Не трябва да имаш съмнения, 35-цата определено!
FTXS 35! Аз съм сложил 35-а за 24 кв.м. (около 62 куб.м.) и мисля, че съм направил правилния избор предвид колебанията ми за по-големия FTXS 42, но с 87w/куб.м. май доста щях да се презапася. Моето мнение, е че 25-ата ще ти е недостатъчна.
P.S.
На друго място (къща) в една стая от 16 кв.м.(42куб.м.) съм сложил една Осака (12 JL) с доколкото си спомням 3.6kw мощност и не може да се затопли нормално когато температурите са под -2, -3. Все пак Осака .
Какви са тези луди температура от 25 градуса зимата? Разбира се, че 35-ца. Ако се поддържаше нормална темепратура можеше и с 25-ца да се мине. Много важно е съседните помешения дали се отопляват. Ако не се отопляват нещата става доста сложни, но да се надяваме, че 35-ца ще стигне.
Чакай малко ,не разбрах че тази анкета е за твоя случай и понеже на мен ми е по симпатична 25-тицата си я натиснах без да искам ,за теб е без съмнение FTXS - 35
Искам и аз да се включа към запитванията за избор на подходящ модел климатик за дадено помещение.
Помещението е 28,3 м2 (кубатура 72м3). Размери 4,32м x 6,67 м. Две външни стени - едната (дългата) с южно изложение (слънце през голяма част от деня), другата (късата) западно (тази остава леко в сянката на сградата отсреща). Ново строителство. Външна изолация стиропор, не знам дебелината, мин.мазилка. Тухли четворки. Вътре вар.циментова мазилка + гипс.шпакловка. На дългата страна има прозорец 2,5 x 1,5, отваряема 1/3 от него (вж скицата). На ъгъла между двете външни стени има 3 отваряеми прозореца 1,5x0,5 отваряеми. Под единият (към късата страна, виж скицата) ще бъде външното тяло. На късата страна (към вратата към балкона) ще бъде вътр.тяло. Тръби, кабели, шлаухи и пр. ще се вкопаят в канал в мазилката и гипсират отгоре. Подът е целият с гранитогрес.
Етажът е 2-ри жил (3-ти): под мен има апартамент, под него магазин, над мен пак апартамент.
Климатикът ще се ползва за отопление през зимата. Градът е Варна, кв.Левски.
Прилагам скица (извинете за качеството):
Опитах се да бъде макс.изчерпателен за по-задълбочен анализ. Ако нещо съм пропуснал, моля, питайте.
Колебая се ме/у следните 2 решения (двете не са директно съпоставими, т.к. реално Дайкина е по мощен и по скъп модел):
Mitsubishi MS(U)Z-FD25 VA и Daikin FT(R)XR42EV1B. Фирмите които монтират Mitsuto са качествени и доказани (Climacom, Ефендулов). Дайкинът - MMC - не познавам техния труд и малко ме притесниха нещата които ми наговориха/предложиха относно монтажа, не знам как ще се справят техните монтажници. А от добрият монтаж зависи в голяма степен безпроблемната работа на климатика дълги години наред. (Off: Аз ползвам климатици за дома си от 2000 г. насам и до момента съм ползвал само марката Panasonic.)
Тази 25-ца на мицубиши ще е крайно недостатъчна за 73м3 помещение.Дори да вземеш по-мощен - 35-ца , пак ще е малък.
Пада се (за 35-цата- 4Квт номинал) по 54 Вт/м3 , което е малко.Според знаещите тук , препоръчително е климатика малко да се преоразмери - да има запас от мощност за по-студените дни.Препоръчително е поне 70-80 Вт/м3.
Разбира се всичко е много индивидуално, но факта , че имаш две външни стени , говори че топлозагубите ще са малко поголеми , следователно ще е необходимо да се презапасиш с мощност.
Дайкина , със своите 5.1 Квт мощност ще ти осигури около 70 Вт/м3 , което ще е достатъчно.Той допълнително има опция за вкарване на свеж въздух в помещението , което е полезна екстра , особено ако се пуши .
Ако можеш да си позволиш Дайкина , го вземай без да се замисляш.
Успех.
.
За неговия случай (Варна, изолации) и 35-ца би вършила прекрасна работа. Но от FTXR има 28-ца и 42-ка, по средата няма модел.
ivaylodj, До колкото те усещам си от хората с много големи претенции относно външната красота на нещата, затова и моят съвет е да се обърнеш към фирмите които знаеш, че работят така както на теб ти харесва.
Какъв ще е моделът климатик няма никакво значение важното е нещата на външен вид да изглеждат добре.
Двата климатика са различни като концепции и екстри.Трябва внимателно да разгледаш каталозите им,за да си направиш преценка по приоритетите ти.
25цата определено ще е недостатъчна за този обем.
Ако парите не те притесняват-залагай на Уруруто 42ка без да се замисляш.Това,какво са ти наприказвали мацките в офиса на ММС няма връзка с работата на монтажните групи.Или потърси друга фирма във Варна,дилър на Дайкин.
Дайкана е МНОГО по-добрия вариант,но не ти препоръчвам да вкопаваш тръбния път защото в 80% от случайте избива влага.
Няма такова нещо-слага се по-дебела изолация-13 мм.вкл.и на кондензната тръба.
Хах избивало влага.Ми дай като монираме врф-ове да оставим всичките тръби да се виждат.По тази логика колегите с ВиК да направят същото.Не говори глупости!
Вкопаването на тръбния път си е голяма простотия.
Как ще е простотия,на един съвременен строеж представяш ли си тези 10на метра тръби,опънати от единия край на стаята до терасата примерно?