Първоначално публикувано от
vanko68 Здрасти.Работил съм в Русенския клон на Жега и избягах поради това,че не са коректни и си пробутват стоката по всякакъв начин.
От години работя в София с марките Електра(само по големи обекти) и Дайкин,като имам официални и приятелски взаимоотношения с вносителите на Дайкин- Тери груп и Атаро клима.
Моето мнение за FTXS25 e че това е прекрасен модел,но номиналната(която може да развива за дълго време) му мощност е 3,4 Квт,което е достатъчно за стаята ти,но с уговорката,че не се гарантира при много ниски темп. дали ще топли нормално.Имаш около 60 м3 и се падат по 55-56 Вт/м3,което при тази изолация е на ръба.
Ако ти кажа,че цената ми на 25ца е 1450 лв,а за 35ца е 1700 лв,а мощността му е вече 4,0 Квт,аз бих заложил на по-големия.Предимства:Ще работи по-ненатоварено,главно около номинала,където КОПа е най-висок,ще влиза по-лесно и бързо в режим,оттам и ще е малко по-икономичен.Заради облекчената му работа компресора ще е по-дълговечен от малкия 25. И най-важното-ще топли и при ниски температури.
Между другото от известно време се налага т.нар. бивалентна система за отопление,т.е. от два топлинни източника.Единият(климатика) се проектира до -5,-7 гр,за да е евтин и икономичен,а при по-ниски темп. се добавя друг източник(най -лесно с духалка или радиатор),които да добави липсващата мощност.За това време цялата система ще харчи повече ток,но само за 1-2 месеца,но като инвестиция ще е доста по-изгодна.
При теб за разликата от 250 лв ще си купя духалка за 25 лв и за 225 лв ще работи на 1 ва степен около 10 години.
Пиши,ако имаш интерес.Иван,0899 139 408