mga1981 - остави климатиците на една постоянна температура и ги забрави .
mga1981 - остави климатиците на една постоянна температура и ги забрави .
При нова сграда + дайкин приятната температура е 25~26 градуса, защото стените постоянно толоотдават към съседни помещения които са студени.Сега разхода му не е малък, а ако остави климатика постоянно на 23 градуса, не ми се мисли какъв скок ще има на разхода, но ще е с поне 25% в най-добрия случай, а според мен най-вероятно 40%. Тоя филм вече съм го гледал преди 2 зими когато сметката ми за ток стигна 169 лева за 1 месец-тогава оставях през нощта на 21 градуса с надеждата като премине вечер в 17'00 часа на зададената температура от 25 градуса бързо да я достига.Не стана-дайкин си има собствена логика на алгоритъма на софтуера за режим отопление-последни два градуса ги достига полека-полека, ако разликата между настояща и зададена температура в помещението е близка.Пробвал съм и с постепенно покачване-през нощта 21градуса от 13'30 или от 15'00 часа(и двете съм пробвал) на 23 градуса и от 17'00 часа на 25 градуса- няма резултат когато през която и да е част от денонощието темепратурите падат на и под +2 градуса.
Миналата зима най-голямата ми сметка беше 128 лева, по режима който му предложих на mga1981.
mga1981- ако все още не си удовлетворен от резултата, можеш да увеличаваш с по 30 минути времето в което работи на 26 градуса докато останеш доволен, и да го програмираш например до 19'30 часа да работи на 26 градуса.
През нощта до16'00- 16'30 часа(когато се включва на 26 градуса) е добре да е на 19 градуса не повече за да компенсира увеличената консумация при зададени 26 градуса.
Това за по-високата поддържана температура- да кажем 20-през нощта и 23-24 през целия ден и вечер 25-26 градуса е добре за събота и неделя когато си постоянно у вас.
те хубави тези схеми ама на практика какво се получава
1) през деня когато навън е "топло", климатика го напича слънцето и той може да изкара висока мощност ние му даваме "свободно"
2) вечерно време като се скрие слънцето и паднат температурите ние го "гърчим" - не стига, че от вън студено, ами ние искаме вътре "много" топло.
Ех да можеше една акумулираща печка да се върже към климатика
Денем ще събира толпо, нощем ще отдава.
И как достигна до извода, че климатика изобщо "вижда" слънцето???
Я виж тук
Какво е изложението от страната на прозорците, където е външното тяло на климатика???
По този въпрос който постави съм мислел още преди 2 години и именно за да "хвана" топлата вълна на въздуха през деня го бях настроил да включва на 23 градуса в 13'30 и след това го промених на 15'00 часа, но нямаше никакъв ефект защото климатика заспиваше когато беше топло(над 13 градуса) навън. Ако го пече слънцето този ефект на заспиване ще се засилва, защото ще напича и датчика и ще го лъже че е по-топло отколкото е в действителност...
Та затова сега съм с този режим.
Външните му тела трябва да са на юг
Виж тука:
https://forum.setcombg.com/index.php...html#msg521083
Да на юг са и двете, но много малко ги пече, защото има и други блокове пред мен. И само през някакви процепи минава слънце.Първоначално публикувано от tweeg
Вдругиден на 3-и ще ви кажа каква ми е сметката за тока с двата климатика, бойлер който не се спира и другите нормални неща за едно домакинство.
Предния месец беше 140лв. като съм само на една тарифа, няма дневна и нощна. Тогава климатиците работиха горе-долу половината месец. За този месец очаквам доста по-сериозна честитка. Това е няма начин, в тези условия май ще се плаща стабилно.
От вчера на обяд точно в 12.00 сложих уреда на големия климатик и до днес до 12.00 е изразходил точно 17,4 киловата, доста обезкуражаващо. По 0,725 вата на час, искам не искам това е положението. Вечер от 17.00-22.00 го слагам на 23гр., нощем е на 20гр с пуснато око, денем като ни няма на 19гр.
mga1981, имаш страхотни топлозагуби. Помисли за изолация. Голяма част от топлия въздух ти заминава през тавана.
Добре де, имам външна изолация от 5см., едва ли е достатъчно. За съжаление при моята височина на тавана (2.3м) като че ли няма как да направя каквато и да било изолация на тавана.Първоначално публикувано от biro
Наистина вече е късно за каквато и да било намеса за изолации. Пустата височина много ми обърка всички сметки още в началото. Аз сега като стоя прав и си опъна ръката я лепя за тавана, какво остава ако сваля нивото от пода и от тавана с още мин. 10см, ще трябва да ходя наведен вкъщи.
Остава ми да се надявам скоро да имам съседи които да топлят, иначе под 180лв. за ток няма да мина.
За тавана или можещ да лепнеш декоративни стиропорови плоскости Прочети мнението на elegator
Тук https://forum.setcombg.com/index.php/topic,36481.0.html е описано как става, като аз съм привърженик на лепенето със силикон-най-бързо, лесно и качествено.Е не е като направено отначало още с довършителните работи, но ще има ефект.Дори 5%-15% по малки топлозагуби през тавана да е ефекта си струва и не сика много пари, дори и майстор не иска.Със силикон и избрани от теб плоскости става бързо и лесно.
Някой може ли да ми каже на какво се дължи факта, че на подовия Дайкин имам замръзнала вода в дренажа през който се оттича конденза при охлаждане. Тази сутрин -3 градуса и гледам от дренажа се показва парче лед. Иначе до сега да съм го хващал за месец да дефроства около 5-6 пъти, но и температурите не са падали под -3 -4 и то само сутрин.
Понякога в тръбата кондензира влага и замръзва вътре.И аз съм виждал подобно нещо.
За няколко дена климатиците ще достигнат желаната температура и после с лекота ще я поддържат . А така всеки ден едно и също упражнение да подгряват изстиналия през деня апартамент . И как седите на 25 градуса ,аз лятото на толкова пускам на охлаждане ,сега ми е жега на 21 и съм по къс ръкав . Просто питам .Първоначално публикувано от justify
1. Може да си прав за поддържаната температура, но сметката на края на месеца ще е + 40% до 70% в повече.А когато няма никой е безсмислено да се отоплява.Той е като мен-няма слънце.Разликата е че моят хол е западен, а неговия южен, но това е без значение след като има високи сгради които крият слънцето...
2.Кръвта ти кипи, млад си, прав си, кур**в си, опа-а-а-а имало моде***тори наоколо.
3. Или тренираш някакъв спорт/физически упражнения или редовно вечер си под крушата/наркоза...
А бре то и аз от време на време съм без гащи, ама не го по/казвам на всеослушание
Да ви кажа и аз над 22 гр. не издържам.Почва да ми става топло.Най ми е добре на 21-22гр.
хаха, ти с този помощник там е нормално да се потиш повечко. Но ние те разбираме напълно.Първоначално публикувано от bobovo
... Мисля си, мен ако така ми помагат, нямаше да ми остане време да работя.