bobovo ,точка 2-ра е също като точка 1-ва ,но без една манипулация-мрежа и шпакловка.
bobovo ,точка 2-ра е също като точка 1-ва ,но без една манипулация-мрежа и шпакловка.
И аз по въпроса, но за изолацията на ТАВАНА - някъде писах и аз същите решения. Май на русенци ни е най-студено
Въпросното лепене на XPS - го направихме със строително лепило, и отгоре /т.е. под тях, без мрежи и шпакловки/ сложих декоративни стереопорени плочи 50*50. Тук обаче едно НО, плочите не са съвсем като преди години - имало по 1,5 см които пасват добре. Ама сега са по 0,3 0,5 см дебелина и НЕ СИ ПАСВАТ съвсем точно! Това трябва да се има предвид. Става добре, но като погледнеш над теб - и се виждат фугите м/у плочите /чат-пат/. Трябва китване, боядисване - и повече разправия. Е да ама за тая година ми писна от ремонти.
Като разход - дали плочи, или мрежа и шпакловка - излиза приблизително равно. Моите плочи не им сложиха дюбели, пък ще видим. Ако бих избирал на ново как да постъпя, може би пак ЛЕПЕНЕ със строително лепило, но със мрежа и шпакловка и боядисан гладък таван.
Като се замисля колко пари вкарах и във врати, дето няма да затваряме, чак ми стана смешно /емотикона за самоирония/. То оня апартамент стана е**си крилатия Надявам се тоя месец да стане и кухненските шкафове и ще видим как е хавата
Така изолацията ще смъкне мин. 5-6 см от нивото на тавана. Апартамента НЕ е ново строителство и е с ТЕЦ блока, но ми е писнало и да топля комшиите. Жената си иска 25 градуса - и това е. По въпроса с градусите - а вие как търпите на 20-21 градуса /някои де, ама предвид, че някой спи на под 20/. Жената ще видя без дрехи, ама чак на лято
За да не е съвсем OFF - Бих си купил Подов ДАЙКИН, ама ако е гаранция, че ще дам 2 шапки пари и ще се осигури приличен комфорт. За инвестиция до 1400 1500 лв /за тавана - отделно за вътрешна на външните стени/, мисля не е кой знае какво и е съвсем приемливо да ОГРАНИЧА, харчлъка на ток.
V_Simeonov,писал си ама какво само ти си знаеш.
Пиша последно по този въпрос ,защото темата е за климатици а се обърна за изолация.
Епс,Хпс-тоз въпрос е сложен,защото колкото майстори,толкоз мнения.
Лепи се и с пяна,лепило,полиуретан.НО се слага и по 4-5дюбел-пирона.
Единият пример:
Лепи върху изолацията Плоскости с ПВЦ лепило.
Втори пример:
Шпаклова с мрежа изолацията и така таванът се минава с латекс и не си личи изолацията.
Дано съм останал разбран.
........................ което ще рече, че е добре да се изолира с 5 см. EPS стълбищната клетка --->>> така ли да се разбира???Първоначално публикувано от ferdi
Ами нали знаеш какво е казал Мечо Пух:Колкото повече,толкова повече.
Ако можеш изолирай,от имане глава не боли.
Ако ще изолира стълбището трябва разрешение от пожарната
а в крайна сметка дали ще си струва цялото това изолиране и по-точно за колко време ще се изплати подобна инвестиция
кооперация с по един апартамент на етаж, който е изолиран с 10 см. от южната страна и 13 см. EPS с висока плътност от останалите страни (от запад, север и изток) на кооперацията, но стълбището не се отоплява и е разположено на северната страна --- стълбищната клетка на етажа ми е над 40 м2 заедно с тавана понеже е мезонет.... всички стени (дори вътрешните които са преградни) са тухли българска 4-ка
дали някой ще може да изчисли топлините загуби от стълбището и за колко време ще се изплати една инвестиция от около 1500 лв. за изолацията отвътре на стълбището
малко безмислена работа ми се струва, но нека да видя и мненията на специалистите във форума
Хич не е безмислена.Енергоспестяването е едната страна на въпроса, другата неоценимата е комфорта в добре изолирано помещение.
изолацята ще се избие някога само ако отопляваш от едната страна. .та цяло стълбище няма смисъл само страната от която ще топлиш ти има смисъл.
иначе ето какво казва елката за изолацйки :
комфорта е на лице ---> и зимата , и лятото съм по боксерки и по къс ръкав в къщиПървоначално публикувано от edi1
въпросът опира до икономия на енергия и разходите
вътрешните врати на стаите в жилището не се затварят с изключение на времето когато се проветрява някоя стая -> имам на предвид, че се отоплява цялото жилищеПървоначално публикувано от estqwerty
ето нагледно за какво става на въпрос
[img width=488 height=600]http://www.prikachi.com/images/87/4218087e.jpg[/img]
1 и 2 са детски стаи, а 3 е коридор
стъбището е с размер 5.5 м. дължина и е около 3 м. широко (отбелязал съм троен ПВЦ прозорец с обикновен стъклопакет и входната врата на жилището), но много смешно ще стане и невероятно грозно , ако не се изолират целите стени на стълбището, а само половината до където са стените на стаите на жилището ми
малко ме съмнява в случая дали на година ще се икономисват 82 лв., но дори и така да е, то инвестицията от изолацията ще се избие след 20 годиниПървоначално публикувано от estqwerty
в момента външната температура е -4* ; температурата в стълбището е +15* ; температурата в жилището е +23*
софтуерчето е рекламен продукт колко е вярно само инжинерчетата които са го писали знаят.
относно парите 8сет и няколко лева - няма да са толкова защото смята че стената е външна а на стълбището едва ли пада много под нулата. така че има грешка определено. условията могат да се променят но да не дооспамваме темата.
определено има ефект от всяко парче изолация.
Колеги, споделете впечатления от подовите машинки при тези температурни рекорди. Моите две FVXS25-ци засега се държат много добре - през деня като ни няма са оставени на 19, а вечер се включват на 24 в хола и 20 в спалнята. Тези дни не ги спирам въобще - иначе предишния месец са си на таймер и се включват 1 час преди да се преберем.
По време на обилния снеговалеж единия правеше по-чести дефрости, но го отдавам на това че външното тяло е сложено на покрива на кооперацията и сигурно е било стабилно затрупано..след 12 часа работа се нормализира, но иначе успя да държи топло в стаята. Мисля да слагам някакво навесче, ама ще е след като се стопи снега..
Подовия бачка много добре за разлика от сиестата в кухнята. ПО цял ден е на 24 градуса, нощем на 22. Размразява 2-3 пъти на ден, харчи по 12квч на денонощие.
И при мен резултатите са много добри.Подова 35-ца подържа 23гр.(зададени 23) в 40м2 без да се напъва изобщо и да достига номинала си.Дефроства излкючително рядко, един път по 10мин. друг път за около 3 мин.не го схващам алгоритъма изобщо.Разход в момента 14-15kw. на 24'ч(преди студовете 8-9kw. на 24'ч).Температурата не я пипам денонощно е настроен на 23гр.променям само скороста на вентилатора,и уредчето за измерване показва ,че така е по-икономичен от колкото през деня на 21гр. вечер 24гр. после пак 19гр.Нямам забележки за сега модела е добър.
некааааааа 12-ка в 40кв.м. без да се зори-СОРИ