...и парното и БГВто , в абонатната имат 'общ' топломер/водомер като разликата му с индивидуалните се разпределя м/у потребителите... той е меродавен и кой краде, кой не- не става много ясно, така или иначе тяхното не се губи...
...и парното и БГВто , в абонатната имат 'общ' топломер/водомер като разликата му с индивидуалните се разпределя м/у потребителите... той е меродавен и кой краде, кой не- не става много ясно, така или иначе тяхното не се губи...
И като удариш калема на края излиза, че затоплянето на кубик вода е по-евтино с бойлер на ток от колкото от ТЕЦ.
Това, ако се гони келипир а не комфорт и удобство.
То най-голям келепир има да не се къпеш и да седиш на горещо през лятото и студено през зимата, но..... Много ме съмнява топлата вода на бойлер да е по-евтина.
Аз тази сметка (от любопитство) съм я правил много отдавна и хич не излизат сметките с климатиците, ако сградата е сравнително нова. За да са на далавера климатици + ел. бойлер сградата трябва да не е изолирана и с много крадящи съседи. Годишно сметката за тец-а да над 1000лв. или да се топли само една стая.
Ето ги моите сметки, като за климатиците съм заложил толкова оптимистични параметри, та са си направо невъзможни и с ТЕЦ пак ще ми е по-евтино.
Качвам таблицата за да си направи сметката всеки, като заложи неговите си харчове и по-реалистични COP-ове, цени на климатиците и живот на климатика.
Ами в къщи, бойлер 80л. с 3kw нагревател изключва точно на 40-тата минута. Изключвам го когато сме по почивки и ми е правило доста пъти впечатление.
Та според горното излиза, че стопля 80л. и изгаря 2kW.
100л. = 2.5kw
1000л. = 25kw
25kw x 0.23лв. = 5.75лв.
Имам познат който се топли на ток, но ползва топла вода от ТЕЦа според който кубика му излиза на 8-9лв. По някога 10-12 зависи кой какво е крал.
Нямам преки наблюдения върху тецовата вода, но ако имах възможност бих я ползвал.
Уви в моя район няма инсталация от ТЕЦ.
Този пост е редактиран от mimojef; 15-10-19 в 20:26.
1000литра вода за да я загрееш с ток от 10 до 60грдуса ти трябват 58,05kWh * 0.185л./kWh = 10.73лв. 1000л. на месец е консумацията по скоро на 1човек за 3-4 члено семейство месечно около 3 и повече кубика на месец.
Тези цифри които са в таблицата са измерени с истински топломер и водомер, ако се съмняваш в тях мога да ти кача пдф на изравнителните сметки. Всеки да си прави сметката за себе си.
Аз за себе си съм си я направил.
- - - - - - - - - -
Вече не мога да редактирам постовете
п.п Иначе разликата за загряване на 1м3 вода от тец-а е различена за всяка абонатна станция. При мен е толкова, както и стойността не е еднаква лято и зима.
3 кубика на месец е като за един член на домакинство, което е добре привикнало с ТЕЦ-а, а не за цялото домакинство. Ако включиш разходите за закупуване на климатици и имаш вече изградена инсталация за парно, е ясно, че сметката на климатици няма да излезне. Друг е въпросът, че клими така или иначе се купуват за охлаждане.
PS: Това, разбира се, важи за случай на липса на незаконни дейности по отоплителната инсталация в етажната собственост.
Моля нека темата си остане за цепениците !
Извинявам се , че започнах дискусия на тема ТЕЦ !!!
Е той тецът върви с цепеници за охлаждаме и инцидентно отопление.
С ТЕЦ-а оглупява човек, не чете форуми не научава нови неща.
Няма нужда да връзваш, той си върви с вързан ватметър на всеки радиатор.
Той Миланов човек ли е? Да не ти е клиент..
То тогава на ТЕЦа като му се разтракат втулките на турбините стой та гледай бедствие...