Мани това, ма ако не знаеш руски, не можеш да се оплачеш на производителя...
Мани това, ма ако не знаеш руски, не можеш да се оплачеш на производителя...
Нещо май завиждате на ония с теца.....на кой какво му се паднало.
Последен коментар правя за ТЕЦ-а и приключвам с коментарите за нето.
Дори и да не включваш началната инвестиция за климатиците, този разход го имаш пак, защото след примерно 10-15години в най-добрия случай ги хвърлях в коша и трябва да извадиш пари за нови, докато на радиаторите нищо няма да им има.
Ако така или иначе ще слагаш климатици за охлаждане, то те биха изкарали много по-дълго време, ако се ползват само лятото, а и цената може да е по-ниска, та няма как да изчезне този разход напълно от сметките за топлото. Отделно, че дори някой да спре работа лятото няма да е такава трагедия, както ако не работи зимата. Доста хора нямат охлаждане както и в доста региони няма и особена нужда или са с по-един климатик в целия апартамент.
Малко да Ви разсея от ТЕЦ-а .
В общи линии, когато мериш и влажността може да си играеш с температурата на изпарение на хладилния агент и така да изхвърляш повече или по-малко влага от помещението.
Тест за ефективност на охлаждане при VRF със и без Dual Sensing Control в Испания.
Ама всe пак не издържа и махна LMCA, макар и за охлаждане да го беше взел, нали? Комфортна цепеница да се намери не е толкова просто (има някой друг кандидат, но не са чак толкова много).
Така е в известен смисъл да кажем около 30% от причината, но имаше и други фактори конкретно при мен.
Боби , ами тя цената на инсталацията за парно не е ли включена в цената на апартамента когато го закупуваш ? в смисъл как така климите ги плащаш , а радиаторите бонус.
Когато купувах моя апартамент и ходих по огледи не съм усетил цените на апартаментите с така рекламираното "локално отопление" (конвектори, климатици или газ) да са били по-евтини от тези с тец. Сам можеш да си направиш сметката, ако го вземеш на шпакловка и замазка (моя не е такъв) колко струват няколко радиатора и един колектор и колко струват 3 климатика. Разликата е в това, че радиаторите по всяка вероятност ще ги купиш само веднъж докато си жив, а климатиците ще ги подмениш поне няколко пъти. Отделно ще имаш и някакви разходи за поддръжка през годините, ако си на климатици. При радиаторите е възможно никога да не се наложи подмяна или ремонти по тях, а и да се наложи ремонта ще е по-евтин. Има стари сгради на които почти нищо не е пипано по вътрешната инсталация откакто са построени.
Такава ми е логиката и за мен тя е по-вярна от това да се гледат само месечните сметки, защото двете инсталации нямат един и същи експлоатационен живот.
Обаче ми писна да си говорим за радиатори в тази тема и за последен път отговарям на въпрос дори и конкретно зададен към мен.
Ще се повторя отново. Всеки да си преценява сам и да си претегли плюсовете, минусите и сметките.
Така е да не "спамим" темата, аз и без това никога не съм и сигурно няма да ползвам тец-поради липса на такъв и поради непоносимост към апартаменти(такива които мога да си позволя). Просто погледнах табличката.
Декември ще пусна скрийншот колко е разходила цепеница за кръгла година в стая 18кв.м с 3 външни стени ... мисля , че ще останеш изненадан.
Господа модератори, защо ми изчезна снимката и подписа? Поне съобщение да има в какво нарушение съм.
Ако сте решили, че нямам място в този форум повече направо ме баннете и обещавам да не се регистрирам отново.
Няма смисъл да се мъчим взаимно със всекидневни ограничения!!!
- - - - - - - - - -
"с" вместо "със" в последно изречение - пиша го защото не мога да редактирам
Пледирам за равни права на всички.
За мен полезността на форума не се изчерпва с повтарянето на 1000 пъти фразата "японките са много яки" и да получа дивиденти от това.
Щом другите може да си сложат картинка на която пише Дайкин, Хитачи или друго защо аз не мога да си сложа картинка с ЛГ?
Ами така е, всеки който не ще да се прехласва по отдавна изхвърляните японски бракми попада в черния списък на модератора. Ти направи непростимата грешка да се изтъкваш с някакво си южнокорейско LG, това е направо кръвна обида за Сектата на Втората Употреба и Климатизаторите от Страната на Изгряващото Слънце.