е такава трагедия, както ако не работи зимата. Доста хора нямат охлаждане както и в доста региони няма и особена нужда или са с по-един климатик в целия апартамент.
Малко да Ви разсея от ТЕЦ-а.
В общи линии, когато мериш и влажността може да си играеш с температурата на изпарение на хладилния агент и така да изхвърляш повече или по-малко влага от помещението.
Тест за ефективност на охлаждане при VRF със и без Dual Sensing Control в Испания.
Ама всe пак не издържа и махна LMCA, макар и за охлаждане да го беше взел, нали? Комфортна цепеница да се намери не е толкова просто (има някой друг кандидат, но не са чак толкова много).
Така е в известен смисъл да кажем около 30% от причината, но имаше и други фактори конкретно при мен.
Боби , ами тя цената на инсталацията за парно не е ли включена в цената на апартамента когато го закупуваш ? в смисъл как така климите ги плащаш , а радиаторите бонус.
Когато купувах моя апартамент и ходих по огледи не съм усетил цените на апартаментите с така рекламираното "локално отопление" (конвектори, климатици или газ) да са били по-евтини от тези с тец. Сам можеш да си направиш сметката, ако го вземеш на шпакловка и замазка (моя не е такъв) колко струват няколко радиатора и един колектор и колко струват 3 климатика. Разликата е в това, че радиаторите по всяка вероятност ще ги купиш само веднъж докато си жив, а климатиците ще ги подмениш поне няколко пъти. Отделно ще имаш и някакви разходи за поддръжка през годините, ако си на климатици. При радиаторите е възможно никога да не се наложи подмяна или ремонти по тях, а и да се наложи ремонта ще е по-евтин. Има стари сгради на които почти нищо не е пипано по вътрешната инсталация откакто са построени.
Такава ми е логиката и за мен тя е по-вярна от това да се гледат само месечните сметки, защото двете инсталации нямат един и същи експлоатационен живот.
Обаче ми писна да си говорим за радиатори в тази тема и за последен път отговарям на въпрос дори и конкретно зададен към мен.
Ще се повторя отново. Всеки да си преценява сам и да си претегли плюсовете, минусите и сметките.
Така е да не "спамим" темата, аз и без това никога не съм и сигурно няма да ползвам тец-поради липса на такъв и поради непоносимост към апартаменти(такива които мога да си позволя). Просто погледнах табличката.
Декември ще пусна скрийншот колко е разходила цепеница за кръгла година в стая 18кв.м с 3 външни стени ... мисля , че ще останеш изненадан.
Господа модератори, защо ми изчезна снимката и подписа? Поне съобщение да има в какво нарушение съм.
Ако сте решили, че нямам място в този форум повече направо ме баннете и обещавам да не се регистрирам отново.
Няма смисъл да се мъчим взаимно със всекидневни ограничения!!!
- - - - - - - - - -
"с" вместо "със" в последно изречение - пиша го защото не мога да редактирам
Пледирам за равни права на всички.
За мен полезността на форума не се изчерпва с повтарянето на 1000 пъти фразата "японките са много яки" и да получа дивиденти от това.
Щом другите може да си сложат картинка на която пише Дайкин, Хитачи или друго защо аз не мога да си сложа картинка с ЛГ?
Ами така е, всеки който не ще да се прехласва по отдавна изхвърляните японски бракми попада в черния списък на модератора. Ти направи непростимата грешка да се изтъкваш с някакво си южнокорейско LG, това е направо кръвна обида за Сектата на Втората Употреба и Климатизаторите от Страната на Изгряващото Слънце.